Twitch Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 a ja mam pytanko czy ten zielony nie jest taki za rzadki?? można by powiedzieć że znikomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 18 Listopada 2011 Autor Share Napisano 18 Listopada 2011 a ja mam pytanko czy ten zielony nie jest taki za rzadki?? można by powiedzieć że znikomy chodzi ci o konsystencje farby,czy że mało pasków-kamuflażu?? Na moje oko na modelu wygląda dobrze, skala 1/72 więc miejsca też nie mam dużo. Czy ktoś z Forumowiczów ma jakis dobry patent na klejenie takich gąsek jak wyżej??? Potrzebuje porady xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Czy ktoś z Forumowiczów ma jakis dobry patent na klejenie takich gąsek jak wyżej??? Ja zacząłbym od pojedynczych ogniw. Przyklejasz sugerowaną w instrukcji ilość na koło napędowe, następnie przyklejasz krótszy segment do koła jezdnego a potem przyklejasz następne. Tak samo z kołem napinającym, przyklejasz na nie ogniwka i próbujesz je wpasować. Przykleiłeś już koła napinające i napędowe na stałe? Z doświadczenia wiem, że lepiej ich nie przyklejać przed doklejaniem gąsienic, gdyż obracając nimi łatwiej jest poskładać całość. Mam nadzieję, że mniej więcej wiadomo o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 zacytuję sam siebie Druga strona medalu... Zacząłem od przyklejenia paska na dole: Następnie z pojedyńczych ogniwek i jednego dłuższego fragmentu ukształtowałem łuk z przodu. Koło napędowe wkleiłem na stałe dopiero jak gąsienica złapała jako taki pion: Najdłuższy odcinek gąsienicy ukształtowałem najpierw w paluchach a później różnego kalibru kołeczkami docisnąłem do kół: Ostatecznie wyszło coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 18 Listopada 2011 Autor Share Napisano 18 Listopada 2011 WOW dzięki wielkie PANOWIE jednak doświadczenie górą. Jutro się za nie wezmę, koła jezdne i napinające jako jedyne nie przyklejona na stałe.Przeczucie miałem czy co?? xD Jeszcze raz dziękuje super porada i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 LOL ciężka walka ztymi gąsiennicami ile nerwóf iprzeklestw afeeeeeeeee Ale jakoś idzie. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Znam ten ból. Nieźle ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Szło by jeszcze lepiej gdyby kolega ściął zęby na kole napędowym w tym fragmencie obwodu który styka się z gąsienicą. Wtedy tak by nie odstawałą. Zapomniałem o tym napisać poprzednio, sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Szło by jeszcze lepiej gdyby kolega ściął zęby na kole napędowym w tym fragmencie obwodu który styka się z gąsienicą. Wtedy tak by nie odstawałą.Zapomniałem o tym napisać poprzednio, sorki Hehe , wpadłem na to i po jednej stronie koła spiłowałem było dużo łatwiej. Obecnie zostało poczekać jak druga strona złapie i przykleić 6 pojedynczych ogniwek. Ufff i zrobione. Nie wyszły perfekcyjnie ,ale zrobiłem to sam I nie są równe jak powinny być.Następne będą lepsze . Trzeba mieć cierpliwość. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Kozacka fura Uploaded with ImageShack.us Co dalej???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 Model już pokryty sidoluxem,kalki położone i kolejna warstwa sidluxu. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Zacząłem po wyschnięciu robić WASH. Dałem go na koła bo nie mam pojęcia czy tak będzie dobrze,robię go z farbek olejnych. To ma tak wyglądać??? Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Jak go nakładać na model co by nic nie skopać?? czytałem i przeglądałem ale brakuje mi odwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Wygląda ciekawie. Ja używam specyfiku MIG Productions i z olei jeszcze nie robiłem. Ponoć rozcieńcza się go w stosunku 10% farby i 90 rozpuszczalnika (ale jaki to też nie jestem pewien - może white spirit). Dlatego raczej poczekaj na pomoc kogoś bardziej obytego z washem z olei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Kleiłem ten model spory kawałek czasu temu, i muszę powiedzieć, że Twoje pierwsze wykonanie jest dużo bardziej staranne niż moje - tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 6 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2011 Dzięki wielkie. Czego najlepiej użyć po sidoluxie aby model zrobił się matowy??? Bo teraz świeci się jak psu jajca xD Aha i jeszcze jedno potrzebuje namiar na akrylowa farbkę w kolorze podkładu czerwonego,minii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Co do minii to np. Vallejo - 10982 Cavalry Brown A co do matowania to np. Gunze Top Coat Spray Klarlack matt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Niestety, ale poprawne sklejenie gąsienic w tej skali to ważna sprawa. Sam sklejam je jeszcze przed malowaniem, a wszystkie kawałki odpowiednio modeluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 6 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2011 Niestety, ale poprawne sklejenie gąsienic w tej skali to ważna sprawa.Sam sklejam je jeszcze przed malowaniem, a wszystkie kawałki odpowiednio modeluje. Mam czas na naukę ,następne na pewno będą lepiej wykonane. Jak na początek gąsienice i takie jak te to masakra i kupa nerwów dla mnie hehe Ale walczyłem i będę walczył nadal aż będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Jak na początek gąsienice i takie jak te to masakra i kupa nerwów dla mnie hehe Hm... masakra? Jak te masakra, to co powiesz na takie: lub takie: ? pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Hm... masakra? Jak te masakra, to co powiesz na takie:pozdrawiam Grzesiek O Jezusiku, koszmar i to w kratkę. Prezentacja takich zdjęć powinna być zakazana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Prezentacja takich zdjęć powinna być zakazana Adam... nie przesadzajmy. Po sklejeniu ośmiu modeli UM'a (to górne zdjęcie to fragment gąsienicy od 38(t) tejże firmy) dochodzi się do jako takiej wprawy. Znacznie gorzej było z modelem Caesara (druga fotografia), gdzie ogniwka nijak mi nie pasowały do układu jezdnego i musiałem stosować brutalne metody obcinania zębów koła napędowego, tak, jak tu proponował kolega Rafał R_Mazzi. pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi