Skocz do zawartości

Sd.Kfz. 173 JAGDPANTHER Revell 1/72

anderan

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam pytanko czy ten zielony nie jest taki za rzadki?? można by powiedzieć że znikomy

chodzi ci o konsystencje farby,czy że mało pasków-kamuflażu??

Na moje oko na modelu wygląda dobrze, skala 1/72 więc miejsca też nie mam dużo.

Czy ktoś z Forumowiczów ma jakis dobry patent na klejenie takich gąsek jak wyżej???

Potrzebuje porady xD

Czy ktoś z Forumowiczów ma jakis dobry patent na klejenie takich gąsek jak wyżej???

Ja zacząłbym od pojedynczych ogniw. Przyklejasz sugerowaną w instrukcji ilość na koło napędowe, następnie przyklejasz krótszy segment do koła jezdnego a potem przyklejasz następne. Tak samo z kołem napinającym, przyklejasz na nie ogniwka i próbujesz je wpasować. Przykleiłeś już koła napinające i napędowe na stałe? Z doświadczenia wiem, że lepiej ich nie przyklejać przed doklejaniem gąsienic, gdyż obracając nimi łatwiej jest poskładać całość.

Mam nadzieję, że mniej więcej wiadomo o co chodzi.

zacytuję sam siebie

Druga strona medalu...

Zacząłem od przyklejenia paska na dole:

07_01.jpg

Następnie z pojedyńczych ogniwek i jednego dłuższego fragmentu ukształtowałem łuk z przodu.

07_02.jpg

Koło napędowe wkleiłem na stałe dopiero jak gąsienica złapała jako taki pion:

07_03.jpg

Najdłuższy odcinek gąsienicy ukształtowałem najpierw w paluchach a później różnego kalibru kołeczkami docisnąłem do kół:

07_04.jpg

Ostatecznie wyszło coś takiego:

07_05.jpg

07_06.jpg

07_07.jpg

WOW dzięki wielkie PANOWIE jednak doświadczenie górą.

Jutro się za nie wezmę, koła jezdne i napinające jako jedyne nie przyklejona na stałe.Przeczucie miałem czy co?? xD

Jeszcze raz dziękuje super porada i pomoc

Szło by jeszcze lepiej gdyby kolega ściął zęby na kole napędowym w tym fragmencie obwodu który styka się z gąsienicą. Wtedy tak by nie odstawałą.

Zapomniałem o tym napisać poprzednio, sorki

Szło by jeszcze lepiej gdyby kolega ściął zęby na kole napędowym w tym fragmencie obwodu który styka się z gąsienicą. Wtedy tak by nie odstawałą.

Zapomniałem o tym napisać poprzednio, sorki

Hehe , wpadłem na to i po jednej stronie koła spiłowałem było dużo łatwiej. Obecnie zostało poczekać jak druga strona złapie i przykleić 6 pojedynczych ogniwek.

Ufff i zrobione. Nie wyszły perfekcyjnie ,ale zrobiłem to sam I nie są równe jak powinny być.Następne będą lepsze . Trzeba mieć cierpliwość.

dscf2065t.jpg

Uploaded with ImageShack.us

dscf2066z.jpg

Kozacka fura

dscf2068x.jpg

Co dalej????

Model już pokryty sidoluxem,kalki położone i kolejna warstwa sidluxu.

dscf2090e.jpg

dscf2094a.jpg

Zacząłem po wyschnięciu robić WASH.

Dałem go na koła bo nie mam pojęcia czy tak będzie dobrze,robię go z farbek olejnych.

To ma tak wyglądać???

dscf2096h.jpg

dscf2097j.jpg

Jak go nakładać na model co by nic nie skopać??

czytałem i przeglądałem ale brakuje mi odwagi

Wygląda ciekawie. Ja używam specyfiku MIG Productions i z olei jeszcze nie robiłem. Ponoć rozcieńcza się go w stosunku 10% farby i 90 rozpuszczalnika (ale jaki to też nie jestem pewien - może white spirit). Dlatego raczej poczekaj na pomoc kogoś bardziej obytego z washem z olei.

• 2 weeks later...

Dzięki wielkie. Czego najlepiej użyć po sidoluxie aby model zrobił się matowy??? Bo teraz świeci się jak psu jajca xD

Aha i jeszcze jedno potrzebuje namiar na akrylowa farbkę w kolorze podkładu czerwonego,minii.

Niestety, ale poprawne sklejenie gąsienic w tej skali to ważna sprawa.

Sam sklejam je jeszcze przed malowaniem, a wszystkie kawałki odpowiednio modeluje.

Mam czas na naukę ,następne na pewno będą lepiej wykonane. Jak na początek gąsienice i takie jak te to masakra i kupa nerwów dla mnie hehe

Ale walczyłem i będę walczył nadal aż będzie ok.

Jak na początek gąsienice i takie jak te to masakra i kupa nerwów dla mnie hehe

Hm... masakra? Jak te masakra, to co powiesz na takie:

pzkpfw38t14.jpg

lub takie:

sdkfz1019.jpg

?

pozdrawiam

Grzesiek

Hm... masakra? Jak te masakra, to co powiesz na takie:

pozdrawiam

Grzesiek

O Jezusiku, koszmar i to w kratkę. Prezentacja takich zdjęć powinna być zakazana

Prezentacja takich zdjęć powinna być zakazana

Adam... nie przesadzajmy. Po sklejeniu ośmiu modeli UM'a (to górne zdjęcie to fragment gąsienicy od 38(t) tejże firmy) dochodzi się do jako takiej wprawy. Znacznie gorzej było z modelem Caesara (druga fotografia), gdzie ogniwka nijak mi nie pasowały do układu jezdnego i musiałem stosować brutalne metody obcinania zębów koła napędowego, tak, jak tu proponował kolega Rafał R_Mazzi.

pozdrawiam

Grzesiek