Abominus Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Witam wszystkich pancerniaków!!! Na forum udzielam się już od jakiegoś czasu. Właściwie specjalizuję się tylko w modelach samolotów z IIWŚ. Tym razem jednak chciałem zadebiutować zupełnie czymś nowym. Spróbowałem swoich sił w pancerce. Jest to mój pierwszy czołg i raczej ostatni. Zupełnie nie mam pojęcia o technikach jakie można stosować przy budowie modelu czołgu, toteż obyło się beż fantazjowania i jakichkolwiek bajerów. Powiem szczerze, że nie łatwo mi było z tym tankiem, zwłaszcza że jest w skali 1/72. Miałem kłopoty z ułożeniem gąsek ale po kilku starciach udało mi się wyjść w miarę zwycięsko z tego boju. Nie wiem co mógłbym tu napisać jeszcze jeśli chodzi o budowę, chyba tylko że czołguś malowany był Pactrami za pomocą pędzla. Jeśli chodzi o zdjęcia to muszę przyznać, że są marne. Aparat do wymiany, gdyż jest już leciwy. Odbije się to niestety na jakości fotek i komentarzach:( Model w malowaniu T-72M1 nr.UBC2410; 16 Pomorska Dywizja Zmechanizowana; 15 Giżycka Brygada Zmechanizowana; Batalion Czołgów-Orzysz; 3 Kompania Czołgów; 1 Pluton; 3 załoga: mł.chor. K.Sobański-dowódca czołgu st.szer. C.Duda-działonowy st.szer. Ł.Hliwa-kierowca Jedno z fleszem: I oryginał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Witamy w pancerce. Witam wszystkich pancerniaków!!!Na forum udzielam się już od jakiegoś czasu. Właściwie specjalizuję się tylko w modelach samolotów z IIWŚ. Tym razem jednak chciałem zadebiutować zupełnie czymś nowym. Spróbowałem swoich sił w pancerce. Jest to mój pierwszy czołg i raczej ostatni. Zupełnie nie mam pojęcia o technikach jakie można stosować przy budowie modelu czołgu.... Oj tam, oj tam od razu peniamy. Pierwszy i zasadniczy problem to brak warsztatu. Gdybyś takowy założył chłopaki by pomogli i byłby jeszcze lepszy. Jak na pierwszy tank to z reguły dużo się wybacza. Brak washa, liny do wymiany, boczne fartuchy do wymiany i kilka pomniejszych rzeczy mogło zostać wyłapane w warsztacie. Do malowania pędzlem i skali się nie wypowiadam - nie moja działka a pewno trudno to wyrzeźbić. Dlatego kupuj następny, zakładaj warsztat a potem podyskutujemy czy lepiej sobie odpuść czy pracuj dalej. Swoją drogą jak na pierwszy to nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Rozumiem, że to taki przypadkowy czołg. Bazylms a fartuchy czemu do wymiany? Nie są takie tragiczne. Co do czołgu, starałeś się go nie zepsuć, kilka części wymaga doszlifowania (wyrzutniki granatów dymnych, na lufie chyba szwy widzę, choć nie jestem pewnie), kolory raczej zaliczę do nietrafionych, lub słabo trafionych (czarny pasuje). Oznaczenia chyba trafiły na pojazd po "brudzeniu". Nie jest źle, po kilku modelach i lekturze dla pancerniaków dot. kurzu, brudu i washa na pewno byłoby lepiej. Sadząc po dokładnym oznaczeniu pojazdu, to model na półkę w celu swojego rodzaju pamiątki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Bardziej chodziło mi np. o próbę wykonania z blachy a jak by nie wyszły to wtedy originały, próby pogięcia - coś jak na zdjęciu (to były raczej skróty myślowe). Generalnie to jak pisałem na pierwszy jak najbardziej, ale zawsze warto zacząć od warsztatu a nie od galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Abominus ty zostaw to co lata bo to spaść musi, zostań z nami na ziemi masz całkiem niezłe wejście. Zauważyłeś że u nas jest weselej? pozdro eljazz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 15 Listopada 2011 Autor Share Napisano 15 Listopada 2011 liny do wymiany, boczne fartuchy do wymiany Hmm liny to rzeczywiście jak na tą skalę to chyba za grube są ale te fartuchy aż tak mocno w oryginale powyginane nie są jak by się mogło wydawać;) Zresztą Revell dał w swoim modelu leciutko pofalowane bandaże, trzeba się dobrze przyjrzeć. kilka części wymaga doszlifowania (wyrzutniki granatów dymnych, na lufie chyba szwy widzę, choć nie jestem pewnie) Racja, moje niedopatrzenie kolory raczej zaliczę do nietrafionych, lub słabo trafionych (czarny pasuje) Otóż zieleń jest jak najbardziej poprawna bo fotka oryginału robiona z telefonu. Zamieszczam inne zdjęcie tego egzemplarza gdzie będzie lepiej widać kolor: Abominus ty zostaw to co lata bo to spaść musi, zostań z nami na ziemi masz całkiem niezłe wejście. Zauważyłeś że u nas jest weselej? pozdro eljazz No muszę przyznać, że dobrych chłopaków tutaj macie hehe. Musicie mnie dobrze namówić to może się skuszę na jakiegoś Hetzerka albo Jagdpanterkę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Abominus - wszystko ładnie ale malowanie delikatnie mówiąc spieprzyłeś. Kolorków za groma nie dobrałeś. A to widać na załączonych zdieciach .jedynie błotniki udało Ci się dobrać. No i czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Otóż zieleń jest jak najbardziej poprawna bo fotka oryginału robiona z telefonu. Zamieszczam inne zdjęcie tego egzemplarza gdzie będzie lepiej widać kolor Na modelu jest dużo bardziej jaskrawy. I żadne mi tu Jagdpanthery albo Hetzery! Leopardy, Abramsy i Teciaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 15 Listopada 2011 Autor Share Napisano 15 Listopada 2011 Abominus - wszystko ładnie ale malowanie delikatnie mówiąc spieprzyłeś. Kolorków za groma nie dobrałeś. A to widać na załączonych zdieciach .jedynie błotniki udało Ci się dobrać. No i czarny. Abominus napisał(a):Otóż zieleń jest jak najbardziej poprawna bo fotka oryginału robiona z telefonu. Zamieszczam inne zdjęcie tego egzemplarza gdzie będzie lepiej widać kolor Na modelu jest dużo bardziej jaskrawy. Przypominam o aparacie, którego jakość zdjęć nie powala bo chyba stracił swe właściwości co napewno wpłynęło na mniejsze lub większe przekłamania w kolorze. Jeśli chodzi o brąz to owszem jest lekko jaśniejszy ale nadal uparcie będę twierdził, że zieleń jest poprawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Bardzo fajnie ci wyszedł. Dobrze, że wziełeś się za Revelowskiego T-72. Jest to jeden z lepszych modeli. Wiem bo sam robiłem ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Tak więc namiawiam cię do zostania i wrzucenia warsztatu z nastepnego modelu. A jaki to w końcu będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 15 Listopada 2011 Autor Share Napisano 15 Listopada 2011 Hmmm raczej skusiłbym się na jakiegoś Niemca z IIWŚ. Bardzo podoba mi się Jagdpanther ale nie wiem czy w 1/72 dostanę coś dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Jest bodajże z Dragona, Trumpetera i Italeri. Pewno kilka innych form też robi, ale te są najbardziej popularne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Czesc, bardzo mi sie podoba, co zrobiles z tym modelem. Kiedys skleilem go "z pudla" i zdecydowanie gorzej mi wyszedl (a nie byl moim debiutem). Pozdrawiam Krzysztof PS. Kolory sa swietne. Takie "polskie" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Hmmm raczej skusiłbym się na jakiegoś Niemca z IIWŚ. Bardzo podoba mi się Jagdpanther ale nie wiem czy w 1/72 dostanę coś dobrego. Gdzieś tam wyczytałem, że najlepsza jest od Revell'a. Ile w tym prawdy nie wiem, nie zgłębiałem jeszcze tematu myśliwskiej pantery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 nie wiem czy najlepsza ale skleja się znakomicie a z blaszkami Parta można zrobić naprawdę dobry model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi