Robert Ostrowski Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Kokpit fajny. A dyszę wklej na maskol albo taśmę teflonową,Zastanawiam sie jak tą dyszę można urwać /było tu już kilka przypadków/ mi od 5 lat ta sztuka się nie udała ,wkręcam ją bardzo delikatnie do pierwszego oporu i jest cacy.Teraz mam ultrę a tam zupełnie inne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Listopada 2011 Autor Share Napisano 19 Listopada 2011 Dysza pękła przy samym kołnierzu, więc już po zawodach :/ Mam pytanie do organizatorów: Czy jeśli przetnę osłonę kabiny pilota na dwie części, żeby zamontować ruchomą część jako otwartą to czy zostanie to uznane jako modyfikacja i model trzeba będzie przenieść do klasy Open, czy budowa będzie mogła być kontynuowana w klasie Standard? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Możesz rozcinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Listopada 2011 Autor Share Napisano 19 Listopada 2011 Model jest na tyle nieskomplikowany, że w jeden dzień zrobiłem przy nim więcej niż przy niektórych innych w miesiąc Wieczorny update: Lwią część wszystkich prac stanowi obróbka pilnikami i papierem ściernym przy usuwaniu nadlewek i krawędzi łączenia form. W moim egzemplarzu połówki form były przesuniete o ok 1mm (!) więc jest co szlifować. Wnęki kół podwozia głównego już zrobione na gotowe. Kolor bazowy, później lekki wash i na koniec suche pastele. Reszta jak widać w trakcie obróbki. Do szpachlowania używać planuję tylko płynnej szpachli Mr. Dissolved Putty firmy Mr. Hobby (widać ją niejscami na krawędziach spływu skrzydeł). Póki co szpachlowania nie było za wiele, będzie za to choćby na widocznych zbiornikach dodatkowych oraz na łączeniu połówek kadłuba i przejściach kadłub-skrzydło i statecznik pionowy-statecznik poziomy a nie chciałbym nakładać swykłej szplachli, bo przy późniejszej obróbce mógłbym zeszlifować linie podziału i nity. Za to szpachlę płynną będę mógł zmywać rozcieńczalnikiem Wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 No cóż - czasu jest dość sporo - pamiętaj powoli i dokładnie - pracujesz w klasie standard więc skup się na jakości wykonania, - moja sugestia ciężko okupiona przy ostatnim modelu - od tamtej pory szyby maskuję jeszcze w ramkach - od zenątrz na gotowo do malowania a czasem nawet krawędzie wewntrzne (pamiętaj aby je później przemyć)-choć przy tej skali i braku elementów fototrawionym raczej będzie to zbyteczne, ale zenątrz zabezpiecz jeszcze przed wycięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Jeszcze jedno czy jeżeli wystawie model w klasie "S" ,a zrobię w nim otwarte drzwi lub owiewkę ,a w planach nie było to przewidziane czy wchodzę już w klasę "O" ?? wchodzisz w OPEN noooo ... z tym rozcięciem owiewki to ja nie wiem ... bo zadawałem to samo pytanie czy mogę otworzyć kabinę czy zostanę w grupie standard i dostałem od mowę.... a więc ??? dlatego zadawałem dużo pytań co do grupy standard bo wiedziałem że granica jest bardzo cienka... i co z tym fantem teraz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 jak widzisz jest zgłoszenie że nie powinieneś rozcinać owiewki - także zwracam uwagę że nie możesz tak zrobić w STANDARD ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Listopada 2011 Autor Share Napisano 19 Listopada 2011 Czy jeśli przetnę osłonę kabiny pilota na dwie części, żeby zamontować ruchomą część jako otwartą to czy zostanie to uznane jako modyfikacja i model trzeba będzie przenieść do klasy Open, czy budowa będzie mogła być kontynuowana w klasie Standard?[/color] Możesz rozcinać jak widzisz jest zgłoszenie że nie powinieneś rozcinać owiewki - także zwracam uwagę że nie możesz tak zrobić w STANDARD ! I co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 no to temat do dyskusji ;) pewnie dostaniesz WARUNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Ee Panowie no już nie przesadzajcie a co to za waloryzacja rozcięta owiewka? zabieg kosmetyczny ,to tak jak w modelu są klapy komór podwozia w całości i w instrukcji stoi ,że możesz je tak wkleić lub rozciąć /w tam tym czasie było sporo takich modeli/ i co wtedy to też walorka ,nie popadajmy w skrajności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 napisałem w 'Pytania do regulaminu' muszę się zgodzić z postem ministersan - trudno mamy rozciętą owiewkę i kolega współtworzący konkur wyraził zgodę więc nie będę się dłużej sprzeczał nie pozostaje nam nic innego jak dopuszczenie na rozcięcie owiewek w klasie STANDARD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Brawo, jedynie słuszna decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Nie wiedziałem, że były jakieś inne pytania o rozcinanie owiewek. Okazuje się, że trochę namieszałem. Natomiast uważam podobnie jak Robert, że rozcięcie owiewki, to nie to samo co wycięcie lotek itp i nie jest jakąś wielką ingerencją w model. Tym bardziej, że w zależności od zestawu otrzymujemy raz jeden kawałek, a raz z możliwością otwarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Listopada 2011 Autor Share Napisano 21 Listopada 2011 To, jak juz nam tak dobrze idzie precyzowanie regulaminu ;) , mam kolejne pytanie. Tym razem jednak z pracami poczekam trochę dłużej na wnioski Tak jak widać, kadłub spasowany jest całkiem nieźle, czego nie można powiedzieć o stateczniku pionowym. Moje pytanie jest takie, czy mogę odciąć jedną z połówek statecznika, przykleić go w prawodłowym miejscu a powstałą szczelinę zaszpachlować (bez użycia żadnych dodatkowych materiałów)? Cięcie było by wykonane po linii prostej, wzdłuż linii podziału blach na modelu, bez żadnych zabiegów upiększających. Uciąbym tak, jak pokazane na zdjęciu nr 2 aby dopasować do obrysu jak na zdjęciu nr 3. Jeśli zgody na taką przeróbkę nie dostanę to skończy się to obróbką skrawaniem i jakiś tam kształt statecznik ostatecznie mieć będzie, ale paskudnie będzie to wyglądać, bo różnice w geometrii są naprawdę duże. Pytanie poza konkursem, dotyczące zdjęcia nr 1 i zaznaczonych na min elementów: jakie kolory? Jakby ktoś mógł wkleić tu do tematu zdjęcie rzeczywistej konstrukcji byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Ale to o co się pytasz to nie jest waloryzacja na mój gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Listopada 2011 Autor Share Napisano 21 Listopada 2011 Nie jest, ale wolę zapytać, żeby znów nie wywoływać niepotrzebnych dyskusji po fakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Ale zonk ,aż wyjełem swój egzemplaż z pudełka i przymierzyłem i u mnie jest OK ale mój jest z białego plastiku prawdopodobnie oryginał KP ale zapakowany do "polskiego" pudełka Uważam jak Moses to tylko korekcja zle wykonanego odlewu jednej z połówek k-ba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 ... Moje pytanie jest takie, czy mogę odciąć jedną z połówek statecznika, przykleić go w prawodłowym miejscu a powstałą szczelinę zaszpachlować (bez użycia żadnych dodatkowych materiałów)? Cięcie było by wykonane po linii prostej, wzdłuż linii podziału blach na modelu, bez żadnych zabiegów upiększających. Uciąbym tak, jak pokazane na zdjęciu nr 2 aby dopasować do obrysu jak na zdjęciu nr 3. Jeśli zgody na taką przeróbkę nie dostanę to skończy się to obróbką skrawaniem i jakiś tam kształt statecznik ostatecznie mieć będzie, ale paskudnie będzie to wyglądać, bo różnice w geometrii są naprawdę duże. Pytanie poza konkursem, dotyczące zdjęcia nr 1 i zaznaczonych na min elementów: jakie kolory? Jakby ktoś mógł wkleić tu do tematu zdjęcie rzeczywistej konstrukcji byłbym wdzięczny. Decyzja jest na tak, nie będziemy uznawać tego za waloryzację tylko poprawę źle wykonanego egzemplarza - także wycinaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Listopada 2011 Autor Share Napisano 22 Listopada 2011 Z takim błogosławieństwem odciąłem statecznik bez mrugnięcia okiem Za punkty bazowe do przyklejenia posłużyły krawędź natarcia i sakończenie stożka opływu mocowania stateczników pionowych. Jak widać obrys statecznika i steru kierunku i tak trzeba było korygować pilnikiem, ale w porównaniu z poprzednimi przymiarkami to było małe miki. Po zgrubnym przeszlifowaniu pilnikiem w celu nadania odpowiedniego obrysu zaszpachlowałem linię łączenia płynna szpachlą Mr. Hobby. Jutro, jak przeschnie, przeszlifuję statecznik i ster na gotowo. A tak wygląda powstała szczelina. Bazą do szpachlowania będzie dolna krawędź statecznika, bo to jest linia cięcia, zgodnie z linia podziału blach. ps. Ciągle otwartym pozostaje moje pytanie o kolorystykę elementów zaznaczonych na zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Ciągle otwartym pozostaje moje pytanie o kolorystykę elementów zaznaczonych na zdjęciu: To chyba są jakieś przeźroczyste wzierniki? Przynajmniej ten tylny widziałem,... chyba w Modellmanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedź. Spróbuję coś pokombinować z kolorami, żeby te elementy wyróżniały się na tle reszty, ale raczej bez wielkiego zblizania się do oryginału. Aktualizacja prac na dziś. kadłub sklejony. Połówki połączyłem ze sobą wczoraj wieczorem. Na łączeniu zarówno na górze jak i na dole pozostała dość spora szczelina (a to zaskoczenie ), którą zalałem dość obficie klejem modelarskim. Dziś nadmiar kleju zmyłem debonderem, wstępnie ogradowałem łączenie pilnikami, zalałem płynną szpachlą i po wyschnięciu obrobiłem pilnikami i papierem 280. Niestety podczas szlifowania część szczegułów w okolicy łączenia (na szczęście naprawdę znikoma ilość) została naruszona i będę musiał je zeszlifować na gładko. Takich miejsc jest jednak może ze cztery na całkowitej długości łączenia. Przykładowo, zbliżenie na fragment dolnego pokrycia kadłuba: Staram się obrabiać powierzchnie ostrożnie tak, aby nie usunąć wypukłych linii podziału i nitów. Ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu większość linii zbiega się ze sobą dość dokładnie. Do dalszej obróbki planuję zaklejać taśmą maskującą poprzeczne linie podziału blach i obrabiać po kolei poszczególne panele na kadłubie. Gradację papieru zwiększał będe do 1200. Powinno być OK. Zacząłem przymierzać chwyt powietrza do kadłuba i szykuje mi się kolejna "przygoda": Jak widać, w przypadku wklejenia chwytu zgodnie z przewidywaniami producenta trzeba byłoby po obwodzie nałożyć ok 1mm warstwę szpachli i całkowicie wyprowadzać od podstaw krzywiznę przedniej części kadłuba. Dlatego też planuję wkleić chwyt mniej więcej tak: W ten sposób szpachli się nie zaoszczędzi, ale sam obrys linii kadłuba powinno dać się uzyskać mniejszym nakładem prac. Jeśli uda mi się skończyć ten model uzyskując poprawny wygląd będzie on dla mnie prawdziwym powodem do dumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 o fak Jak pamietam stare KP takiego seprajsa nie miało. Trzymam kciuki Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 Ja się już do niespodzianek przyzwyczaiłem przez te dwa tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Życzę wytrwałości przy tym modeli bo jak na razie cały czas pod górkę ... mówiąc słowami Forest Gump-a "...życie jest jak pudełko "Mastercraft" nigdy nie wiesz na co trafisz..." POZWODZENIE i jeszcze raz wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 No przecież nie dam się pokonać modelowi ;) Update na dziś: Zaszpachlowałem dziób i dyszę wylotową. Szpachli jak widać poszło z nadmiarem, ale ponieważ maskowałem linie podziałowe nie powinno to sprawić problemu przy dalszych pracach. W międzyczasie systematycznie szlifuję łączenie połówek kadłuba, a to potrwa dość długo. W międzyczasie przetestowałem na modelu kolor, który planuję uzyć do pomalowania paneli, hamulców aerodynamicznych i osłony przy wylotach luf działek )Humbrol Met 53 i 56 pół na pół). Jakoscią powłoki sie nie sugerujcie, malowana pędzlem, ale sprawdzę później, jak to bedzie wyglądać po polerowaniu. Kolor sam z siebie mi się podoba i różni się od samego Met 56, którym bedę malował cały model. Po poligonie doświadczalnym w postaci Su-7BKŁ i wyciągnięciu kilku wniosków mam nadzieję, że teraz takie zrożnicowane malowanie duralowe bedzie wyglądać dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi