Skocz do zawartości

Panzer IV Ausf H Academy 1:35

anderan

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pytanie czy osłony boczne w twoim modelu są rozmiarowo zgodne z Panter G ? jeżeli tak to czy mógłbyś podać ich wymiary w skali 1:35 , a jeżeli nie są zgodne to czy ktoś mógł by takie rozmiary podać , sklejam Panter G i w zestawie nie ma bocznych osłon a chciałbym takie dorobić, sorry za offa

pozdr

• Odpowiedzi 102
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

wydaje mi się ze osłony w obu tych czołgach są zupełnie inne.mam Panthere z osłonami w skali 1/72i ma ona inne osłony.

Jakim odpowiednikiem moge zastąpić Pactra A112 - Russian Armor Green ????

czy to bedzie ok Vallejo - Model Air - 017 Russian Green Scale 17ml #017??

• 3 weeks later...

Witam!

Po kilku tygodniach,kilku "praniach" i malowaniach modelu ,doszedłem do wniosku że trzy kolory kamo to jeszcze za dużo jak na mnie.

Będzie w dwóch kolorach.

Ale nie jest nieuniknione,że nie wypiorę go raz jeszcze. Ale zobaczymy co będzie.

Oto kilka zdjęć z poczynań:

dscf2598n.jpg

dscf2599b.jpg

dscf2600l.jpg

dscf2596n.jpg

Jak zwykle czekam na sugestie.

ps.ekran wieży już wyprostowany xD

Brudzenie wstępne do poprawek

Hmmm no wiesz troszkę się z tym brudzeniem pospieszyłeś. Najpierw trzeba było pomalowac bandaże kół, jakieś przetarcia na kołach napędowych i napinających. Ogólnie po nałożeniu kamoo się maluje pozostałe elementy, narzędzia etc.. Potem nakładasz lakier błyszczący i kładziesz kalki. Potem znów połysk, żeby zabespieczyc kalki. Następnie wszelkie washe, biedronki i tym podobne. I dopiero pod koniec nakładasz błotko, kurz i takie tam. Ja jeszcze mogę ci poradzic na przyszłośc, jak będzie nakładał błoto, to staraj się to robic tak że nabierasz sobie błotka na jakiś stary pędzel i psykajac z aero na to błotko spryskujesz model. Moim zdaniem wygląda to bardziej naturalnie.

A z tym rozjaśnianiem to (tak mi sie wydaje) chodzi o drybrush, czyli suchy pędzel. Ale o tym to już sobie poczytaj w dziale techniki modelarskie.

Mam nadzieję że cos pomogłem:)

Pozdrawiam

No i znowu poległem. Który to już raz???

Do prania i sam już nie wiem co dalej.

Chyba odłożę go znowu do szafy i zajmę się innym.

Usuwanie farby trwa.

Może ktoś mi podsunie jakiś pomysł na malowanie ???Byłbym wdzięczny:)

pankot13 - WOW wielkie dzięki ,wielki wybór.Jest kilka wzorów które uważam ,że dam rade zrobić xD.

Będzie problem w ustaleniu koloru ,ale jak co to google lub zapytam .

Jeszcze raz wielkie dzięki .

Po myciu i ponownym malowaniu. Na razie dwa kolory ,zastanawiam się czy dawać trzeci kolor ,obawiam się ,że może mi nie wyjść i znowu pranie heheh.

Ale jak pamiętam w trzech kolorach podobał mi się najbardziej i prawdopodobnie dodam wąskie paski Dunkelgelb .

Ale to już jutro.

Tak wygląda teraz:

dscf2607c.jpg

dscf2608.jpg

dscf2606d.jpg

dscf2609e.jpg

Ja bym polecił ci pomalować ten dunkelberg trochę szerszymi pasami.

Hmm,może i lepiej by było ,ale mnie się tak podoba.Nie chciał bym go po raz kolejny prać.

To jest model treningowy xD

Jestem zadowolony z wyniku.

Gąski założone na próbę,będą inne.

Dołożone kilka detali:

dscf2616.jpg

dscf2617.jpg

dscf2619y.jpg

dscf2621g.jpg

dscf2622r.jpg

Pozdrawiam

Dodałem kolejne elementy.Co do rozjaśniania się wstrzymam bo nie chce nic już przy tym modelu spierniczyć.

Może jak użyje jasnego washa olejnego będzie ok.

dscf2628gy.jpg

dscf2630d.jpg

dscf2631dw.jpg

dscf2633r.jpg

Wszelkie podpowiedzi,wskazówki jak zwykle mile widziane

Lina z tyłu jest metalicznie rdzawa.

mialem na mysli wnetrze hamulca wylotowego :-)

Chyba, że tak.

anderan, rozjaśnienia i różnicowanie koloru z powodzeniem możesz zrobić przy użyciu farb olejnych, np filtrami i poprzez wcieranie farb w odpowiednie miejsca. Jeżeli coś nie wyjdzie, to nawet na następny dzień da się je usunąć, co teoretycznie daje nieskończoną ilość prób. Wash'a sugerowałbym zrobić nieco mocniejszego, fajnie podkreśli to detale. Najważniejsze to oglądać warsztaty innych i nie bać się próbować, zwłaszcza, że napisałeś że jest to model testowy.