migacz28 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 witam mam pytanie czy osłony boczne w twoim modelu są rozmiarowo zgodne z Panter G ? jeżeli tak to czy mógłbyś podać ich wymiary w skali 1:35 , a jeżeli nie są zgodne to czy ktoś mógł by takie rozmiary podać , sklejam Panter G i w zestawie nie ma bocznych osłon a chciałbym takie dorobić, sorry za offa pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2011 wydaje mi się ze osłony w obu tych czołgach są zupełnie inne.mam Panthere z osłonami w skali 1/72i ma ona inne osłony. Jakim odpowiednikiem moge zastąpić Pactra A112 - Russian Armor Green ???? czy to bedzie ok Vallejo - Model Air - 017 Russian Green Scale 17ml #017?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Ja swojego teciaka malowałem MM 1710 Russian green, ale nie wiem, na ile odcień będzie się pokrywać z Pactrą. Na twoim miejscu kupiłbym po prostu drugi słoiczek tej samej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 Witam! Po kilku tygodniach,kilku "praniach" i malowaniach modelu ,doszedłem do wniosku że trzy kolory kamo to jeszcze za dużo jak na mnie. Będzie w dwóch kolorach. Ale nie jest nieuniknione,że nie wypiorę go raz jeszcze. Ale zobaczymy co będzie. Oto kilka zdjęć z poczynań: Jak zwykle czekam na sugestie. ps.ekran wieży już wyprostowany xD Brudzenie wstępne do poprawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Przed brudzeniem kół powinieneś rozjaśnić niektóre elementy. Następnie zwashować a potem ew.jakieś obicia(Ale z tym na razie nie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 Przed brudzeniem kół powinieneś rozjaśnić niektóre elementy. Rozwiń myśl,proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Najpierw lakier, kalki, wash,biedronka a później brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Hmmm no wiesz troszkę się z tym brudzeniem pospieszyłeś. Najpierw trzeba było pomalowac bandaże kół, jakieś przetarcia na kołach napędowych i napinających. Ogólnie po nałożeniu kamoo się maluje pozostałe elementy, narzędzia etc.. Potem nakładasz lakier błyszczący i kładziesz kalki. Potem znów połysk, żeby zabespieczyc kalki. Następnie wszelkie washe, biedronki i tym podobne. I dopiero pod koniec nakładasz błotko, kurz i takie tam. Ja jeszcze mogę ci poradzic na przyszłośc, jak będzie nakładał błoto, to staraj się to robic tak że nabierasz sobie błotka na jakiś stary pędzel i psykajac z aero na to błotko spryskujesz model. Moim zdaniem wygląda to bardziej naturalnie. A z tym rozjaśnianiem to (tak mi sie wydaje) chodzi o drybrush, czyli suchy pędzel. Ale o tym to już sobie poczytaj w dziale techniki modelarskie. Mam nadzieję że cos pomogłem:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 Blotko usunięte prawie całkowicie. bartek18-bandaże na kołach są pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 No i znowu poległem. Który to już raz??? Do prania i sam już nie wiem co dalej. Chyba odłożę go znowu do szafy i zajmę się innym. Usuwanie farby trwa. Może ktoś mi podsunie jakiś pomysł na malowanie ???Byłbym wdzięczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Proszę bardzo; http://www.warandtactics.com/smf/panzer-iv-its-variants/panzer-iv-camouflage-patterns-earl-grey-collection/ http://panzerivworkhose.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 pankot13 - WOW wielkie dzięki ,wielki wybór.Jest kilka wzorów które uważam ,że dam rade zrobić xD. Będzie problem w ustaleniu koloru ,ale jak co to google lub zapytam . Jeszcze raz wielkie dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Było trzeba tylko zmyć błoto a nie farbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 Po myciu i ponownym malowaniu. Na razie dwa kolory ,zastanawiam się czy dawać trzeci kolor ,obawiam się ,że może mi nie wyjść i znowu pranie heheh. Ale jak pamiętam w trzech kolorach podobał mi się najbardziej i prawdopodobnie dodam wąskie paski Dunkelgelb . Ale to już jutro. Tak wygląda teraz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 Oto ostatni efekt pracy,po kolejnym praniu mam nadzieje ,że to już było ostatnie xD Mam nadzieje,że wygląda jakoś po ludzku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Mnie się podoba. Jak tak dalej będziesz robił to ci się ta pralka albo model rozleci . Przechodź do następnych technik i maluj go dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Ja bym polecił ci pomalować ten dunkelberg trochę szerszymi pasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 Ja bym polecił ci pomalować ten dunkelberg trochę szerszymi pasami. Hmm,może i lepiej by było ,ale mnie się tak podoba.Nie chciał bym go po raz kolejny prać. To jest model treningowy xD Jestem zadowolony z wyniku. Gąski założone na próbę,będą inne. Dołożone kilka detali: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Fajnie. Tak wiec wymalowac wszystkie detale (pamietaj o koncowce lufy na czarno) i kalki. Jak juz bedziesz na tym etapie to zacznie sie prawdziwa zabawa :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 (pamietaj o koncowce lufy na czarno) A to dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Hamulec powinien być chyba na normalny kolor a tylko potem pigmentami czy pastelami okopcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Tak by było najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 (pamietaj o koncowce lufy na czarno) mialem na mysli wnetrze hamulca wylotowego :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderan Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 Dodałem kolejne elementy.Co do rozjaśniania się wstrzymam bo nie chce nic już przy tym modelu spierniczyć. Może jak użyje jasnego washa olejnego będzie ok. Wszelkie podpowiedzi,wskazówki jak zwykle mile widziane Lina z tyłu jest metalicznie rdzawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 mialem na mysli wnetrze hamulca wylotowego :-) Chyba, że tak. anderan, rozjaśnienia i różnicowanie koloru z powodzeniem możesz zrobić przy użyciu farb olejnych, np filtrami i poprzez wcieranie farb w odpowiednie miejsca. Jeżeli coś nie wyjdzie, to nawet na następny dzień da się je usunąć, co teoretycznie daje nieskończoną ilość prób. Wash'a sugerowałbym zrobić nieco mocniejszego, fajnie podkreśli to detale. Najważniejsze to oglądać warsztaty innych i nie bać się próbować, zwłaszcza, że napisałeś że jest to model testowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi