Skocz do zawartości

[Open] Caudron CR.714 C1 MisterCraft

wolfenstein

Rekomendowane odpowiedzi

Mamciu! Czy przewidziano nagrodę za odwagę? Przebrnąłem przez ten model podobnie jak Robert, ale wcześniej miałem do czynienia z Hellerem... No pole do popisu z waloryzacją duuuże. Powodzenia i trzymam kciuki. Skusiłbym się na Caudrona, ale 1:32 albo od podstaw 1:24 - się by działo

Sądzę, że w CSH to był Heller. "polski" jest jego kopią, choć nie dam głowy, czy powstała u nas... Miałem oba i być może, że w złomie jeszcze się poniewierają...

A tu się mogę zgodzić. Nawet na te 35-40 lat, czyli ok. 1970-75.

Natomiast polska kopia pojawiła dopiero chyba 1990 roku. Wcześniej musiałbym ją dorwać, a nie miałem jej.

Mam nadzieję na wsparcie jakiegoś absolutnego znawcy tematu, czyli zbieracza półkowników magazynowych

Agama? Gdzieś to jeszcze można kupić?

Ten model pojawił się w sklepach ok 1986r. oczywiście sygnowany nazwą firmy, której nazwy nie pamiętam. Jest kopią Hellera- skopaną nieco. Główną wadą jest przesunięcie górnego i dolnego płata- widać to zwłaszcza na spodzie lotek, które będą wymagać specjalnego traktowania, najprościej grubą warstwą szpachli, a reszta skalpelem. Oszklenie pancerne, dziury we wnękach podwozia. Da się z tego coś zrobić, ale przy dużej dozie samozaparcia.

To była Spółdzielnia Rzemieślnicza ,,REFLEX,, - cena 250 złotych

Och! Grubo!

Ten model pojawił się w sklepach ok 1986r. oczywiście sygnowany nazwą firmy, której nazwy nie pamiętam. Jest kopią Hellera- skopaną nieco. Główną wadą jest przesunięcie górnego i dolnego płata- widać to zwłaszcza na spodzie lotek, które będą wymagać specjalnego traktowania, najprościej grubą warstwą szpachli, a reszta skalpelem. Oszklenie pancerne, dziury we wnękach podwozia. Da się z tego coś zrobić, ale przy dużej dozie samozaparcia.

qalimar, ale piszesz..."z pamięci" czy wiesz na pewno, bo model leży obok Ciebie ?

Z własnego doświadczenia wiem, że pamięć jest...co najmniej cholernie zawodna. Na innym forum otrzymałem odpowiedź, od miłośników PRLowskich modeli, że był to rok 1988.

Może kolega KRYSTEK ma model z datą produkcji?

Ogólnie rzecz biorąc z całego modelu spółdzielni Reflex, rysunek na pudełku jest najlepszy.

Erkamo- pisałem z pamięci, gdyż na drugim roku studiów udało mi się go kupić i zlepić. Nie pamiętam tylko w którym semestrze :-) Z tego , co opublikował Krystek wychodzi, że pojawił się na wiosnę 1987r.- i to by się zgadzało.