nicpon Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Witam, w końcu doczekałem się swojego warsztatu na forum , będzie on się składał z dwóch części. Modelu który będę budował od początku oraz mojego pierwszego wytworu którego tu nie zamieszczałem ponieważ z powodu pożyczenia, cierpiałem na brak aparatu. Na początek in-box ICM No.72131 -zaawansowanie prac=rozpakowany z foli C.D.N... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posejdon Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Fajny modelik. Sprawdź czy owiewka nie jest za wąska w stosunku do kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Heinz Bar jak rozumiem? Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 10 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Druga część mojego warsztatu. Może zacznę od zdjęć. Taki o to zestawik. Ogólnie jak porównywałem wypraski to jest to samo tylko część detali stosuje się zamiennie. Postęp prac: Zdjęcia dla modelu robiłem pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość. Model jest pokryty sido więc się strasznie błyszczy. Brakuje anteny oraz uzbrojenia, które jeszcze dołożę. Oszklenie kabiny pilota nie jest jeszcze przyklejona na stałe i na którymś zdjęciu widać szparę której raczej nie będzie. Z góry uprzedzam że nie wnikałem za dużo w kwestię merytoryczną, ale monografie przejrzałem oraz sporo zdjęć. Zacząłem malowanie od H066 Sandy Brown Gunze i było pięknie, niestety przyszła pora na resztę kolorków i do tego miałem Pactry. Po tym doświadczeniu będę chyba tylko Gunze farbami malował. Oczywiście spieprzyłem parę rzeczy jak celownik który za nisko przykleiłem, czy też golenie podwozia wklejone pod złym kątem. Model jak już chyba pisałem jest moim pierwszym, ale nie zwalnia mnie to z niczego, więc proszę pisać wszystko co widać że jest źle. Co by powiedzieli koledzy na temat zrobienia washa z olejnego Humbrola ? Prosiłbym o polecenie jakiegoś internetowego sklepu dla plastyków, stacjonarne zakupy odpadają niestety. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 10 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2011 Fajny modelik. Sprawdź czy owiewka nie jest za wąska w stosunku do kadłuba. Będę pamiętał. Heinz Bar jak rozumiem? Pozdrawiam, JK Jeszcze się nie zdecydowałem, ale oba proponowane przez producenta są bardzo podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 Fajny modelik. Sprawdź czy owiewka nie jest za wąska w stosunku do kadłuba. U mnie niestety jest za szeroka , pasuje za to ta od innej wersji. Na zdjęciach założona jest owiewka od E-7, a na macie leży za szeroka E-3 która miała być użyta. Nie wiem teraz co z tym fantem zrobić... Szukać malowania i kalek pod E-7, czy zapomnieć o tym szczególe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 A bardzo się te owiewki różnią? Jeśli nie, to olej to - ja bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2011 A bardzo się te owiewki różnią? Jeśli nie, to olej to - ja bym tak zrobił. Przejrzałem multum monografii, zdjęć, obejrzałem parę filmów i stwierdzam że da się przeżyć podmianę owiewek. Mało czasu przed świętami ale działam, poniżej kilka fotografii. Jeszcze trochę pracy zostało. Moje pierwsze lufy z igły lekarskiej. Poniżej ciekawostka mała- mój Bf obok Mustang z Plastyka. Wytwór plastyka będzie używany jako złom, został sklejony na szybko i zapodkładowany. Na koniec. Wybrałem sobie internetowy sklep dla plastyków Jakie kolory zamówić pod washe ? Black Ivory i co jeszcze? Nie chce później zamawiać jedną rzecz i płacić za przesyłkę. Ponadto na liście zakupów mam: http://www.szal-art.pl/plyn-maskujacy-do-akwareli-052-75-ml_186_202/ http://www.szal-art.pl/ox-gall-051-75-ml-do-odtluszczania-powierzchni_186_201/ http://www.szal-art.pl/talens-fiksatywa-do-wegla-grafitu-063_175_1993/ http://www.szal-art.pl/werniks-do-pasteli-olejnych-talens-nr060-75-ml_175_2986/ http://www.szal-art.pl/terpentyna-balsamiczna-150-ml_174_190/ http://www.szal-art.pl/white-spirit-100ml-renesans_186_3943/ Mile widziane komentarze co kupić, co zmienić z listy, co by się jeszcze przydało, oczywiście też o tych kolorkach farb pod wash (Talens Van Gogh). O moich pracach nad modelem też nie zapominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 Model na razie szlifuje i obrabiam, niedługo kolejna aktualizacja. Do listy zakupów dorzuciłem jeszcze: http://www.szal-art.pl/medium-szybkoschnace-talens-084-75-ml_185_2981/ http://www.szal-art.pl/masa-klejaca-uhu_492_999/ Co do kolorów farb to chyba wezmę te dwa: Ivory black Raw sienna http://www.szal-art.pl/farby-olejne-talens-van-gogh-40-ml_52_128/ Chyba jutro złoże zamówienie jak nie ma żadnych komentarzy. W sumie wyświetleń tematu przybywa a nikt nie chce nic napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Z tymi zakupami nie wiem czy aż tyle Ci potrzeba. Ze sklepu plastycznego do modelarstwa na pewno przydadzą Ci się jakieś farby olejne. Kolory zależy od tego co chcesz robić nimi, ale takie podstawowe jak czarny, bruno van dyck, jakaś sienna, biały na pewno tak. Przydałby się white spirit. Lepiej kupić od razu większą flaszkę. Po prostu schodzi, zwłaszcza jak się trochę poeksperymentuje z olejnymi washami. Jeśli malujesz akrylami, zwłaszcza aerografem to może Ci się przydać retarder, który opóźni ich zasychanie, zwłaszcza w dyszy aerografu. Możesz przy okazji kupić maskol. Płyn odtłuszczający odpuść sobie. Równie dobrze można to zrobić wodą z mydłem. Choć ja odradzam mycie modeli przed malowaniem w ogóle. Jeśli nikt nie ma rąk w tłuszczu do smażenia frytek to naprawdę nie jest potrzebne, a może i zmniejszyć przyleganie farby. Werniks do pasteli nie wiem jak się sprawdza przy pigmentach, ale sądzę, że nie lepiej niż fixer miga. Ew. jeśli nie planujesz jakiejś pancerki możesz i spróbować wodą z wikolem. Masa UHU może się przydać, jeśli planujesz maskowanie kolorów kamuflaży. W sklepach dla plastyków można też kupić fajne pędzle, warto zobaczyć co mają. Z Messerschmittem życzę powodzenia. Mam jednego z ICM na ukończeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Werniks do pasteli nie wiem jak się sprawdza przy pigmentach, ale sądzę, że nie lepiej niż fixer miga.. Wez fixatywe z talensa/jest w twoim spisie /takie samo działanie jak Fixera Miga a cena dwukrotnie mniejsza. Odpuść sobie te płyny do odtłuszczania i do rozcienczania farb olejnych kup zwykłą benzynę do zapalniczek,wernix do pasteli olejnych też Ci nie będzie potrzebny bo pastele olejne nie mają zastosowania w modelarstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 29 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2011 Dziękuje za rady. Na pewno wszystko uwzględnię. Nad werniksem sam się zastanawiałem czy czegoś nie pomyliłem, teraz już wiem że miała być fiksatywa. Z płynu na odtłuszczanie zrezygnowałem już wczoraj, stosuje lekkie przemycie wodą z detergentem i podkład w sprayu i jak na razie zero problemów z przyczepnością farby. Pędzle muszę przejrzeć jeszcze, bo cenowo są tańsze od proponowanych w sklepach modelarskich. Jakby ktoś miał uwagi jakieś, czy wytknięcie błędów to proszę się nie krępować, wszystko się przyda jako nauka na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2012 Robię właśnie maskowanie owiewki metodą taśma maskująca Tamiya i ostry skalpel (zdjęcia później). Naszło mnie że gdzieś coś kiedyś czytałem o tym że taśmę jeszcze maskolem przesmarować żeby nic się pod nią nie dostało. Nie mogę teraz tego znaleźć. Jakaś rada, sugestia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 Kilka fotek z malarni Zakładów lotniczych "nicpon" c.d.n... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Kilka fotek z postępów prac. Owiewka trochę mi nie wyszła, następna będzie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Bardzo piękny model tobie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 SUPER małe jest piękne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 Prace powoli posuwają się do przodu. Model dostał kalki z użyciem płynów Gunze, jak wyszło sami ocenicie. Niestety znowu nastanie przerwa w warsztacie ponieważ jakoś nie mogę darować sobie tej swastyki na ogonie. W zestawie ich brakuje więc będzie trzeba zamówić komplet swastyk. Poniżej kilka fot aktualnego stanu. Wszystkie komentarze, uwagi są mile widziane i za wszystkie dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabik Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Fajny Messerek będzie Jako że jestem hmm..modelarzem figurkowym nie wypowiem się merytorycznie ale zapytam:jakiego konkretnie podkładu używasz?Jakiś czas temu mnie coś "naszło" i dłubię sobie coś niefigurkowego,UH-1 D z Italieri (czasem trzeba zrobić taki skok w bok )i mocno przyglądam się innym projektom w 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 Tamiya Surface Primer, http://www.mojehobby.pl/Tamiya-Surface-Primer-L-Gray-p-6-1280005.html coś takiego tylko w mniejszej puszce (100ml chyba) mam. Cieszę się że się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Bardzo fajny model, mam tylko zastrzeżenia do krzyża na ostatniej fotce. Widać "nierówność" w czarnym fragmencie na krawędzi natarcia skrzydła. Jakby się spotkał z nożem. A tak ogólnie, to jak się zachowują kalki z ICM? Sam co prawda sklejałem 109 z tej firmy, ale użyłem kalek Techmodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 Kurcze, ciężko mi się wypowiedzieć bo nie mam porównania. Są to moje drugie kalki, a pierwsze też były ICM. Ogólnie to nie mam zarzutów co do ich kładzenia, ale używałem płynów Gunze (setter i softer). Wydaje mi się że nadruk był lekko poprzesuwany, co chyba najmocniej widać na godle (zielony diabełek ). W zestawie jak już wspominałem brakuje swastyk, a na zdjęciach nie widziałem Bf-109 bez nich. W sumie to nie przypominam sobie żadnego samolotu niemieckiego z II wś bez swastyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Tak zaglądam zza burty i mam tylko jedno pytanie: kiedy jakiś update? Piękny myśliwiec i takoweż modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 22 Lutego 2012 Autor Share Napisano 22 Lutego 2012 Tak zaglądam zza burty i mam tylko jedno pytanie: kiedy jakiś update? Piękny myśliwiec i takoweż modele Jestem na etapie oczekiwania na paczkę z kalkami swastyk. Jak tylko dojdą pewnie będzie update. Małe pytanko... Czym tniecie igły lekarskie ? Próbowałem obcęgami ale spłaszcza się końcówka, te w modelu zostały ucięte trochę kaskadersko dużą kątówką i jestem średnio zadowolony z efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 hmm... otwierałeś kiedyś szklane ampułki do zastrzyków? Szkło pęka w miejscu gdzie je zarysujesz jeżeli zrobisz podobnie z igłą to przy próbie zgięcia złamie się w miejscu zarysowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi