Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf 109 E- ICM 1/72

nicpon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w końcu doczekałem się swojego warsztatu na forum , będzie on się składał z dwóch części. Modelu który będę budował od początku oraz mojego pierwszego wytworu którego tu nie zamieszczałem ponieważ z powodu pożyczenia, cierpiałem na brak aparatu. Na początek in-box ICM No.72131 -zaawansowanie prac=rozpakowany z foli

Obraz%252520003.jpg

Obraz%252520005.jpg

Obraz%252520008.jpg

Obraz%252520010.jpg

Obraz%252520011.jpg

Obraz%252520013.jpg

Obraz%252520014.jpg

Obraz%252520015.jpg

Obraz%252520016.jpg

Obraz%252520017.jpg

C.D.N...

Druga część mojego warsztatu.

Może zacznę od zdjęć.

Obraz%252520008.jpg

Taki o to zestawik. Ogólnie jak porównywałem wypraski to jest to samo tylko część detali stosuje się zamiennie.

Postęp prac:

DSC00349.JPG

DSC00350.JPG

DSC00351.JPG

DSC00352.JPG

DSC00353.JPG

DSC00354.JPG

DSC00355.JPG

DSC00356.JPG

DSC00358.JPG

DSC00360.JPG

DSC00361.JPG

DSC00362.JPG

DSC00363.JPG

DSC00364.JPG

DSC00365.JPG

DSC00366.JPG

DSC00367.JPG

Zdjęcia dla modelu robiłem pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość. Model jest pokryty sido więc się strasznie błyszczy.

Brakuje anteny oraz uzbrojenia, które jeszcze dołożę. Oszklenie kabiny pilota nie jest jeszcze przyklejona na stałe i na którymś zdjęciu widać szparę której raczej nie będzie. Z góry uprzedzam że nie wnikałem za dużo w kwestię merytoryczną, ale monografie przejrzałem oraz sporo zdjęć.

Zacząłem malowanie od H066 Sandy Brown Gunze i było pięknie, niestety przyszła pora na resztę kolorków i do tego miałem Pactry. Po tym doświadczeniu będę chyba tylko Gunze farbami malował.

Oczywiście spieprzyłem parę rzeczy jak celownik który za nisko przykleiłem, czy też golenie podwozia wklejone pod złym kątem.

Model jak już chyba pisałem jest moim pierwszym, ale nie zwalnia mnie to z niczego, więc proszę pisać wszystko co widać że jest źle.

Co by powiedzieli koledzy na temat zrobienia washa z olejnego Humbrola ?

Prosiłbym o polecenie jakiegoś internetowego sklepu dla plastyków, stacjonarne zakupy odpadają niestety.

Edytowane przez Gość

Fajny modelik. Sprawdź czy owiewka nie jest za wąska w stosunku do kadłuba.

Będę pamiętał.

Heinz Bar jak rozumiem?

Pozdrawiam,

JK

Jeszcze się nie zdecydowałem, ale oba proponowane przez producenta są bardzo podobne.

Fajny modelik. Sprawdź czy owiewka nie jest za wąska w stosunku do kadłuba.

U mnie niestety jest za szeroka , pasuje za to ta od innej wersji.

Obraz%252520001.jpg

Obraz%252520002.jpg

Na zdjęciach założona jest owiewka od E-7, a na macie leży za szeroka E-3 która miała być użyta.

Nie wiem teraz co z tym fantem zrobić... Szukać malowania i kalek pod E-7, czy zapomnieć o tym szczególe ?

• 2 weeks later...
A bardzo się te owiewki różnią? Jeśli nie, to olej to - ja bym tak zrobił.

Przejrzałem multum monografii, zdjęć, obejrzałem parę filmów i stwierdzam że da się przeżyć podmianę owiewek.

Mało czasu przed świętami ale działam, poniżej kilka fotografii.

DSC00480.JPG

DSC00481.JPG

DSC00482.JPG

DSC00484.JPG

DSC00485.JPG

DSC00486.JPG

DSC00487.JPG

DSC00488.JPG

Jeszcze trochę pracy zostało. Moje pierwsze lufy z igły lekarskiej.

Poniżej ciekawostka mała- mój Bf obok Mustang z Plastyka. Wytwór plastyka będzie używany jako złom, został sklejony na szybko i zapodkładowany.

DSC00489.JPG

DSC00490.JPG

Na koniec. Wybrałem sobie internetowy sklep dla plastyków Jakie kolory zamówić pod washe ? Black Ivory i co jeszcze? Nie chce później zamawiać jedną rzecz i płacić za przesyłkę.

Ponadto na liście zakupów mam:

http://www.szal-art.pl/plyn-maskujacy-do-akwareli-052-75-ml_186_202/

http://www.szal-art.pl/ox-gall-051-75-ml-do-odtluszczania-powierzchni_186_201/

http://www.szal-art.pl/talens-fiksatywa-do-wegla-grafitu-063_175_1993/

http://www.szal-art.pl/werniks-do-pasteli-olejnych-talens-nr060-75-ml_175_2986/

http://www.szal-art.pl/terpentyna-balsamiczna-150-ml_174_190/

http://www.szal-art.pl/white-spirit-100ml-renesans_186_3943/

Mile widziane komentarze co kupić, co zmienić z listy, co by się jeszcze przydało, oczywiście też o tych kolorkach farb pod wash (Talens Van Gogh).

O moich pracach nad modelem też nie zapominać.

Model na razie szlifuje i obrabiam, niedługo kolejna aktualizacja.

Do listy zakupów dorzuciłem jeszcze:

http://www.szal-art.pl/medium-szybkoschnace-talens-084-75-ml_185_2981/

http://www.szal-art.pl/masa-klejaca-uhu_492_999/

Co do kolorów farb to chyba wezmę te dwa:

Ivory black

Raw sienna

http://www.szal-art.pl/farby-olejne-talens-van-gogh-40-ml_52_128/

Chyba jutro złoże zamówienie jak nie ma żadnych komentarzy. W sumie wyświetleń tematu przybywa a nikt nie chce nic napisać.

Z tymi zakupami nie wiem czy aż tyle Ci potrzeba. Ze sklepu plastycznego do modelarstwa na pewno przydadzą Ci się jakieś farby olejne. Kolory zależy od tego co chcesz robić nimi, ale takie podstawowe jak czarny, bruno van dyck, jakaś sienna, biały na pewno tak. Przydałby się white spirit. Lepiej kupić od razu większą flaszkę. Po prostu schodzi, zwłaszcza jak się trochę poeksperymentuje z olejnymi washami. Jeśli malujesz akrylami, zwłaszcza aerografem to może Ci się przydać retarder, który opóźni ich zasychanie, zwłaszcza w dyszy aerografu. Możesz przy okazji kupić maskol. Płyn odtłuszczający odpuść sobie. Równie dobrze można to zrobić wodą z mydłem. Choć ja odradzam mycie modeli przed malowaniem w ogóle. Jeśli nikt nie ma rąk w tłuszczu do smażenia frytek to naprawdę nie jest potrzebne, a może i zmniejszyć przyleganie farby. Werniks do pasteli nie wiem jak się sprawdza przy pigmentach, ale sądzę, że nie lepiej niż fixer miga. Ew. jeśli nie planujesz jakiejś pancerki możesz i spróbować wodą z wikolem. Masa UHU może się przydać, jeśli planujesz maskowanie kolorów kamuflaży. W sklepach dla plastyków można też kupić fajne pędzle, warto zobaczyć co mają. Z Messerschmittem życzę powodzenia. Mam jednego z ICM na ukończeniu.

Werniks do pasteli nie wiem jak się sprawdza przy pigmentach, ale sądzę, że nie lepiej niż fixer miga..

Wez fixatywe z talensa/jest w twoim spisie /takie samo działanie jak Fixera Miga a cena dwukrotnie mniejsza.

Odpuść sobie te płyny do odtłuszczania i do rozcienczania farb olejnych kup zwykłą benzynę do zapalniczek,wernix do pasteli olejnych też Ci nie będzie potrzebny bo pastele olejne nie mają zastosowania w modelarstwie.

Dziękuje za rady. Na pewno wszystko uwzględnię. Nad werniksem sam się zastanawiałem czy czegoś nie pomyliłem, teraz już wiem że miała być fiksatywa. Z płynu na odtłuszczanie zrezygnowałem już wczoraj, stosuje lekkie przemycie wodą z detergentem i podkład w sprayu i jak na razie zero problemów z przyczepnością farby. Pędzle muszę przejrzeć jeszcze, bo cenowo są tańsze od proponowanych w sklepach modelarskich.

Jakby ktoś miał uwagi jakieś, czy wytknięcie błędów to proszę się nie krępować, wszystko się przyda jako nauka na przyszłość.

Robię właśnie maskowanie owiewki metodą taśma maskująca Tamiya i ostry skalpel (zdjęcia później). Naszło mnie że gdzieś coś kiedyś czytałem o tym że taśmę jeszcze maskolem przesmarować żeby nic się pod nią nie dostało. Nie mogę teraz tego znaleźć. Jakaś rada, sugestia?

• 1 month later...

Prace powoli posuwają się do przodu. Model dostał kalki z użyciem płynów Gunze, jak wyszło sami ocenicie. Niestety znowu nastanie przerwa w warsztacie ponieważ jakoś nie mogę darować sobie tej swastyki na ogonie. W zestawie ich brakuje więc będzie trzeba zamówić komplet swastyk.

Poniżej kilka fot aktualnego stanu. Wszystkie komentarze, uwagi są mile widziane i za wszystkie dziękuje.

DSC00765.JPG

DSC00771.JPG

DSC00773.JPG

DSC00774.JPG

DSC00775.JPG

Fajny Messerek będzie Jako że jestem hmm..modelarzem figurkowym nie wypowiem się merytorycznie ale zapytam:jakiego konkretnie podkładu używasz?Jakiś czas temu mnie coś "naszło" i dłubię sobie coś niefigurkowego,UH-1 D z Italieri (czasem trzeba zrobić taki skok w bok )i mocno przyglądam się innym projektom w 1:72.

Bardzo fajny model, mam tylko zastrzeżenia do krzyża na ostatniej fotce. Widać "nierówność" w czarnym fragmencie na krawędzi natarcia skrzydła. Jakby się spotkał z nożem.

A tak ogólnie, to jak się zachowują kalki z ICM? Sam co prawda sklejałem 109 z tej firmy, ale użyłem kalek Techmodu.

Kurcze, ciężko mi się wypowiedzieć bo nie mam porównania. Są to moje drugie kalki, a pierwsze też były ICM. Ogólnie to nie mam zarzutów co do ich kładzenia, ale używałem płynów Gunze (setter i softer). Wydaje mi się że nadruk był lekko poprzesuwany, co chyba najmocniej widać na godle (zielony diabełek ). W zestawie jak już wspominałem brakuje swastyk, a na zdjęciach nie widziałem Bf-109 bez nich. W sumie to nie przypominam sobie żadnego samolotu niemieckiego z II wś bez swastyk.

Tak zaglądam zza burty i mam tylko jedno pytanie: kiedy jakiś update?

Piękny myśliwiec i takoweż modele

Jestem na etapie oczekiwania na paczkę z kalkami swastyk. Jak tylko dojdą pewnie będzie update.

Małe pytanko... Czym tniecie igły lekarskie ? Próbowałem obcęgami ale spłaszcza się końcówka, te w modelu zostały ucięte trochę kaskadersko dużą kątówką i jestem średnio zadowolony z efektu.