Skocz do zawartości

Tiger I "Wittmann i inni" - Revell 1/72

ams

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Inspiracja dla modelu to oczywiście fotki wozu Wittmanna. Pierwszy raz w życiu robiłem model w malowaniu zimowym. Technika: na lakier do włosów. Model uzupełniony blaszki z Eduarda dla modeli z Hasegawy (kwestia ceny) i lufa z RB. Ponieważ w tej skali gąski z ogniwek jakoś kiepsko mi się układają, wiec odlałem je sobie z żywicy. Trochę poprawek: m.in. kopułka dowódcy, pootwierane włazy kierowcy i radioperatora, zmienione rozmieszczenie wyposażenia. Otwierana pokrywa silnika. Malowany: Vallejo, Pactra (biały kolor), Pigmenty MIG.

Figuranci także MIG

Zapraszam do oglądania i komentowania.

36470086.jpg

40737708.jpg

10179858.jpg

84490354.jpg

85312280.jpg

67752085.jpg

Pozdrawiam

Bardzo ładnie wykonany tygrysek . Na 3 zdjęciu wygląda jak prawdziwy. Figurki też bardzo ładnie wykonane, mogłeś troszkę jakiegoś różu na nosach lub policzkach zrobić skoro przebywają na mrozie, ale skoro to 1/72 to się nie czepiam bo wiem jak trudno z tą skalą się pracuje. Mógłbyś powiedzieć jak robisz takie przetarcia-zużycia farby na modelu? Bo genialnie to wygląda.

Dzięki za uznanie

Mógłbyś powiedzieć jak robisz takie przetarcia-zużycia farby na modelu?

Ja korzystałem z takiego poradnika: http://www.plastikowe.pl/technika/zimow ... pancernych

Polecam.

Podoba mi się i brawo za skalę. Jednak zawsze przy podstawkach zimowych jest problem ze śniegiem. Na podstawce wygląda ok, ale na czołgu nie uświadczysz go ani grama. Wydaje mi się że na gąsienicach powinno go być trochę choćby ze wzdlędu że podłoże po którym jedzie (a wynika to z tego ześnieg znajduje się przed czołgiem). Również niewlieka jego ilość na pancerzu by nie zaszkodziła. Ale to jest subiektywna ocena i nie musisz się nią sugerować.

Cześć. Fajnie wygląda ten Tygrysek, ale czy on nie powinien być w Panzergrau? Ze zdjęć jaki widziałem to tylko Panzergrau (na to wapno lub akryl) z zimy 43/44, bo w 44 Wittman już nie żył. Ale ogólnie model fajny.

Dzięki za uznanie i uwagi.

Moje wymówki:

Na podstawce wygląda ok, ale na czołgu nie uświadczysz go ani grama. Wydaje mi się że na gąsienicach powinno go być trochę choćby ze wzdlędu że podłoże po którym jedzie (a wynika to z tego ześnieg znajduje się przed czołgiem). Również niewlieka jego ilość na pancerzu by nie zaszkodziła.

Podobnie jak z zimowym malowaniem, zimowej podstaweczki też nigdy wcześniej nie robiłem. W pierwszej wersji miała być bardziej ziemista, prawie bez śniegu... dopiero rozwój wydarzeń sprawił, że w ostatniej chwili dorobiłem śnieg. A gąsek nie poprawiłem

Postaram się to naprawić, a efekt przedstawię fotką.

Figurki z jakiego zestawu?

Figurki to German Assault Team od MIG'a

mogłeś troszkę jakiegoś różu na nosach lub policzkach zrobić skoro przebywają na mrozie,

Zaróżowie im też buźki... zobaczymy co z tego wyjdzie

Pozdrawiam.

Może na jakiś innych figurkach poćwicz z tym różem, żeby w razie co nie zepsuć tych figurek. Bo szkoda było by, gdyby coś nie wyszło. Bo ogólnie schludnie są pomalowane. Z tym różem to metodą suchego pędzla, chyba będzie zadowalający efekt.

model cieszy oko, ładnie rozwiązany kolorystycznie i dokładnie pomalowany, słowem ładny jest. skąd ja znam te figurki? widac ofensywa zimowa nastąpiła. jeden szczegół mi się nie podoba - gąski średnio siadły na zejściu z koła napędowego od góry. dołóż trochę śniegu na gąski i będzie już całkiem super.

Jeszcze jedna moja wymówka:

Na pierwszej fotce wygląda, jakbyś wyszedł ze śniegiem "za linę". Na drugiej, trzeciej i czwartej widać odrapanie lakieru przy figurce w szarym płaszczu.

Ta odrobina śniegu na ramce została wykopana przez figuranta przy ustawianiu, albo jak spałem to rozrabiał i sie gdzieś szwędał. To co wygląda jak odrapanie to maźnięcie pędzelkiem z pigmentem. Na żywo nie rzucało się w oczy i nie zauważyłem tego.

Fajnie wygląda ten Tygrysek, ale czy on nie powinien być w Panzergrau?

Co do bazowego, to cóż... musiałem przyjąć jakiś punkt odniesienia. Ten mój to kalkomanie i instrukcja TECHMODU. Niestety wszystkie foty rzeczywistego wozu jakie widziałem były czarno-białe, więc trudno ocenić. A to co widziałem w kolorze to tylko inne modele, były i szare pod spodem i takie co miały tritonal camo.

• 2 weeks later...

Kierując się sugestiami kolegów - dodałem nieco śniegu na gąski i błotniki.

s04pop1.jpg

s04pop2.jpg