Skocz do zawartości

[Wrzesień 39'] TK-3 RPM/Aber/scratch/MH + coś jeszcze 1/35

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Idąc dalej moim tematem w który skład już wchodzi Ursus, TKS, 7TP w skali 1/72, postanowiłem się skupić na czymś co zawsze kochałem. Były to polskie tankietki takie jak TKS, TK-S czy choćby TK-3. Lepiąc jeszcze w skali 1/72 naklepałem tego mnóstwo a po przerzuceniu na skale 1/35, złożenie kolejnego "karalucha" było tylko kwestią czasu.

Na warsztat wjeżdża model pięknej tankietki TK-3, którą będę składał z mixu różnych zestawów.

Główną bazą ma być tragiczny model RPM w którego plany niestety nie będę ingerował, musiałbym budować całą budę od podstaw a na to sił i chęci nie mam. Moim celem jest zbudowanie modelu który tankietkę, przypominał będzie. Zamiar mam zrobić śruby, powymieniać części na PE oraz po kombinować z zawieszeniem.

Tytułowe "coś jeszcze" w temacie może sygnalizować także prace nad TK-S w tym samym wątku ale jak wyjdzie... zobaczymy.

Proszę także znawców tematu o bierne uczęszczanie na aktualizację, wszelka pomoc będzie mi bardzo potrzebna.

Jak na razie popracowałem z papierem ściernym szlifujący wszystkie "pseudo włazy" i nity. Nakleiłem niektóre fototrawione części, czekam na śruby i model z MH.

dsc09785q.jpg

dsc09782ig.jpg

dsc09783l.jpg

dsc09784h.jpg

Moim celem jest zbudowanie modelu który tankietkę, przypominał będzie

Trzeba było odpuścić blachy - model z pudełka + zestaw "SET" wystarczająco przypomina tankietkę.

Musisz pomyśleć nad zawieszeniem - to z RPM wygląda "zabawkowo" - blachy Abera tu niewiele pomogą.

Proponowałbym elementy z TKS-a Mirage + polistyren.

Proszę także znawców tematu o bierne uczęszczanie na aktualizację, wszelka pomoc będzie mi bardzo potrzebna.

Chyba "czynne" miałeś na myśli. Melduję się na stanowisku obserwacyjnym.

Nie wiem jak częste będą aktualizację więc wolałem się "zabezpieczyć"

Moim celem jest zbudowanie modelu który tankietkę, przypominał będzie

Trzeba było odpuścić blachy - model z pudełka + zestaw "SET" wystarczająco przypomina tankietkę.

Musisz pomyśleć nad zawieszeniem - to z RPM wygląda "zabawkowo" - blachy Abera tu niewiele pomogą.

Proponowałbym elementy z TKS-a Mirage + polistyren.

Tak, oczywiście model MH zamówiony. ;)

Witam!

Dzięki panowie!

Mam problem. Otóż zrobiłem blaszany stelaż na koła TK-3, pracowałem ze zdjęciami i planem i nie bardzo do tego mocowania pasują koła. To wina stelaża czy za wąskiego koła? Nie wiem jak to rozwiązać.

Nitowanie nie jest wcale takie złe. Tego obawiam się najmniej. ;p

dsc09789x.jpg

dsc09788k.jpg

dsc09790.jpg

Prawdę mówiąc to i ramka jest do bani i koło. Warto by sprawdzić szerokość ramki względem gąsienicy.

- koło jest nieco za chude

- ramka jest za bardzo "w lewo" przesunięta

- obejmy do koła powinny być z obu stron i powinny być nieco grubsze niż ramka foto.

Rada prosta. Wywalić obejmy i zrobić nowe z polistyrenu. Polistyrenem takim 0,25-05mm pogrubić koło zapasowe.

Jeżeli to nie wystarczy, to zapewne nie obejdzie się też bez korekty szerokości ramki. Koła nie mogą być za grube.

Tak to wygląda w oryginale:

e_x5472.jpg

b_x8632.jpg

Te obejmy są z dwóch stron tylko z jednej jeszcze nie wklejone, faktycznie koło jest bardzo chude. Coś się zrobi z tymi obejmami, bądź pozostawię czołg bez kół zapasowych.

Widzę Jurgen już się "zaopiekował" modelem stojąc na straży merytoryczności i zgodności historycznej modelu ;) zatem dołączam do podglądaczy krytyków ;) na ile się da wyciśniemy z niego TK-3