Konrad C Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Witam! Idąc dalej moim tematem w który skład już wchodzi Ursus, TKS, 7TP w skali 1/72, postanowiłem się skupić na czymś co zawsze kochałem. Były to polskie tankietki takie jak TKS, TK-S czy choćby TK-3. Lepiąc jeszcze w skali 1/72 naklepałem tego mnóstwo a po przerzuceniu na skale 1/35, złożenie kolejnego "karalucha" było tylko kwestią czasu. Na warsztat wjeżdża model pięknej tankietki TK-3, którą będę składał z mixu różnych zestawów. Główną bazą ma być tragiczny model RPM w którego plany niestety nie będę ingerował, musiałbym budować całą budę od podstaw a na to sił i chęci nie mam. Moim celem jest zbudowanie modelu który tankietkę, przypominał będzie. Zamiar mam zrobić śruby, powymieniać części na PE oraz po kombinować z zawieszeniem. Tytułowe "coś jeszcze" w temacie może sygnalizować także prace nad TK-S w tym samym wątku ale jak wyjdzie... zobaczymy. Proszę także znawców tematu o bierne uczęszczanie na aktualizację, wszelka pomoc będzie mi bardzo potrzebna. Jak na razie popracowałem z papierem ściernym szlifujący wszystkie "pseudo włazy" i nity. Nakleiłem niektóre fototrawione części, czekam na śruby i model z MH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Proszę także znawców tematu o bierne uczęszczanie na aktualizację, wszelka pomoc będzie mi bardzo potrzebna. Chyba "czynne" miałeś na myśli. Melduję się na stanowisku obserwacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 No to Panie ja też zasiadam na widowni.i i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Jak tak ładnie prosisz to równierz zasiadam . Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Ja także zasiadam i pilnie śledzę postęp prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Moim celem jest zbudowanie modelu który tankietkę, przypominał będzie Trzeba było odpuścić blachy - model z pudełka + zestaw "SET" wystarczająco przypomina tankietkę. Musisz pomyśleć nad zawieszeniem - to z RPM wygląda "zabawkowo" - blachy Abera tu niewiele pomogą. Proponowałbym elementy z TKS-a Mirage + polistyren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2011 Proszę także znawców tematu o bierne uczęszczanie na aktualizację, wszelka pomoc będzie mi bardzo potrzebna. Chyba "czynne" miałeś na myśli. Melduję się na stanowisku obserwacyjnym. Nie wiem jak częste będą aktualizację więc wolałem się "zabezpieczyć" Moim celem jest zbudowanie modelu który tankietkę, przypominał będzie Trzeba było odpuścić blachy - model z pudełka + zestaw "SET" wystarczająco przypomina tankietkę. Musisz pomyśleć nad zawieszeniem - to z RPM wygląda "zabawkowo" - blachy Abera tu niewiele pomogą. Proponowałbym elementy z TKS-a Mirage + polistyren. Tak, oczywiście model MH zamówiony. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 No to czekam z niecierpliwością na update. Modele polskiej pancerki są rzadkością, a dobrze zrobione to rodzynki - nie wiem czy widziałem ze dwa przyzwoite TK-3. Dla tego 3-mam kciuki i służę pomocą w miarę wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Świetna robota Jednak współczuję Ci już tego nitowania ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 Witam! Dzięki panowie! Mam problem. Otóż zrobiłem blaszany stelaż na koła TK-3, pracowałem ze zdjęciami i planem i nie bardzo do tego mocowania pasują koła. To wina stelaża czy za wąskiego koła? Nie wiem jak to rozwiązać. Nitowanie nie jest wcale takie złe. Tego obawiam się najmniej. ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Prawdę mówiąc to i ramka jest do bani i koło. Warto by sprawdzić szerokość ramki względem gąsienicy. - koło jest nieco za chude - ramka jest za bardzo "w lewo" przesunięta - obejmy do koła powinny być z obu stron i powinny być nieco grubsze niż ramka foto. Rada prosta. Wywalić obejmy i zrobić nowe z polistyrenu. Polistyrenem takim 0,25-05mm pogrubić koło zapasowe. Jeżeli to nie wystarczy, to zapewne nie obejdzie się też bez korekty szerokości ramki. Koła nie mogą być za grube. Tak to wygląda w oryginale: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Te obejmy są z dwóch stron tylko z jednej jeszcze nie wklejone, faktycznie koło jest bardzo chude. Coś się zrobi z tymi obejmami, bądź pozostawię czołg bez kół zapasowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Nie poddawaj się tak łatwo - koła to banał przy innych przeróbkach tego modelu. Nie było tankietek bez kół zapasowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Widzę Jurgen już się "zaopiekował" modelem stojąc na straży merytoryczności i zgodności historycznej modelu ;) zatem dołączam do podglądaczy krytyków ;) na ile się da wyciśniemy z niego TK-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Witam! Czeka u mnie w szafie na swoją kolej TKS od Mirage Hobby. Więc zasiadam i podglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi