Skocz do zawartości

[OPEN] Mastercraft Niebieska Iskra 1919

Remik

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, tak, był artykuł - dotyczył zdaje się Mustanga. Obebrałem jednak wydźwięk tego artykułu w ten sposób, że autor zrezygnował z malowania wybranego pilota i poszukał staranniejszego nie tyle dlatego, że nie przystawałoby to do jego poziomu, ile zmuszało do wykonania modelu o obniżonej estetyce - w końcu babole też da się odtworzyć, tyle że przeciętny widz tego nie doceni.

W przypadku niebieskiej Iskry wyboru niestety nie masz... Ma ona natomiast jedną niezaprzeczalną zaletę - szachownice w prawidłowej formie

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

resizeofp2160297.jpg

To co w kółeczku czerwonym - co to? Usuń to.

Model bardzo estetycznie wykonany, szkoda tylko, że nie zadbałeś o kilka detali. Dobrze, że będzie więcej Iskier na koniec.

Ja celowo wstrzymałem prace nad swoją. Chcę zobaczyć jakie patenty zastosują koledzy Rafalik i Remik i na spokojnie spróbuje wykorzystać ich waloryzację w swojej Iskrze. Ale to już poza konkursem. Póki co obserwuje i kibicuje obu kolegom.

Pozdr

Witam

Kol. Rafalik pytałeś co to jest w kółeczku? -popatrz na zdjęcia ,wydaje mi się, że jest to stała klapa, częściowo zasłaniająca komorę podwozia

resizeofp2190299.jpg

resizeofp2190300.jpg

W widoku osłon podwozia z boku widać, że ich kształt pasuje do obrysu części o którą pytałeś

To nie jest stała klapka i jak sugeruję usunięcie, to wiem o czym mówię. Tym bardziej, że doskonale widać na rysunkach, że w tym miejscu umiejscowiona jest goleń podwozia.

Za 5 min wrzucę zdjęcie niedowiarki. :P

Nie jestem w tej materii obcykany, ale racja musi być pośrodku - ten element przy przedniej wnęce nie może być stały, bo przednia goleń by nie wyszła - to wynika z fotek i rysunku. Czy aby nie jest tak, że jest to klapka w osłonce która zamyka się do wewnątrz? Masa Iskrologów jest w konkursie - niech orzekają...

A co do tych szachownic na spodniej części skrzydeł - ZDRADA!

Rafalik ma rację. Część klap zamykających podwozie przednie przy postoju jest zagięta pod kątem 90 stopni, co z zewnątrz widać jako zwężenie.

Witam

Na wstępie dzięki kolegom Rafalik i Jarekk za rozwiązanie problemu z klapami podwozia -jasna sprawa

Na Iskrze co nieco przybyło -pomalowałem aerografem na górnych powierzchniach skrzydeł, białe linie przerywane, wyznaczające położenie integralnych zbiorników paliwa.

resizeofp2200301.jpg

resizeofp2200302.jpg

resizeofp2210303.jpg

tu efekt końcowy ,myślę, że lepiej wyszło by to z pasków kalkomanii, ale niestety, nie byłem w stanie pociąć jej na tak cienkie paski ,po kilku próbach zawsze gdzieś się kawałek wystrzępiał

Pozdrawiam Remik

Witam

Prace powoli zbliżają się do końca ,model stoi na kołach ,ma naniesioną kalkomanię ,którą częściowo dorobiłem wykorzystując własny magazyn, oraz napisy eksploatacyjne malowane cienkim pędzelkiem -od dołu na niebiesko, a od góry na jasno szaro .Dziś zająłem się wykonaniem wskaźników podwozia ,dwóch wywietrzników na górze za kabiną pilotów oraz reflektorem do lądowania ,elementy są częściowo pomalowane i jutro zamontuję je na modelu

resizeofp2230305.jpg

w celu wycięcia jednakowych trójkątów zrobiłem dwa przyrządy z cienkiej blaszki i przylutowałem je do mosiężnych drutów ,następnie wyciąłem je małym dłutkiem ze złamanego pilnika [nie wyrzucajcie złamanych iglaków]

resizeofp2260306.jpg

a to wspomniane wcześniej elementy po malowaniu ,na wskaźnikach podwozia brakuje jeszcze białych pasków

resizeofp2260307.jpg

resizeofp2260309.jpg

tak to wygląda na chwilę obecną

resizeofp2260310.jpg

resizeofp2260313.jpg

Pozdrawiam Remik

Będzie ostry iskrowy finał - może zadziałać mechanizm wewnętrznej konkurencji - czyli podświadomie głosujący będą wybierać lepszą ich zdaniem Iskrę i kolejne dwa głosy oddawać na inne typy. Ostatni dzień przyniósł spore nowe dane w kategorii Open i dylematów będzie wiele.

Remik! Kawał dobrej roboty , żałuj jedynie, że swego czasu odpuściłeś wiatrochron - może mieć wpływ na ocenę. Z kolei klapki pomogą, jak również fajne malowanie. Daj też fotkę w dziennym świetle, proszę o to już drugi raz - a może to być ważne.

Model wygląda mi na faworyta. Jednak jeden szczegół nie pasuje mi.

Że Chińczycy lub inny producent zagraniczny może nie znać zasad wymiarowania naszej szachownicy to rozumiem, ale jeśli krajowy producent kalkomanii nie zna zasad tworzenia prawidłowej szachownicy to już kpina.

Prawidłowa proporcja pomiędzy szerokością małego pola do dużego to 1:5.

Na twoich szachownicach jest sporo więcej.

Napisy eksploatacyjne pięknie dopełniły model

Jarekk ma rację, trochę szachownice ze zbyt cienkimi obwódkami.

Oryginał raz jeszcze wrzucę i przypomnę, że na spodzie szachownice odwrotki

34e2f4bc635de317.jpg

Choć te nieproporcjonalne szachownice to nie taka znowu fikcja, bo Iskry z takimi szachownicami były i może nawet jeszcze są!

2e12ef042449fd7b.jpg

Witam

Po wielu trudach ,walce z materią i zarwanych nocach skończyłem Iskrę. Powiem szczerze, że zmęczył mnie ten model i presja ,by się wyrobić w terminie, a był taki moment ,że miałem takie obawy .Jak wyszło -ocenicie sami ,na dziś wspólne zdjęcie z innymi .Zapraszam jutro do galerii

resizeofp2280315.jpg

Pozdrawiam Remik