Mikolaj75 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Tak, tak, był artykuł - dotyczył zdaje się Mustanga. Obebrałem jednak wydźwięk tego artykułu w ten sposób, że autor zrezygnował z malowania wybranego pilota i poszukał staranniejszego nie tyle dlatego, że nie przystawałoby to do jego poziomu, ile zmuszało do wykonania modelu o obniżonej estetyce - w końcu babole też da się odtworzyć, tyle że przeciętny widz tego nie doceni. W przypadku niebieskiej Iskry wyboru niestety nie masz... Ma ona natomiast jedną niezaprzeczalną zaletę - szachownice w prawidłowej formie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 To co w kółeczku czerwonym - co to? Usuń to. Model bardzo estetycznie wykonany, szkoda tylko, że nie zadbałeś o kilka detali. Dobrze, że będzie więcej Iskier na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Czekam na kalki. Kolejna fajna Iskra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Ja celowo wstrzymałem prace nad swoją. Chcę zobaczyć jakie patenty zastosują koledzy Rafalik i Remik i na spokojnie spróbuje wykorzystać ich waloryzację w swojej Iskrze. Ale to już poza konkursem. Póki co obserwuje i kibicuje obu kolegom. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Witam Kol. Rafalik pytałeś co to jest w kółeczku? -popatrz na zdjęcia ,wydaje mi się, że jest to stała klapa, częściowo zasłaniająca komorę podwozia W widoku osłon podwozia z boku widać, że ich kształt pasuje do obrysu części o którą pytałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 I na foto też widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Ciekawostka ode mnie - szachownice pod spodem są innego wzoru niż na kadłubie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 To nie jest stała klapka i jak sugeruję usunięcie, to wiem o czym mówię. Tym bardziej, że doskonale widać na rysunkach, że w tym miejscu umiejscowiona jest goleń podwozia. Za 5 min wrzucę zdjęcie niedowiarki. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Nie jestem w tej materii obcykany, ale racja musi być pośrodku - ten element przy przedniej wnęce nie może być stały, bo przednia goleń by nie wyszła - to wynika z fotek i rysunku. Czy aby nie jest tak, że jest to klapka w osłonce która zamyka się do wewnątrz? Masa Iskrologów jest w konkursie - niech orzekają... A co do tych szachownic na spodniej części skrzydeł - ZDRADA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Rafalik ma rację. Część klap zamykających podwozie przednie przy postoju jest zagięta pod kątem 90 stopni, co z zewnątrz widać jako zwężenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Na tym zdjęciu macie rozwiązanie zagadki tego kawałka osłony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Proszę: Edytowane 19 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 O tym właśnie pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Widzę, że koledzy mnie uprzedzili w tzw. "międzyczasiu". Zatem temat klapki mamy rozwiązany. Tnij kolego. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 Witam Na wstępie dzięki kolegom Rafalik i Jarekk za rozwiązanie problemu z klapami podwozia -jasna sprawa Na Iskrze co nieco przybyło -pomalowałem aerografem na górnych powierzchniach skrzydeł, białe linie przerywane, wyznaczające położenie integralnych zbiorników paliwa. tu efekt końcowy ,myślę, że lepiej wyszło by to z pasków kalkomanii, ale niestety, nie byłem w stanie pociąć jej na tak cienkie paski ,po kilku próbach zawsze gdzieś się kawałek wystrzępiał Pozdrawiam Remik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 nie nooo-rozwaliłeś mnie tymi liniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 26 Lutego 2012 Autor Share Napisano 26 Lutego 2012 Witam Prace powoli zbliżają się do końca ,model stoi na kołach ,ma naniesioną kalkomanię ,którą częściowo dorobiłem wykorzystując własny magazyn, oraz napisy eksploatacyjne malowane cienkim pędzelkiem -od dołu na niebiesko, a od góry na jasno szaro .Dziś zająłem się wykonaniem wskaźników podwozia ,dwóch wywietrzników na górze za kabiną pilotów oraz reflektorem do lądowania ,elementy są częściowo pomalowane i jutro zamontuję je na modelu w celu wycięcia jednakowych trójkątów zrobiłem dwa przyrządy z cienkiej blaszki i przylutowałem je do mosiężnych drutów ,następnie wyciąłem je małym dłutkiem ze złamanego pilnika [nie wyrzucajcie złamanych iglaków] a to wspomniane wcześniej elementy po malowaniu ,na wskaźnikach podwozia brakuje jeszcze białych pasków tak to wygląda na chwilę obecną Pozdrawiam Remik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieszko988 Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Świetna jest ta Iskra Może kiedyś uda mi się taką zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Będzie ostry iskrowy finał - może zadziałać mechanizm wewnętrznej konkurencji - czyli podświadomie głosujący będą wybierać lepszą ich zdaniem Iskrę i kolejne dwa głosy oddawać na inne typy. Ostatni dzień przyniósł spore nowe dane w kategorii Open i dylematów będzie wiele. Remik! Kawał dobrej roboty , żałuj jedynie, że swego czasu odpuściłeś wiatrochron - może mieć wpływ na ocenę. Z kolei klapki pomogą, jak również fajne malowanie. Daj też fotkę w dziennym świetle, proszę o to już drugi raz - a może to być ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Będzie wspaniała! Już nie mogę się doczekać końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Model wygląda mi na faworyta. Jednak jeden szczegół nie pasuje mi. Że Chińczycy lub inny producent zagraniczny może nie znać zasad wymiarowania naszej szachownicy to rozumiem, ale jeśli krajowy producent kalkomanii nie zna zasad tworzenia prawidłowej szachownicy to już kpina. Prawidłowa proporcja pomiędzy szerokością małego pola do dużego to 1:5. Na twoich szachownicach jest sporo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Napisy eksploatacyjne pięknie dopełniły model Jarekk ma rację, trochę szachownice ze zbyt cienkimi obwódkami. Oryginał raz jeszcze wrzucę i przypomnę, że na spodzie szachownice odwrotki Choć te nieproporcjonalne szachownice to nie taka znowu fikcja, bo Iskry z takimi szachownicami były i może nawet jeszcze są! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Faktycznie. Ze zdjęcia wynika, że w MW są inne przepisy dotyczące szachownic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 zapraszam do galerii - będzie na co popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 28 Lutego 2012 Autor Share Napisano 28 Lutego 2012 Witam Po wielu trudach ,walce z materią i zarwanych nocach skończyłem Iskrę. Powiem szczerze, że zmęczył mnie ten model i presja ,by się wyrobić w terminie, a był taki moment ,że miałem takie obawy .Jak wyszło -ocenicie sami ,na dziś wspólne zdjęcie z innymi .Zapraszam jutro do galerii Pozdrawiam Remik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi