Steve Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Witam wszystkich ! Po raz pierwszy zamieszczam zdjęcia na forum i z góry proszę o wyrozumiałość. Nie są najlepszej jakości, ale cierpliwości ludzie, myślę, że kolejne fotki będą lepsze. Pracuję nad zbliżeniami detali i może w przyszłości będzie mi to jakoś wychodzić, ale do rzeczy. Przedstawiam wam jeden z moich modeli w skali 1/72. W zasadzie buduję w różnej skali, ale najbardziej podchodzą mi te w "32", tym bardziej, że jak sami widzimy, coraz więcej tego "cuda" na rynku, no... tylko te ceny. Felixstowe F.2A z RODENA nie należy do "łatwych" modeli. Największą trudnością w tym zestawie jest przygotowanie "gruntu" do niezliczonej ilości odciągów (w tym modelu wszystkich otworów chyba około 156), bez których, jak wszyscy wiemy, każdy model wielopłata traci swój sens. Oprócz tego słynna już chyba "kalka" RODENA, która ma skłonności do rozpadania się, przysparza niemało kłopotów i nerwów. Poza tym myślę, że zestaw jest ogólnie do przyjęcia i nie sprawia większych kłopotów, a moja sugestywna ocena w skali do 6, to "4". Nie robiłem większych przeróbek, a jedyną moją ingerencją było zrobienie ruchomych karabinów maszynowych w bocznych oknach, tzn. można je chować, a okiennice zasunąć dzięki dorobionym prowadnicom. Nie wiem, czy w ogóle będzie je widać, bo kamuflaż modelu na kadłubie może doprowadzić przy dłuższym patrzeniu do "oczopląsu", a poza tym, jak wspomniałem wcześniej, dopracowuję zbliżenia. Biało - czerwone paski na kadłubie pomalowane zostały przy pomocy taśmy maskującej "Tamiya", podobnie jak pływaki pomocnicze. Z instrukcji można wyczytać, o ile można jej wierzyć, że ten płatowiec latał w 230 Dywizjonie Królewskich Sił Powietrznych w 1918 roku. Do malowania używam najczęściej Model Master i Pactra, czasem obu przy budowie jednego modelu. I jeszcze jedno, niepokoi mnie to, że te długie płaty tak opadają (a może tak musi być - górny ma aż 41 cm) ale nie bardzo miałem na to wpływ. A teraz zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Pikny Panie,pikny...te niezliczone naciągi i malowanie.Ehh...że też nie mam cierpliwości do takich szmatolotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Witam ,rzeczywiście kawał samolotu,metry naciągów tylko te oklapnięte płaty.Wiem ,że odezwą się głosy oburzenia ale trochę to dziwnie wygląda.Co prawda to inny egzemplarz ale ten sam typ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Bardzo ładny samolot. Imponuje liczba naciągów. Czy górny płat składał się z górnej i dolnej połówki? Jeśli tak, to mógłbyś wstawić między nie dźwigar z drutu. Teraz to już musztarda po obiedzie, ale może przyda się na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steve Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2012 Dzięki ludzie za pierwsze wrażenia i opinie. Wiem, że te płaty przysporzą mi wiele krytyki, ale jak napisałem na wstępie, nie miałem większego wpływu na ich ustawienie. Niestety, górny płat, podobnie jak dolny składał się z jednej części i nie miałem za dużego pola manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 No powiem szczerze, że dawno nie widziałem tak pięknego owocu cierpliwości modelarskiej. Pokombinuj proszę z różnym tłem do zdjęć i wrzuć parte dodatkowych fotek, bo warto. pozdrawiam, K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 rewelacja, aż niemożna oczu oderwać, i to 1:72... wow:)i te naciągi hehe ja to prędzej bym się tymi linkami do stołu przywiązał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Bardzo fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steve Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2012 Fajnie, że jesteście ze mną. To zawsze dodaje animuszu i powera. Z tym tłem to dobry pomysł, pokombinuję, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Witam Modele tego typu maszyn to kompletnie nie moja działka, ale przyznać muszę, że debiut na forum masz bardzo udany. Żmudna robota, za którą należy Ci się pochwała i szacunek. Jedyne czego brakuje mi w Twoim modelu od strony technicznej to wash (w szczególności na elementach silników, śmigieł i wózku), który nadałby maszynie większej trójwymiarowości. Poza tym Twoja praca naprawdę bardzo mi się podoba. Czekam na kolejne Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Zaiste przepiekny! Aż się boję oszacować ile "roboczogodzin" pochłonęło jego wykonanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 (edytowane) To fakt roden nie rozpieszcza. Wszystkie te duże "szmaty" z tej stajni mają problem z opadającymi płatami. Niemniej jednak moje gratulacje za cierpliwość i nakład pracy o na pewno był. Model prezentuje się okazale i pięknie. Edytowane 19 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Piękny model pięknej maszyny Ta pasiasta latająca łódka jest jednym z moich modelarskich marzeń ale na dzień dzisiejszy moje skromne umiejętności nie pozwalają mi jej wykonać tak jak sobie "umarzłem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Piękny model. Super wykonane naciągi. Oklapnięte skrzydła to pewnie wina masy tworzywa i rady na to nie widzę, no chyba, że wpuszczenie metalowych dźwigarów w skrzydła by pomogło. Sama konstrukcja jest dość groteskowa i przypomina mi wehikuły z kreskówki "Łap gołębia" Aż dziw, że te twory odrywały się do lotu. Górny strzelec to miał chyba nerwy ze stali. Mnie by za żadne skarby nie wpakowali do tej beczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 JETO - prędzej Ty byś tam wszedł niż ja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Rzeczywiście troszkę klapnęły ale to nie jest żadna ujma jeżeli chodzi o ten model ,który wszak jak ktoś stwierdził : " Modele Rodena są z reguły upierdliwe i trudne do klejenia ". Ale bardzo duży wkład w wykonanie tego modelu ,rekompensuje ,te uchybienie Jeżeli pozwolisz to wkleję tu swojego" Feliksa" będzie miał braciszka Kiedyś go prezentowałem w miksie fotograficznym . Więc to tak dla przypomnienia Jest to troszkę inna wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steve Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2012 Super Ci wyszedł i gratuluję poradzenia sobie z opadającymi skrzydłami. Jak Ty to zrobiłeś !!!???. Dzięki ludzie za słowa uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Model fajny i ciekawy to i słowa uznania się pojawiły. Teraz zabieraj się za następnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steve Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2012 Czyżbyś skazywał mnie na następnego Felixa, dzięki ale muszę to bardzo dogłębnie przemyśleć, chociaż korci mnie spróbować się z tymi płatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Czyżbyś skazywał mnie na następnego Felixa Felixa sobie odpuść na jakiś czas, zrób coś innego o dwu płatach z okresu płótna i struny. Model efektowny i starannie zrobiony, ale faktycznie brakuje mu washa i na wózku ogólnego sfatygowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Nie na kolejnego Felixa, ale na kolejny model kolego Steve Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steve Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2012 Kolejny już jest w 80 %. Wprawdzie nie z okresu wyłącznie dla płótna, ale może dla struny? Coś z lat 30-tych, ale latających współcześnie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Ta mądry, pająka zatrudnił i linki same się zrobiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi