Skocz do zawartości

Tygrys DRAGON 1/72

czak45

Rekomendowane odpowiedzi

fotomonta1.jpg

Kolejny model sklejony.

Napiszę tylko, że chciałem pokazać, iż można fajnie zagospodarować zimowy krajobraz, a pustki na podstawce z Panzer IV to nie przypadek tylko świadomy wybór ;)

Niestety zapomniałem o antenie :(

Dla porównania.

pierwszecalapodstawka.jpg

pierwszegora.jpg

pierwszeskos.jpg

pierwszezpodstwawka.jpg

pierwszeprzod.jpg

pierwszeladnyprzod.jpg

pierwszeboktyl.jpg

zoomprzod.jpg

zoomtyl.jpg

zoomprzodbest.jpg

tztrawa.jpg

detalwlaz.jpg

detalwlaziprzod.jpg

detalflagabest.jpg

detaltylboto.jpg

detaltlumiki.jpg

detaltrawa.jpg

fotomontaz2wb.jpg

Pozdrawiam.

Super. Wszystko. Nie powiedziałbym że to 1/72. A zdjęcia z PhotoShopa po prostu bajer. Jak by im trochę ostrość przytępić to można by pomyśleć że to oryginały. A potem ludzie znajdują takie w googlach i mówią - ten Tygrys nie miał anteny, tu są zdjęcia - to taki żart. Obróbka naprawdę pierwszorzędna.

udało się - podstawka zimowa jest ślicznie zagospodarowana. co mi się podoba - piękna podstawka, rewelacyjna flaga, przebarwienia na lufie, błoto na czołgu i ogólne ubrudzenie. co mi się nie podoba - dziwny ślad na lewej burcie i błotniku (rozlana benzyna?), ślady na zasobniku wieży - są ładnie zrobione, ale trudno mi wyobrazić sobie skąd się wzięły, brak śladów naniesionych przez załogę (np. błoto czy piach na butach), lewa gąska wygląda trochę krzywo jakby no i śnieg na wydechach razi. raczej by się stopił. odłupania zimmeritu są przesadzone. zastanawiam się też, czy gąski po objechaniu układu jezdnego nadal byłyby tak oblepione śniegiem. czepiam się ale dla mnie Czarku jesteś mistrzem dlatego mam wysokie oczekiwania

Andrzej dzięki, ale woli wyjaśnienia.

Ta plama na lewej burcię to benzyna (żeby urozmaicić)

Slady na zasobniku powstały kiedy czołg miał obruconą wieże i jadąc zaczepił o np. brzoze albo inne drzewo.

Piachu na butach nie było bo wszędzie pełno śniegu, a błoto na czołgu to zmarzliny jeszcze z jesieni.

Może jest troszkę krzywo ta gąska ale bardzo minimalnie.

Generalnie Zimmerit jest przesadzony na modelu.

Na wydechach to nie jest śnieg to pozostałości zimowego malowania, pojazd malowany był pistoletem natryskowym po całości.Stąd też białe liny. Do malowania wyjęli jedynie narzedzia.

Dzięki za tego Mistrza ;)

Przyczepię się trochę do podstawki, ponieważ prawie 60 tonowy pojazd zostawiłby bardzo wyraźne ślady na śniegu lecz na zdjęciach są to tylko "przeciągnięcia". Tygrys na wysokim poziomie malarskim i wykończeniowym.

Według mnie - ślady bardzo wyraźne. Dlaczegóż czołg miałby zapaść się nie wiadomo jak głęboko. Po pierwsze - śniegu nie musiało być dużo, po drugie - nacisk jednostkowy czołgu na grunt wynosił 1,08kg/cm2, przeciętnego człowieka około 0,5kg/cm2. No, ale się wymądrzyłem th_to_clue.gif ...

pozdrawiam

Grzesiek

Faktycznie nie ma odbitych gąsek.

Moglem to zrobić już na etapie nakładania zaprawy, albo póżniej odcisnąć je w śniegu.

Ale jakoś tak wyszło jak widać. Po prostu projekt mocno lightowy i testowy.

Kolega chyba nie zrozumiał sensu mojej wypowiedzi, ponieważ wyraźny nie znaczy głęboki. Pisząc post miałem na myśli odbicia wzorów z gąsienic.

Faktycznie, nie zrozumiałem 0blush2.gif .

pozdrawiam

Grzesiek