Skocz do zawartości

GaZ AAA Zvezda 1:35

rhinoceros

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam do GaZ-a.

Model kiedyś figurował w katalogu firmy Eastern Express. Do niedawna był jedynym na rynku.

Długo czekał na swoją kolej, bo założyłem sobie, że koła z zestawu muszę wymienić od razu... Aż pokazały się "cudeńka" z MiniArtu...

Jak widać "pudełkowy" z kilkoma usprawnieniami- wymieniłem zderzak (scratch), koła z zestawu MiniArt, popracowałem nad lusterkiem, oszlifowałem klakson, poprawiłem poprzeczkę między błotnikami, na których zamocowano reflektory, "wysubtelniłem" rygle skrzyni i parę innych szczegółów...

Panel boczny po stronie pasażera odsłonięty- bo widać tam kawałek silnika.

img0945r.jpg

img1049az.jpg

img1055rc.jpg

img1056su.jpg

img0937mc.jpg

img0931tb.jpg

img1050a.jpg

img1059c.jpg

img1057im.jpg

img1061iv.jpg

Zapraszam do galerii!

Pozdrawiam!

Edytowane przez Gość

Model bardzo mi się podoba, mam natomiast mieszane uczucia co do zawartości paki - totalny misz-masz. Jak z jakością wyprasek i ich składalnością bo cena Zviezdy jest bardzo atrakcyjna. Gaz z MiniArtu jest prawie dwa razy droższy. Czy tak duże różnice w cenie mają swoje uzasadnienie?

mam natomiast mieszane uczucia co do zawartości paki - totalny misz-masz

Zawartość paki sugeruje ciężarówkę zaopatrzenia jednostki czołgów... Nieprawdaż? Zawartość skrzyni pochodzi z różnych zestawów plastikowych... a flagę można z pewnością mocować na wszelkich sowieckich pojazdach podczas wszystkich sowieckich wojen... i to nie będzie błędem...

Jak z jakością wyprasek i ich składalnością bo cena Zviezdy jest bardzo atrakcyjna. Gaz z MiniArtu jest prawie dwa razy droższy. Czy tak duże różnice w cenie mają swoje uzasadnienie?

Gdybym nie miał zestawu Zvezdy- z pewnością kupiłbym MiniArta!

Model MiniArtu to już wiek XXI. Jeszcze go nie brałem do ręki, ale zdetalowanie sugeruje całkiem nową jakość- ma piękny silnik, poprawną ramę, nowe okapotowanie silnika itp. Skleję wersję 1940, która już nadjężdża z MiniArtu.

Co do Zvezdy- użyłem niewiele szpachli, pasowanie części jest niezłe. Pilnik i papier ścierny jest potrzebny do zmniejszania grubości niektórych części. Myślałem podczas pracy nad "blaszkami" Parta- ale to droga sprawa. Konieczna jest jednak wymiana zderzaka i praca nad pałąkiem między błotnikami i mocowaniem reflektorów...

Edytowane przez Gość

Fajnie wycisnąłeś tą Zvezdę do granic mozliwości

Dzięki za dobre słowo- cisnąć, cisnąłem, ale czy to są granice?

Cieszy Twoje oko i to jest OK!

Na razie walczę z paroma tematami... Najbliżej końca jest chyba Mercedes 4500 R Maultier...

Czołem

Fajny, jak na zvezdę. Pobrudziłbym mocniej: beczkę, zbiorniki i silnik. Poza tym przykurzona zieleń - to je to Ahhh już nie mogę się doczekać, jak się zabiorę za mojego AAA z Miniartu

Pozdrawiam

Przemo

Zawartość skrzyni pochodzi z różnych zestawów plastikowych...

I moim zadaniem tak to właśnie wygląda. Jak byś pozbierał co tam zostało. Bez urazy ale takie jest moje zdanie. Na wojnie najważniejsze było paliwo, amunicja i jedzenie. Więc taki samochód powinien mieć na wyposażeniu:

- beczkę z paliwem (tak jak u Ciebie) albo 2. Może jakąś ręczną pompę do tankowania

- Kanistry na paliwo i olej silnikowy

- skrzynie i skrzynki z amunicją

- narzędzia

Moim zdaniem na polu bitwy nikt się nie bawił w remonty typu wymiana dodatkowych zbiorników na paliwo. Ja bym zastąpił je jeszcze jedną beczko albo po prostu skrzynią. A i dopatrzyłem się też bańki na mleko. Można to niby podciągnąć że jest tam olej czy coś w ten deseń ale...

Budując tak ładny model sam sobie postawiłeś wysoko poprzeczkę i każdy detal jest ważny. Bez urazy - pozdrawiam i podziwiam Twoją pracę

Szymek

ps. Też bym chciał zobaczyć kolejnego Gaza na warsztacie. W przyszłości planuję takiego złożyć i chętnie bym coś podpatrzył.

Moim zdaniem na polu bitwy nikt się nie bawił w remonty

Takie samochody nie służyły na pierwszej linii. Można je było ujrzeć w zaopatrzeniu, kompaniach remontowych, na lotniskach w oddziałach zmotoryzowanych i in. A zawartość skrzyni ładunkowej- zależała od potrzeb.

Edytowane przez Gość

Hej, model wykonany poprawnie. Podoba mi się malowanie i brudzenie.

Brakuje mi obić, zacieków, plam oleju(paliwa).

Co do flagi to bardzo fajny pomysł, natomiast sama flaga mi się nie podoba. Widać, że jest sztuczna. Może udało by się ją wymienić na kawałek materiału. Pojazd nie ma kierowcy, wiec spokojnie swobodnie zwisająca flaga będzie pasować.

Pozdrawiam

Krzysiek

Nd flagami pracuję- materiał nie wchodzi w rachubę- za sztywny i zbyt gruby splot... To, co widać to chusteczka higieniczna, sidolux, szpachlówka Tamiyi i kolor z washowaniem...

Jej obecność to celowy zabieg- może ktoś ma pomysł na inną technologię?

Jakiś czas temu próbowałem zrobić flagę leżącą- efekt był bardzo niezły. Tyle, że była to flaga hitlerowska

img1583ac.jpg

OK

Flagę pomijamy- rzucamy okiem na resztę!

Moim zdaniem na polu bitwy nikt się nie bawił w remonty typu wymiana dodatkowych zbiorników na paliwo.

Te dodatkowe zbiorniki według regulaminów przed walką należy zdjąć aby pod ostrzałem z broni lekkiej się nie zapalił. Mimo iż często tego nie przestrzegano to na pewno dużo załóg się do tego stosowało, w końcu chodziło o ich życie. Możliwe więc że te zbiorniki zostały przewiezione dalej do jednostki po przesunięciu frontu. A kanka na mleko może być bo przecież każdy żołnierz praktycznie dostawał coś od "wyzwalanej" ludności. Chodź i mi nie do końca podoba się paka, a właściwie rozmieszczenie na niej przedmiotów.

Co do reszty modelu to wydaje mi się trochę zbyt zakurzony a szczególnie szyby co nie zmienia faktu iż jest to dość ładnie prezentujący się model.

Można prosić zdjęcia ze zbliżeniem silnika?

Co można by poprawić to tak jak napisał Przemo1CK, mocniej pobrudzić elementy na pace oraz silnik.

Niektóre z rzeczy na skrzyni są po prostu "nowe i mało używane". Chciałem pokazać efekt zróżnicowania faktury malowania... Jak to mówią: "taki był zamysł autora"

Dzięki za sugestie

Edytowane przez Gość

Widziałem twoje modele w lepszym wykonaniu, ale i ten ujdzie w tłoku. Niestety jak widać na zdjęciu kalki się trochę świecą, flaga wg mnie do poprawy, ale cała reszta okej. Do kolegów, którzy mówili o zawartości skrzyni ładunkowej. Rosjanie potrafili wozić nie tylko takie rzeczy, ale zegar stojący, skórzany fotel a obok skrzynkę z amunicją. Reasumując następny model na pewno będzie lepszy.

• 1 month later...