Skocz do zawartości

RWD-8 PWS 1/48 - ósemka

bartekkw

Rekomendowane odpowiedzi

"Należy stwierdzić, że załogi jednostek lotnictwa łącznikowego latając podczas wojny na powolnych i nie uzbrojonych samolotach, zapisały jedną z najpiękniejszych kart historii polskiego lotnictwa, wykonując powierzone zadania z pełnym poświęceniem, w ustawicznym zagrożeniu od Luftwaffe i niemieckiej obrony przeciwlotniczej oraz - niestety - własnej"

Jerzy Pawlak, "Polskie eskadry w Wojnie Obronnej 1939", WKiŁ Warszawa 1991

img6700l.jpg

img6620m.jpg

img6626b.jpg

img6629y.jpg

img6632p.jpg

img6633tt.jpg

img6634m.jpg

img6635g.jpg

img6637fz.jpg

img6644s.jpg

img6647mo.jpg

img66471.jpg

img6649g.jpg

img66511.jpg

img66512.jpg

img6661a.jpg

img6664y.jpg

img6666y.jpg

img6676h.jpg

img66781.jpg

img66782.jpg

img6679g.jpg

img6684b.jpg

img6689ou.jpg

img66891.jpg

img66892.jpg

img6691qa.jpg

img66912.jpg

img6697ol.jpg

img6699y.jpg

20120224699.jpg

20120224698.jpg

Mojemu Dziadkowi

Super

Też lepię właśnie RWD-8 i się muszę poważnie zastanowić czy go w ogóle pokazywać, bo będzie siara przy Twoim ;)

Widziałem modelik w Bytomiu i prezentował się super! Osobiście posiadam model kartonowy tego samolotu z Małego Modelarza 9/1983. :P Muszę się kiedyś za niego zabrać

Tak jak mówiłem w Bytomiu, świetny pomysł na pokazanie polskiej maszyny. Można czasem mieć wątpliwości na co patrzymy, gratuluję Model prezentuje się świetnie, skrzydła, ubytki w płótnie, fragmenty kratownicy, żeber, wszystko to zrobione na prawdę wysokim poziomie. Chylę kapelusza, gdyż zrobić ten model dobrze, z taką ilością zmian, wymagało wiele cierpliwości i samozaparcia, brawo!

spodziewałem sie czekos innego, takiego bardziej sztampowego pokazania tego modelu, ale teraz jestem totalnie, pozytywnie zaskoczony taką forma prezentacji!!

Zrobiłeś coś zupełnie oryginalnego, stanowiącego jednocześnie doskonałą pamiątke tamtych czasów.

Najwyższe uznania za całokształt!!

Admina poprosze o foto na pierwszej stronie!

Z przyjemnością popatrze na dalsze Twoje prace.

pozdrawiam,

K

W warsztacie już opisywałem swoje wrażenie i je w pełni podtrzymuję. Przyłączam się do gratulacji, którymi należy także objąć niecodzienne podejście do sposobu prezentacji.

A ta oryginalna ósemeczka to biedna, tak się nad nią pastwili...

Wspaniały projekt Bartku!

Zacny pomysł, przemyślana kompozycja i eleganckie wykonanie

Moje najszczersze gratulacje!

Pozdrawiam

Kornik

Dziękuję wszystkim za sympatyczne wpisy. Kolega Kornik nie miał uwag - po prostu jestem w szoku. (To nie jest broń Boże żadna złośliwość! Zawsze uważnie czytam twoje uwagi w przeróżnych wątkach).

Zabierając się za ten model długo się zastanawiałem czy rzucać się na głęboką wodę i robić aż tyle zmian, ale jak widzę warto było. Kiedyś pewnie wypadałoby zrobić RWD "prosto z fabryki", ale na chwilę muszę odetchnąć od form wtryskowych z ubiegłego stulecia

Oczywiście w tym lesie kiedyś powinien się pojawić Lublin. Co prawda nie mam pojęcia jakie miał oznaczenia, najwyżej zrobię po w malowaniu z 3PL. Z 3PL pierwotnie miał być RWD-8, ale konia z rzędem temu kto zna oznaczenia takiej maszyny... Wracając do Lublina - z tego co wyczytałem - to jest to zestaw wymagający podobnego "rzeźbienia" jak RWD, więc może w długie jesienne wieczory...

Jacko - zabieraj się za model, a raczej za wątek warsztatowy. Jestem pewien, że jest na tym forum kilka osób, które chętnie się poprzyglądają i w razie czego będą służyć radą.

Jarku - piwo (bezalkoholowe) było świetne

Jak model piękny, a tematyka godna pochwały i poklepania po plecach, to co mam się czepiać

Jeszcze raz gratuluję!

Pozdrawiam

Kornik