Skocz do zawartości

SWS with Flak 43 Italeri 1:35

d2io83k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jest to mój pierwszy post na forum oraz pierwszy warsztat, a więc najpierw przedstawię się, mam na imię Bartek, mieszkam w Zawierciu. Parę ładnych lat temu zajmowałem się modelarstwem kartonowym, lecz kariera z papierem skończyła się. Od jakiegoś czasu przeglądam Wasze forum, postanowiłem sprawdzić się w modelarstwie plastikowym - redukcyjnym. Skompletowałem kompresor z agregatu lodówkowego, kilka farb akrylowych vallejo, podklad surfacer 1200, oleje chińskie i van gogh, klej revell, tamiya white putty i inne podstawowe rzeczy potrzebne na początek zmagań z modelarstwem. Następnie na pierwszy model wybrałem, coś taniego, jest to SWS z flak-iem. Model nie ma zbyt dużo niedoróbek, wydaje mi się, że na początek to dobry model, by poćwiczyć zabawę z aerografem, cieniowaniem, washami, filtrami itp.

Na początek chcę przedstawić postęp mojej dotychczasowej pracy:

https://plus.google.com/photos/100990911377961995627/albums/5720934287509670145

Model starałem sie skleić czysto i estetycznie, wydaję mi się, że wyszło dosyć przyzwoicie, chociaż używając szpachli Wamodu, plastik na kołach się troszkę rozpuścił, nie będzie to problem iż wykonam błoto z pigmentów które zakryją te wady "cudownej szpachli" . Elementy psiknięte szarym akrylowym podkładem Motip - ponieważ Surfacera jeszcze wtedy nie posiadałem.

Chcę wykonać pre-shading Vallejo 70862 Black Grey. Następnie chcę wykonać kamuflaż jednobarwny w kolorze Vallejo 70978 Dark yellow.

Pojawia mi się w głowie myśl o tym, żeby na pace SWS-a znalazło się coś innego niż standardowy Flak, który występuje w modelu Italeri, tylko pytanie, co takiego.

Oczekuję jakiś porad, uwag itp.

Pozdrawiam Bartek D.

Edytowane przez Gość

Dziwnie mi coś wygląda ta szpachla na kołach. Tam gdzie zacząłeś Flaka widać gdzieniegdzie ślady po wypychaczach, usuń je. Póki co, trzeba czekać, to czy Ci wyjdzie czysto i estetycznie okaże się po malowaniu. Identyczny model czeka u mnie na półce na swą chwilę, więc tym bardziej będę się przyglądał.

Pozdrawiam

Na kołach używałem szpachli wamodu, wiec wyszło tak jak wyszło, po wygładzaniu papierem ściernym uświadomiłem sobie, że stopiło plastik. Po trudnych przygodach z wamodem, kupiłem szpachle tamiya, muszę zaszpachlować te dziurki po ławeczce na burtach, ślady po wypychaczach na kołach napędowych. Co do tego flaka, to sklejam go, lecz bez jakiegoś większego przekonania, że spocznie on na pace SWS-a, same beczki które znajdują się w zestawie, nie dadzą pożądanego efektu, fajną sprawą jest cała plandeka, tylko jej koszt to jakieś 170 zł http://www.martola.com.pl/pl141/produkty31719/resin_tarp_for_wwii_german_sws_general_cargo_versi

Witaj d2io83k

Szpachla putty to nic innego jak klej modelarski zmieszany z wypełniaczem (prawdopodobnie talk). Jak wiadomo klej modelarski rozpuszcza plastik. Do tego typu prac bardziej nadaje się szpachla akrylowa którą Womod też ma w ofercie. Ja jej używam i nie miałem problemów. Pewnie są jakieś zachodnie odpowiedniki ale to bardziej doświadczeni koledzy musieli by się wypowiedzieć.

Szpachla wygląda tak:

f-wamod-szpachla-zmywalna-akrylowa-60g-wamod.jpg

• 1 month later...

Wygląda ładnie - fajnie ci to cieniowanie wyszło. Jako że jestem leniwy, jak i pewno wielu moich kolegów w klikaniu w link - wstawiam jedno zdjęcie:

20120426_143842.jpg

A tak wygląda układ do wyświetlenia zdjęcia. Wywal tylko "1" za "img".

"[img1]https://lh4.googleusercontent.com/-ke0yfFFmAss/T5lFPcyaCbI/AAAAAAAACyQ/5SYOSOCrTsY/s632/20120426_143842.jpg[/img]"

Klikasz prawym klawiszem na zdjęciu i ścieżkę masz we "właściwościach". Lub jeżeli używasz Firefoxa po kliknięciu prawym klawiszem masz "copy image location" (nie mam polskiej wersji). Tak się lepiej przegląda forum.

maska wyglada zle, za dlugo wprowadzalem poprawki na niej i musialem zetrzec sidolux. moze biedronka jakos to poprawi.

powiedzcie mi czym rozcierac kropeczki biedronki, benzyna do zpalniczek czy white spiritem?

Ja na przykład rozcieram terpentyną balsamiczną...

A sam model wygląda naprawdę bardzo fajnie