d2io83k Napisano 17 Marca 2012 Share Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) Witam, jest to mój pierwszy post na forum oraz pierwszy warsztat, a więc najpierw przedstawię się, mam na imię Bartek, mieszkam w Zawierciu. Parę ładnych lat temu zajmowałem się modelarstwem kartonowym, lecz kariera z papierem skończyła się. Od jakiegoś czasu przeglądam Wasze forum, postanowiłem sprawdzić się w modelarstwie plastikowym - redukcyjnym. Skompletowałem kompresor z agregatu lodówkowego, kilka farb akrylowych vallejo, podklad surfacer 1200, oleje chińskie i van gogh, klej revell, tamiya white putty i inne podstawowe rzeczy potrzebne na początek zmagań z modelarstwem. Następnie na pierwszy model wybrałem, coś taniego, jest to SWS z flak-iem. Model nie ma zbyt dużo niedoróbek, wydaje mi się, że na początek to dobry model, by poćwiczyć zabawę z aerografem, cieniowaniem, washami, filtrami itp. Na początek chcę przedstawić postęp mojej dotychczasowej pracy: https://plus.google.com/photos/100990911377961995627/albums/5720934287509670145 Model starałem sie skleić czysto i estetycznie, wydaję mi się, że wyszło dosyć przyzwoicie, chociaż używając szpachli Wamodu, plastik na kołach się troszkę rozpuścił, nie będzie to problem iż wykonam błoto z pigmentów które zakryją te wady "cudownej szpachli" . Elementy psiknięte szarym akrylowym podkładem Motip - ponieważ Surfacera jeszcze wtedy nie posiadałem. Chcę wykonać pre-shading Vallejo 70862 Black Grey. Następnie chcę wykonać kamuflaż jednobarwny w kolorze Vallejo 70978 Dark yellow. Pojawia mi się w głowie myśl o tym, żeby na pace SWS-a znalazło się coś innego niż standardowy Flak, który występuje w modelu Italeri, tylko pytanie, co takiego. Oczekuję jakiś porad, uwag itp. Pozdrawiam Bartek D. Edytowane 17 Marca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 17 Marca 2012 Share Napisano 17 Marca 2012 Witaj. Może na początek popraw link bo go obcięło. Linki wstawiamy między . Ciężko jest oceniać coś czego nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 17 Marca 2012 Share Napisano 17 Marca 2012 Dziwnie mi coś wygląda ta szpachla na kołach. Tam gdzie zacząłeś Flaka widać gdzieniegdzie ślady po wypychaczach, usuń je. Póki co, trzeba czekać, to czy Ci wyjdzie czysto i estetycznie okaże się po malowaniu. Identyczny model czeka u mnie na półce na swą chwilę, więc tym bardziej będę się przyglądał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 17 Marca 2012 Autor Share Napisano 17 Marca 2012 Na kołach używałem szpachli wamodu, wiec wyszło tak jak wyszło, po wygładzaniu papierem ściernym uświadomiłem sobie, że stopiło plastik. Po trudnych przygodach z wamodem, kupiłem szpachle tamiya, muszę zaszpachlować te dziurki po ławeczce na burtach, ślady po wypychaczach na kołach napędowych. Co do tego flaka, to sklejam go, lecz bez jakiegoś większego przekonania, że spocznie on na pace SWS-a, same beczki które znajdują się w zestawie, nie dadzą pożądanego efektu, fajną sprawą jest cała plandeka, tylko jej koszt to jakieś 170 zł http://www.martola.com.pl/pl141/produkty31719/resin_tarp_for_wwii_german_sws_general_cargo_versi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 17 Marca 2012 Share Napisano 17 Marca 2012 Możesz zakupić coś z oferty RB Model.Skrzynki,kanistry itp. Ceny maja dość przystępne; http://www.rbmodel.com/index.php?action=products&cat=c_bm&sub=35A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simpl Napisano 17 Marca 2012 Share Napisano 17 Marca 2012 Witaj d2io83k Szpachla putty to nic innego jak klej modelarski zmieszany z wypełniaczem (prawdopodobnie talk). Jak wiadomo klej modelarski rozpuszcza plastik. Do tego typu prac bardziej nadaje się szpachla akrylowa którą Womod też ma w ofercie. Ja jej używam i nie miałem problemów. Pewnie są jakieś zachodnie odpowiedniki ale to bardziej doświadczeni koledzy musieli by się wypowiedzieć. Szpachla wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 18 Marca 2012 Autor Share Napisano 18 Marca 2012 Czyli tak naprawdę Wamod-owa szpachla jak i szpachla Tamiya to nic innego, obie będą w takim samym stopniu rozpuszczać plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 18 Marca 2012 Share Napisano 18 Marca 2012 Szpachluj śmiało Tamiyą. Szpachla Wamodu to niestety nieporozumienie.Ma za dużo medium w porównaniu do wypełniacza.I za bardzo agresywne w stosunku do plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam po dluzszej przerwie. Prace z swsem ruszyly troszke do przodu https://plus.google.com/photos/100990911377961995627/albums/5720934287509670145 . Wykonalem pre i post shading. Kolor bazowy to yellow ochre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Wygląda ładnie - fajnie ci to cieniowanie wyszło. Jako że jestem leniwy, jak i pewno wielu moich kolegów w klikaniu w link - wstawiam jedno zdjęcie: A tak wygląda układ do wyświetlenia zdjęcia. Wywal tylko "1" za "img". "[img1]https://lh4.googleusercontent.com/-ke0yfFFmAss/T5lFPcyaCbI/AAAAAAAACyQ/5SYOSOCrTsY/s632/20120426_143842.jpg[/img]" Klikasz prawym klawiszem na zdjęciu i ścieżkę masz we "właściwościach". Lub jeżeli używasz Firefoxa po kliknięciu prawym klawiszem masz "copy image location" (nie mam polskiej wersji). Tak się lepiej przegląda forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Dodalem pare zdjec na forum, "uwielbiam" przegladanie forum na telefonie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Ale ładnie wygląda.Bardzo mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Sidoluks, kalki i wash z ktorego nie jestem zadowolony. Paka upadla i burta sie odlamala wiec zostala wklejona zamknieta. Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Jak dla mnie jest całkiem niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 maska wyglada zle, za dlugo wprowadzalem poprawki na niej i musialem zetrzec sidolux. moze biedronka jakos to poprawi. powiedzcie mi czym rozcierac kropeczki biedronki, benzyna do zpalniczek czy white spiritem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Doszly obicia, zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 maska wyglada zle, za dlugo wprowadzalem poprawki na niej i musialem zetrzec sidolux. moze biedronka jakos to poprawi. powiedzcie mi czym rozcierac kropeczki biedronki, benzyna do zpalniczek czy white spiritem? Ja na przykład rozcieram terpentyną balsamiczną... A sam model wygląda naprawdę bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 teraz czekam lakier satynowy, gaski friulmodel, pigment europe dust i zaczynam walke z blotem. na obecna chwile model wyglada tak, zostal lekko zakurzony farba vallejo dark sand: nastepne w kolejnosci :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Bardzo mi się podoba. Spróbuj zrobić zdjęcie na czarym tle, gdyż białe robi taką poświatę wokół modelu. Może będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Troszke blota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Coraz lepiej to wygląda:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 No takie troszkę to to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 6 Maja 2012 Autor Share Napisano 6 Maja 2012 Uwazasz, ze za duzo? wyjasnij jakos bardziej swoja wypowiedz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Według mnie to raczej starczy może przód maszyny odrobinę i sarkazm tego "troszkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi