Skocz do zawartości

Sturmgeschütz III Ausf.A (Sd.Kfz. 142) Dragon 1:35 - (9031)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dobry wieczor

kolejny pojazd do galerii; przegladalem forum i nie znalazlem wersji "A", wiec moze kogos to zainteresuje;

z racji tego, ze powstalo tylko okolo 30 egzemplarzy tej serii wozu bojowego pozwalam sobie dorzucic znalezione w sieci zdjecia oryginalu

stuglllbuzzard.jpg

stuglllausfamichaelawit.jpg

wittmann08.jpg

model bez zadnych specjalnych dodatkow z wyjatkiem gasienic friulmodel. z zestawem bylo troche problemow. glownie uklad jezdny sprawil mi troche trudnosci (kola zebate i napinajace jakby niedopasowane);

dziekuje za podpowiedzi dotyczace zdjec tj. "zero tolerancji dla flesha" i uwagi dotyczace koloru tla;

dsc02609lg.jpg

dsc02620x.jpg

dsc02623w.jpg

dsc02632a.jpg

dsc02638gz.jpg

za slabo naciagnieta gasienica, musiala sie poluzowac podczas przenoszenia; usterka skorygowana.

dsc02639b.jpg

dsc02653h.jpg

dsc02665v.jpg

dsc02671b.jpg

dsc02683k.jpg

dsc02670t.jpg

dsc02674m.jpg

dsc02679j.jpg

dsc02680ho.jpg

dsc02681o.jpg

dsc02687a.jpg

dsc02672ic.jpg

Napisano
jak ze sklejalnością?

tak jak wspomnialem, uklad jezdny. z nim mialem najwiekszy problem; doklejajac blotniki musialem uzyc "super-gluta"; reszta wydaje mi sie ze w miare; ten zestaw dragona zawiera wersje B i jest tam kilka rzeczy do przerobienia na A

Napisano
obicia troszkę za mało wyraźne

to prawda, zrobilem je wczesniej pedzlem i gabka farbami emaliowymi. wygladaly jednak tragicznie i mi sie nie podobaly, dlatego je w wiekszej czesci usunalem.

pordzewiałe gąski

gaski moczone w domestosie i polskim occie (10%) nastepnie umyte w mydle i wysuszone, przetarte szczoteczka do zebow; potem piec roznych pigmentow mig-a; scieralem to wszystko thinnerem do washa; dwa rodzaje farby emaliowej matowej (braz i czarny) po lini jak kola jada po wewnetrznej stronie oraz na zewnatrz tylko w miejscach stycznosci z powierzchnia (nie za wiele, tak zeby byly tylko smugi); potem jeszcze raz pigmenty ale juz nie w takim stopniu jak poprzednio i poprawic wszystko na koniec np miekkim grafitem...to tak na marginesie, moze komus to sie przyda i to wykorzysta

Napisano

Piękny model - bardzo mi się podoba-jest świetny .

Napisano

Witam.

Bardzo udana praca, chociaż ja bym oceniał ją w 2ch częściach.

Pierwsza to zawieszenie i gąski- moim zdaniem dół wyszedł genialnie. Brudzenie wanny bardzo mi się podoba, choć rewelacja jest dopiero przy tym , co zrobiłeś z gąsienicami. Sam bym chciał aby mi to tak wyszło.

Druga część to góra tu troszkę zabrakło , jest monotematycznie i za szaro jak dla mnie.

Co i tak nie zmienia pozytywnego odbioru całości pracy.

Napisano
jest monotematycznie i za szaro

pewnie i racja; to moj pierwszy pojazd tego typu, wiec zawsze jakies wieksze lub mniejsze niedociagniecia sa. nie mam jeszcze wprawy z tymi wszystkimi "pracami wykonczeniowymi".

mialem plany zrobic stelaz i dolozyc czesci ekwipunku na tyl pojazdu zeby to urozmaicic (podobnie jak u ciebie), ale jeszcze nie teraz. kiedy bede robil inne wersje stuga to moze uda mi sie to wprowadzic w zycie i bedzie to wygladalo inaczej.

co do gasienic to wzorowalem sie na migu i jego technice; jest to pokazane u niego na blogu oraz opisane w FAQ, w obu czesciach...

Napisano

Fajny pojazd, fajna bryła, fajnie zrobiony model. Jak dla mnie brakuje jednak obić i zadrapań, z którymi prezentowałby się super. Sam przymierzam się do tego modelu, może doczekam się jego nowej wersji od Dragona.

Pozdrawiam