GeraltofPoland Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Jak widzicie stwierdziłem, że modelarskie samokształcenie, które ostatnio praktykowałem nie wystarczy, więc postanowiłem założyć drugi mój, a pierwszy od dawna warsztat, by w razie czego móc szybko zasięgnąć porady u bardziej doświadczonych kolegów. Ten model to mój 6 model, 2 w skali 1:35 i pierwszy od często chwalonej firmy Tamiya. Na razie skleiłem koła i wózki jezdne: By geraltofpoland at 2012-04-02 Na razie nie mam większych kłopotów, wszystko do siebie pasuje. Niestety lufy Browningów i siatka nad silnikiem wyglądają, jak dla mnie, dość kiepsko (zwłaszcza siatka) By geraltofpoland at 2012-04-02 By geraltofpoland at 2012-04-02 Model w założeniu ma być typowym pudełkowco-półkowcem, więc nie nabyłem do niego żadnych blach. Więc jeśli nie zdołam z waszą pomocą naprawić tego jakąś chałupniczo-partyzancką metodą, lub (mała szansa) nie doświadczę w najbliższym czasie jakiegoś zastrzyku gotówki, by móc kupić stosowne dodatki to zostanie to tak, jak jest. Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 oo Stuarcik pod koniec tygodnia ruszam z takim samym, będą 2 podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Lubię ten czołg.Zasiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Kleiłem kilka dobrych lat temu. Mam zamiar odkurzyć swój model i trochę go styrać-jakiś wash i spróbuję swoich sił z kurzeniem. Podglądam warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Z browningami nie ma problemu - są w RB nie drogie. Sam kupowałem do Granta. Siatka - no można zawsze coś z soteczka kuchennego pokobinować. Będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Drobny postęp. Nie wiem jeszcze, czy będę relacjonował w miarę na bieżąco, czy w stawiał zdjęcia dopiero po jakichś większych "apdejtach" Wstępnie pomalowałem koła (wózki pomaluję dopiero po przyklejeniu). oraz przylepiłem trochę rzeczy do kadłuba: boczne płyty, podstawkę pod antenę i jarzma kaemów. tu będę musiał nieco poszlifować (kapnął mi klej) i zaszpachlować w zaznaczonym miejscu Co do przeróbek, to planuję dwie: 1. Przerobić uchwyty na włazie do przedziału silnikowego, bo u Tamiy wyglądają tak: A w rzeczywistości tak: 2.Dorobić kable do reflektorów. Co do karabinów znalazłem takie: http://www.martola.com.pl/pl2039/produkty26786/7_62mm_Browning_M1919 Na stronie nie napisano, że w zestawie jest kilka luf, więc obawiam się, że może to dla mnie trochę za duży wydatek (model ma aż 4 karabiny) ale zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam. Może drogie ale wykonanie stoi na bardzo wysokim poziomie. Moim zdaniem warto wydać tą kasę na te lufy. Po zdjęciach wnioskuję, że malujesz pędzlem. Jestem ciekawy efektu końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Drobny postęp, żeby nie było, że nic nie robię. By geraltofpoland at 2012-04-09 By geraltofpoland at 2012-04-09 By geraltofpoland at 2012-04-09 Zrobiłem uchwyty z drutu i zaczepy z rozciągniętego plastiku. Uchwyty nawet mi się podobają, ale zaczepy wyszły mi dość badziewnie, więc przynajmniej ten szary wymienię na drucik. Oszlifuję też uchwyty z resztek CA. Czy wy też tak macie, że gdy robicie samodzielnie jakieś elementy w kilku sztukach, to pierwszy egzemplarz wychodzi wam idealnie za pierwszym podejściem, a drugiego nie możecie zrobić tak samo dobrego choćbyście się nie wiem ile męczyli? By geraltofpoland at 2012-04-09 Wózki przyklejone, wstępnie pomalowane, zaszpachlowane dziury po wypychaczach, które się objawiły przy malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Wieża sklejona. O ile przy kadłubie wszystko pasowało idealnie, to przy wieży jest już nieco szpachlowania i szlifowania. By geraltofpoland at 2012-04-15 By geraltofpoland at 2012-04-15 By geraltofpoland at 2012-04-15 Figurant też sklejony, połatany i gotowy do malowania. By geraltofpoland at 2012-04-15 By geraltofpoland at 2012-04-15 Mam jedno pytanko związane z figurantem. Mianowicie producent oprócz dwóch malowań amerykańskich przewidział brytyjskie i kanadyjskie. Przy brytyjskim jest notka, że należy przy niej dokonać konwersji pojazdu i wymienić czołgistę. Nie wiem jednak, czy to samo dotyczy kanadyjskiej wersji. Czy więc jeśli umieszczę zestawową figurkę (amerykańską) na pojeździe kanadyjskim będzie to błąd merytoryczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Czy naprawdę nikt nie czyta tego tematu? Może moje warsztaty nie są tak ciekawe, jak u mistrzów tego forum, ale byłoby miło, gdyby ktoś przynajmniej odpowiedział na moje pytanie nt. figurki, mianowicie czy wstawienie zestawowej figurki do pojazdu w malowaniu kanadyjskim będzie błędem, gdyż instrukcja niezbyt precyzyjnie to opisuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 witam Kanadyjczycy mieli inne umundurowanie niż amerykanie bardziej zbliżone do brytyjskich może mógłbyś dopasować jakąś figurkę z mini artu np http://www.exito.sklep.pl/pl/p/MINIART-35078-135-British-Tank-Crew/3933 ja będę przerabiał ich na polaków do mojego m 10 mrzesz tez SPRÓBOWAĆ UCHARAKTERYZOWAĆ SWOJEGO FIGURANTA NA WZÓR TYCH Z POWYŻSZEGO ZESTAWU POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Ja nabijam ci licznik odwiedzin, a nie isze bo się na mundurkach nie znam. Jestem tylko zlepiaczem modeli i sam zużywam co producent modelu da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedź, fenek. Nie będę bawił się w przerabianie tylko po prostu zrobię wersję amerykańską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 no niem ma sprawy amerykaniec też zacny ben de śledził postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Raczej to co tu widzę zdecydowanie nie pasuje na kanadyjczyka. Po pierwsze to typowy amerykański czołgowy hełm. Załogi brytyjskie i kanadyjskie ich nie używały, po drugie zupełnie nie pasuje umundurowanie. Powinien być battle dress lub kombinezon http://www.missing-lynx.com/reviews/britain/ultacastreviewbg_1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Oto nasz dzielny żołnierz. Kiepsko mi wyszedł, ale to dopiero moja druga figurka. By geraltofpoland at 2012-04-25 By geraltofpoland at 2012-04-25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Trudna sztuka to malowanie figurek. Dużo trudniejsze od tanka. Cóż, trzeba trenować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 23 Września 2012 Autor Share Napisano 23 Września 2012 Zrobiłem sobie kilkumiesięczną przerwę modelarską, ale jako że nadchodzą długie zimowo-jesienne wieczory, stwierdziłem, że czas wrócić do roboty. Wczoraj trochę posiedziałem przy Stuarcie: pomalowałem część kadłuba i założyłem gąski: Druciane uchwyty mi nie wyszły (kilka razy mi odpadały i musiałem robić je od nowa), ale już mi się nie chce z nimi męczyć. Żeby dodać pojazdowi trochę szczegółów zrobiłem z kawałka chusteczki taką oto szmatę\plandekę. Wiem, że bardziej przypomina skórę, ale mam nadzieję, że kiedy pomaluję ją matem będzie bardziej "szmatowata". Zastanawiam się też, czy nie spróbować by zrobić siatki maskującej i owinąć nią działo albo położyć ją gdzieś na pancerzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 5 Października 2012 Autor Share Napisano 5 Października 2012 Pomalowałem górę kadłuba, ale nie wiem czemu poszło mi gorzej niż z wieżą. Robiły się smugi a kiedy farba wyschła w kilku miejscach porobiły się jaśniejsze przebarwienia. Mam nadzieję że po lakierze i washu będzie wyglądać nieco lepiej, bo im bardziej próbuję poprawiać tym gorzej wygląda. Nie wstawiam zdjęć, bo nie mam do tego warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 13 Października 2012 Autor Share Napisano 13 Października 2012 Kontynuując mój warsztatowy monolog: Model pomalowałem sido i ostatecznie nie wygląda tak źle. Zastanawia mnie tylko, że sidolux wgląda bardziej satynowo, niż matowo. Kiedy dostanę zamówione aluminiowe lufy i płyn do kalek będę kontynuować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Zastanawia mnie tylko, że sidolux wgląda bardziej satynowo, niż matowo. Model po sidoluxie ma być błyszczący. Zrób porządne zdjęcia, nie poruszone i na jednolitym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 13 Października 2012 Autor Share Napisano 13 Października 2012 Proszę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Jakoś umkał mi ten wątek, acz kolwiek starałem się podglądać gdyż lubię nietypowe modele na forum. Ale do rzeczy. Przede wszystkim to zanim przeczytałem to myślałem ze model jest złożony i gotowy do malowania. Wygląda na to ze malujesz pędzlem. No nietety nie jestem w stanie za bardzo pomóc gdyż maluję aero, ale brak mi rozjasnien na tych płaskich powierzchniach. Pewno będzie trzeba dużo olejami powalczyć. Czy gąsienice masz już przyklejone na stałe? Bo jak tak to na lewej (patrząc od przodu) łączenie do poprawy. Przydałyby się jakościowo lepsze foty - głównie oświetlenie. Balans bieli też nie bardzo (rozumiem że kartka z tyłu jest biała). Pracuj, i nie spapraj mi tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 13 Października 2012 Autor Share Napisano 13 Października 2012 rozumiem że kartka z tyłu jest biała Niebieska Nad fotkami jeszcze popracuję. brak mi rozjasnien na tych płaskich powierzchniach Różne "efekty specjalne" robię na końcu. Czy gąsienice masz już przyklejone na stałe? Bo jak tak to na lewej (patrząc od przodu) łączenie do poprawy.\Gąsienice łączyłem w ten sposób,że po spięciu ich stopiłem rozgrzanym śrubokrętem gumę w miejscu łączenia, a że pierwszy raz tak łączyłem tak gumiaki to mi trochę nie wyszło. Niestety już tego raczej nie poprawię, ale pokombinuję z tym. Pracuj, i nie spapraj mi tego modelu. Postaram się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Pokombinuj jeszcze z tą gąsienicą. Wiem że ktoś na forum pisał o zszywaniu. Można by zszyć i CA potraktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi