bazylms Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Ładnie, ładnie Robert. Foczka to już teraz chyba na małą odstawkę pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Z tego co kojarzę to Sherman IC Firefly jest jednym z pierwszych modeli Tamiya w 1/48. Obecnie nie ma go już w ich ofercie. Nawet oni się uczą i muszą przebrnąć przez choroby wieku dziecięcego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Ładnie zmalowane kamo tylko jakaś ta zieleń(co to dokladnie za kolor) taka ciut za jasna ale może to wina zdjęć.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Zieleń jest raczej ok jedynie zdjęcia z fleszem robione i dlatego tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Ostateczny wygląd i tak zależy od późniejszych zabiegów które przyciemnią kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Kamo wyszło bardzo ładnie. Robert jakie ma mniej więcej wymiary taki model w 1:48. Mógł byś pstryknąć fotkę porównawczą z czymś w 1:35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Piotrek, nawet o tym nie myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArekA Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 A co jest nie tak z 48ką? Trochę szkoda tych kalek, tutaj Tamiya się nie postarała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Bardzo ładnie wygląda. Jakas dioramka będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam Zacznę od końca Dioramki nie będzie Kalki nie są złe ułożyły sie bez płynów ,film może troszke gruby ale na ,żywo tak nie widać ,zdjęcia i połysk to wyciągnęły Zieleń to pactra A 106 i foty robione w świetle jarzeniówek u mnie we "fabryce" i powiem ,że najlepiej mi przy tym oświetleniu wychodzą /mam do dyspozycji i parasolki i softboxy ale jakoś nie umiem dobrych fotek zrobić/ skala fajna ,z pudła całkiem nie zły detal ,można blaszki dokupić i więcej na półkę wejdzie I na koniec foto dla Piotrka/ta większa kotka to też Tamiya zrobiona kilka ładnych lat temu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Jak Robert to ładnie określił "kotka" - z młodym. Porównywaliśmy z Robertem oba "zwierzaki" i w zasadzie jeśli chodzi o szczegóły to bez wielkiej różnicy. Po prostu pomniejszone z wszelkiego zachowaniem detalu. Ale szczerze powiem, że ta skala ma przyszłość. Ja już jestem w zasadzie dziadek. Modelarstwem zacząłem się bawić w siermiężnej drugiej połowie lat 70-tych. Enerdowski VEB Plasticard i czeski KP to były rarytasy. Włoski Polistil - marzenie. W latach 90-tych przyszedł bum. Sypnęło modelami ale o pancerce w 1/48 nikt nie słyszał. Pojawiła się na dobre ledwie kilka lat tem i proszę jak prężnie się rozwija. Królewska 1/35 zawsze zostanie na tronie, ale wieszczę bliskie czasy kiedy 1/48 jej dorówna. Detal dobry, kompatybilność z modelami lotniczymi, dla dioramowców po prostu marzenie. Zobaczycie, niedługo zapanoszy się ta skala na dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Zobaczcie jak wygląda ten model zwaloryzowany blaszkami i aluminium Tomek masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Ja już jednak pod starość sie podpinam i chyba poniżej 35 nie zejdę. Nie umiem sobie wyobrazić sklejenia Panzer I w skali mniejszej niż 35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Oj tam Krzychu ,starszy ode mnie nie jesteś ,ja lepię samolociki w 72 i nie jest tak zle ,choc dzisiaj przy Panterze wymiękłem ,ok 20:00 zamknąłem "kram" bo oczy mi zaczęły wysiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 W latach 90-tych przyszedł bum. Sypnęło modelami ale o pancerce w 1/48 nikt nie słyszał. Pojawiła się na dobre ledwie kilka lat tem i proszę jak prężnie się rozwija. Królewska 1/35 zawsze zostanie na tronie, ale wieszczę bliskie czasy kiedy 1/48 jej dorówna. Detal dobry, kompatybilność z modelami lotniczymi, dla dioramowców po prostu marzenie. Zobaczycie, niedługo zapanoszy się ta skala na dobre. Pozwolę się nie zgodzić. W latach 70/80 firma Bandai a później Fuman/Frog robiła przepiękne jak na tamte czasy modele z pełnym wnętrzem. Była również Panthera...Tamiya chyba też wcześniej robiła jakieś jeżdżące współczesne pojazdy w tej skali. Co do prężnego rozwoju, to moim zdaniem raczej jest regres. Parę lat temu, w zasadzie co miesiąc lub dwa wychodził nowy model, obecnie jest to 2-3, maksymalnie 4, rocznie. Oczywiście mowa jedynie o produkcji wielkoseryjnej jak modele wtryskowe. W prawdzie na rynku pojawili się nowi producenci w tej skali /Bronco, Italeri, firmy ze wschodu/, ale po wydaniu paru zestawów w zapowiedziach cisza. Mam nadzieję że nie skończy się to jak w przypadku Skybow/AFV. Z dodatkami typu blachy, kalki jest to samo. Mało modeli, małe zainteresowanie tą skalą więc producenci się wycofują - jak np. Friulmodellismo. Myślę że przy tym postępie w 35, 48 pozostanie nadal niszą - chociaż chciałbym żeby było inaczej, bo sam działam w tej skali :-) Sorry za OT. Pozdrawiam Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Frog czy Bandai w tamtych czasach PRL-u były absolutnie nie do zdobycia. Słyszało się o nich i owszem ale to tyle. Ja ich nawet nie widziałem. Co do 1/48 uwaga zapewne w znacznej mierze słuszna, ale co z tego wyjdzie pokaże czas. Zresztą w każdej dziedzinie czuć oddech światowego kryzysu. w 1/35 też już nie sypie tak jak z rogu obfitości. Przygotowanie nowych form i wdrożenie modelu do produkcji w obojętnie jakiej skali to koszty. Lepiej zapewne przeczekać z tym co i tak się nieźle sprzedaje niż pakować się w niepewne. 1/48 w modelarstwie lotniczym jest "królewskim rozmiarem", a jej kompatybilność z pancerką otwiera nowe w zasadzie niedostępne dotychczas możliwości kojarzenia obu gałęzi. Co w tym temacie oferowała 1/35? W zasadzie prawie nic. I odwrotnie. Teraz obie skale mocno się zazębiły. A zainteresowanie? No w sumie zależy to w zasadzie od nikogo innego jak nie od nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 O to dość spora jest. Ale robić jeszcze blaszki w 48 to już masakra. Ja przy blaszkach 35 dostaje już apopleksji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArekA Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Ale robić jeszcze blaszki w 48 to już masakra. Otóż to! Ja tam dużego doświadczenia w blaszkach nie mam, ale klamry na narzędzia od Abera to faktycznie masakra. Pierwszą szt. składałem niecałe 2h. Aber zwyczajnie przeskalował zestaw do 1/35. Eduard i Hauler trochę rozsądniej podchodzą do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam Panthera praktycznie skonczona ,jutro jak zdążę to zrobię antenę ,linę i dam trochę pigmentu rdzawego na zapasy/ale muszę w dzień zobaczyć jak to wygląda/ i kilka zdjęć do galerii Kilka marnych fotek z fleszem Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Trochę mi się nie podob ten wyciek smaru na kole - jakby za duzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Cześć. Jeszcze cię pomęczę z tymi gąsienicami. Mółbyś mi opisać je montujesz razem z kołami? Tak krok po kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Super wygląda, może byś jeszcze troszkę go omłotkował-kolorem dunkelgelb bądź ciemnym brązem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Omłotkowany jest ale bardzo delikatnie bo to raczej młoda maszyna była,wywaliłem foty/za słabe są ,że by je pokazywać / a zostawiłem tylko jedną poglądową . Krzysiu tutaj masz fajnie pokazane przez Andrzeja jak to zrobić http://www.holek.com/technika/ogniwa_klejenie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 galeria http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=32812 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi