Skocz do zawartości

P-40 N-5 502 FS 337 FG Punta Gorga, Florida 1944

SAGITARIUS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przy budowie kolejnego modelu P-40.

Model, który tutaj zaprezentuje to P-40 N firmy Hasegawa, skala - oczywiście jedyna słuszna czyli 4ósemka.

Moja kolejna PECZTERDZIESTKA jest wykanana "z pudła" bez dodatków, jest wykonana dla świetnego malowania, 502 FS 337 FG Punta Gorga, Florida 1944.

Pomysł na wykonanie modelu w tym malowaniu chodził za mną od około 2 / 3 lat. Jedyna możliwość to było zdobycie kalek firmy AreoMaster - tylko oni robią kalki do tego malowania w 4ósemce. Na przełomie Listopada i Grudnia 2005r zostałem poproszony przez firmę Montex o przetestowanie ich nowego produktu. Zgadnijcie co to było za malowanie ... zgadliście ...

http://www.montex-mask.com/images/1_48/K48071.jpg

W modelu, główny nacisk położyłem na godło i znaki przynależności państwowej oraz numery identyfikacyjne. Dlatego model nie jest waloryzowany blaszkami czy też żywicami ...

...ale do rzeczy ...

Oto kolejne etapy malowania:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

...

efekt ...

P40N13.jpg

P40N11.jpg

11.jpg

P40N12.jpg

P40N14.jpg

... w twj chwili model jest na ukończeniu, myślę, że lada dzień będziecie mogli zobaczyć calkowity efekt końcowy.

Póki co ... jeszcze kilka fotek ...

P40N6.jpg

P40N7.jpg

P40N8.jpg

P40N9.jpg

P40N10.jpg

SAGITARIUS choć znamy się od niedawna, jak zwykle mnie nie zawiodłeś Czekam na więcej fotek

No przeciez Sagitarius napisal, ze Montex i nawet linka podal. Czytajcie tekst, a nie tylko obrazki ogladacie. Z drugiej strony, obrazki sa tak fajne, ze moze sie nie chciec czytac tekstu .

Mam jeszcze tylko pytanie. Jak nakladasz poszczegolne elementy maski tak, zeby bylo idealnie rowno i bez przesuniec? Masz jakiegos tricka typu zraszanie woda, czy poprostu kwestia wprawy?

No przeciez Sagitarius napisal, ze Montex i nawet linka podal. Czytajcie tekst, a nie tylko obrazki ogladacie. Z drugiej strony, obrazki sa tak fajne, ze moze sie nie chciec czytac tekstu .

Mam jeszcze tylko pytanie. Jak nakladasz poszczegolne elementy maski tak, zeby bylo idealnie rowno i bez przesuniec? Masz jakiegos tricka typu zraszanie woda, czy poprostu kwestia wprawy?

Tak, maski to produkt firmy MONTEX.

Co do samego nakładania masek to kwestia wprawy, a nie trików ... przynajmniej w moim wykonaniu.

Pytalem, bo np ci co naklejaja folie samoprzylepne w celach reklamowych, nawilzaja powierzchnie do ktorej beda przyklejac woda (np. takim zraszaczem jak do kwiatkow). Wtedy folia nie przykleja sie od razu, tylko mozna ja delikatnie przesuwac, zeby ustawic w odpowiednim miejscu. Dopiero jak sie wycisnie z pod niej wode, wtedy lapie klej. Myslalem, ze moze z maskami mozna podobny trick zastosowac. Nie mialem jeszcze do czynienia z tak skomplikowanymi maskami, wiec dopytuje .

Acha, troche nie czaje trzech ostatnich zdjec... Tych z numerm na stateczniku. Najpierw trysnales na bialo, pozniej na zolto, a efekt jest taki, ze numery sa biale, pozolkle na brzegach. Jakas inna kolejnosc fotek powinna byc, czy moze cos pominales?

Pozdrawiam.

SAGITARIUS i kolejny raz nas nie zawiodłeś Model przepiękny, a malowanie to już prawdziwe cudo Dla Ciebie za ciężką i wytrwałą pracę

Powiem poprostu, model przepiękny

Przyznaj sie kiedy go zdziałałeś, bo jeżeli teraz, to jesteś szybszy od tornada

Zaaajefajny Szkoda, ze go nie postarzyłeś jak na rysunkach z kalek widocznych na zdjęciach. Ale rozumiem, że to nie było głównym celem tej produkcji. Coraz bardziej przekonuję się do kalek Montexu tylko trochę strach skopać

Naprawdę rewelacyjnie wyszło Ci to malowanie Sagitarius. Duże brawa Ci się należa za to.

Mimo że nie interesuję sie lotnictwem to ten model wpadł mi w oko. Może przez ten wizerunek na dziobie