Skocz do zawartości

LWS 3 Mewa (Arpdol 1/72)

Ipkinss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po przerwie!

i co się dzieje z tym wspaniałym warsztatem, Ipkinns wytłumacz się...

No cóż miałem dwa znaczące powody, by nieco przystopować z klejeniem Po pierwsze obrona magisterki, a po drugie... żeniaczka!

W związku z tymi wydarzeniami nie było zupełnie kiedy siąść do modelu, ale teraz wreszcie kilka chwil na warsztat się znajdzie

Chciałbym trafić z Mewą na Lubelskie Spotkania Modelarskie

A'propos Mewy... Siadłem i zmęczyłem kratownicę pod oszkleniem. Kolejny krok naprzód zrobiony. Trzeba będzie jeszcze oporządzić kokpit strzelca i byłoby na tyle w kwestii wnętrza.

62882087.jpg

92370260.jpg

65665257.jpg

81007992.jpg

38584731.jpg

PS

Nowe oszklenie dostałem od Ardpolu już jakiś czas temu

Pozdrowienia

Ipkinss

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Chciałbym trafić z Mewą na Lubelskie Spotkania Modelarskie

ooo... to będę wypatrywał go na wystawie (bo jest na co patrzeć ) a się tam wybieram

Lima nie kracz, bo moja dłuższa przerwa też była przez żeniaczkę i też się teraz na jesieni mam bronić, ale chyba przeciągnie się do zimy ta obrona bo coś klawiatura parzy jak mam pracę dokończyć Fajnie Ipkinss że kontynuujesz Mewkę i gratulacje

• 2 months later...

Witam!

Wracam po kolejnej przerwie do modelu... Mam nadzieję, że w tym roku go skończę

Trochę mnie nie było ale coś tam dłubałem i tak na prawdę najgorszą robotę mam chyba za sobą. Dopasowałem i zamaskowałem taśmą szklarnię. Dopasowanie vacu form było nieco problematyczne ale z pomocą klinów z plastiku jakoś poszło.

Zmontowałem też silnik i dodałem usterzenie ogonowe. A no i oczywiście doszły "mewie nogi"

Ponieważ robię wersję seryjną samolotu będę musiał przerobić wlot powietrza do gaźnika, który powinien być na górze osłony, a nie na dole jak w przypadku prototypów. Potem trzeba będzie cały kadłub ładnie dopracować i wyszlifować przed malowaniem. Okienka wypełniłem Clearfixem i jestem zadowolony z efektu. I tak większość zasłonią skrzydła.

14016797.jpg

69453979.jpg

65259569.jpg

74269221.jpg

62025309.jpg

54944496.jpg

Pozdrawiam Ipkinss

Witam!

Kolejny mały update. Kadłub właściwie skończony. Muszę tylko dopracować wlot powietrza do gaźnika. Teraz wygląda średnio ze względu na srebrną farbę, która doskonale wskazuje miejsca do poprawki. Siatkę wykombinowałem z torebek po herbacie Liptona – patent kolegi donalyah00, dzięks! Po dalszej obróbce powinno być dobrze

Przedłużyłem nieco rury wydechowe bo zestawowe były za krótkie. Dokleiłem również pod kadłubem chwyt powietrza do chłodnicy oleju. Dokończyłem maskowanie oszklenia i kabiny strzelca oraz dokleiłem ster kierunku. Kadłub w zasadzie gotowy na podkład. Przy okazji zrobiłem światła w końcówkach skrzydeł.

Głowię się jak pomalować zastrzały, czy na khaki czy błękitny Egzemplarz z wystawy w Paryżu miał je wyraźnie jaśniejsze, a więc błękitne ale drugi prototyp już w kolorze khaki. Skłaniam się do drugiej opcji.

81545155.jpg

71395099.jpg

92494296.jpg

71386441.jpg

50765005.jpg

62428772.jpg

Pozdrawiam

Ipkinss

- piramidki??

Owocowe herbatki mają dobrą siateczkę, używam od jakiegoś czasu i jestem zadowolony z efektów końcowych.

Nareszcie powrót do Mewy panie Ipkinss przy następnej przerwie nie będę już tak tolerancyjny.

Siatkę wykombinowałem z torebek po herbacie Liptona
- piramidki??

Dokładnie Ja używam tych od Golden Lipton coś tam Efekt daje całkiem fajny. Piękna Mewka, wreszcie kontynuacja

Cześć!

"Preszejding" był zrobiony ciemnozieloną farbą i był bardzo delikatny. Na żywo widać lekkie cienie, a przy sztucznym świetle nie udało mi się tego sfotografować. Celowo nie robiłem agresywnego cieniowania.

Dziś będę ożywiał powierzchnię więc powinno być Oki

Pozdrawiam Ipkinss

Powiem tak - bardzo dobrze, że go nie ma, bo to przecież szmatopłat. Wygląda to dobrze.

Michał a co jedno przeszkadza drugiemu

Choćby w tym, że cieniowanie należy wykonać inaczej (jasne żebra i ciemniejsze płótno pomiędzy), tu skrzydła są gładkie, więc co tu cieniować? ;) To tylko moje prywatne zdanie oczywiście. Nie zmienia to faktu, że tak pomalowany model prezentuje się znakomicie.

Witam!

Model pokryłem lakierem błyszczącym i sidoluxem. Jakiś osad zebrał mi się w szczelinach. Łatwo go usunąć i teraz już go nie ma ale nie wiem co to było. Sido pogryzł się z akrylowym lakierem?

Czym malowałem? Spód do Pactra Polish Blue I, a góra to mieszanka dwóch akryli Gunze H: Khaki (H 81) + Khaki Green (H 80) w proporcji na oko 4:1

Celowo swoje wrześniowe model maluję za każdym razem nieco inaczej bo i w rzeczywistości różnie z odcieniami "polskiego khaki" bywało.

Doszły również kalki. Teraz przede mną finalne ożywianie modelu.

Fotki mnie nie satysfakcjonują bo coś mi się aparat sprzeciwia, ale w końcu to warsztat więc wybaczcie, że są jakie są

33549247.jpg

57570241.jpg

77959519.jpg

44481562.jpg

Pozdrawiam

Ipkinss

Witam!

Kolejny etap prac zakończony. Już bliżej niż dalej choć kilka miejsc wymaga jeszcze poprawek. Na dolnych powierzchniach skrzydeł widać delikatne cieniowanie.

Robiąc fotki doszedłem do wniosku, że to była wbrew pozorom zgrabna maszyna

35395940.jpg

55155459.jpg

56908851.jpg

67318587.jpg

28651532.jpg

91223195.jpg

82408731.jpg

81484661.jpg

61787165.jpg

49895964.jpg

59251413.jpg

Pozdrawiam

Ipkinss

Pięknie - ale jak na takiego fachowca jak Ty to przeszklenia widać dają popalić - widać mocne zmęczenie transparentnego materiału - analizując warsztat pewnie łatwo nie było

Nie no Mewka pięknie wyszła I tak jak mówisz Mewa była bardzo ładnym samolotem jak na swoje czasy. Pamiętam jak pierwszy raz przeczytałem o niej w serii "Skrzydła Niepodległej" z gazety Żołnierz Polski Był jeszcze samolot sanitarny LWS-2 bardzo do niej podobny.