Warka Bear Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Czesio, boj sie Pana Boga! Chlopie, czy chesz zeby Cie wykleto, przekleto, obwiniono za wszystkie plagi egipskie i po nich nastepujace, za EBOLA i HIV tez? Wykleto za wplyw pelni ksiezyca na bezplodnosc indykow i mrowek na Alasce??? Zeby Ci wyszczerbiona brzytwa za zniszczony model gentalia oskalpowano??? Czy jestes pewny, ze uzywasz acetonu , czy tylko wspolczesnego zmywacza do paznokci? Moze zrobisz jakis fotograficzny przewod dowodowy, bo jesli nie zobacze to nie uwierze!!! Dla wszelkich celofanow, celuloidow (celulitis pewnie tez) i polistyrenu aceton to wrog nr.1! Wrecz terminator! P.S. Majac za soba historyczna (PRL-owska) stycznosc z TRI i tym wielce smrodliwym specyfikiem, smiem watpic w skutecznosc takich sowieckich manewrow. Aceton rozpuszcza niekontrolowanie polistyren. Niedawno dowiedzialem sie na tym forum, ze domieszka metanolu przerywa ten proces. Czlowieku, odpowiednio dobrana mieszanka acetonu i rozpuszczonego w nim polistyrenu z ramek tego modelu to najlepsze spoiwo i szpachla w jednym! Tamiya, Revell & Co przy nim siadaja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Tak używam acetonu technicznego prosto z bańki 5L tak samo jak chłopaki na modelarni i nigdy nawet jak konkretnie zalałem plastiku nie ruszyło Fotke wrzucę wieczorem bo jest na modelarni On po prostu za szybko wyparowywuje żeby cokolwiek zrobić a co do metanolu to ostrzegam kilka gram może zabić w najlepszym przypadku oślepić... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 A to przypadkiem nie IPA (alkohol izopropylowy) ? Ja tego używam z domieszką wody do rozcieńczania akryli. Również w baniaku 5l. Aceton rozpuszcza plastik, uszczelki w aero i cuchnie niemiłosiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Czy jestes pewny, ze uzywasz acetonu , czy tylko wspolczesnego zmywacza do paznokci? Tak jestem pewny Plastiku nie rozpuszcza, odparowywuje w ciągu kilku sekund maluję tak od kilku lat... Zeby Ci wyszczerbiona brzytwa za zniszczony model gentalia oskalpowano??? Ten model był malowany właśnie pactra + aceton i jakoś go nie zeżarło ba, powierzchnia była gładziutka. Na fotce już zwashowany innych nie mam, jeśli są chętni mogę zmotać krok po kroku relację malowania jakiegoś starego modelu i pokaże że nic mu się nie dzieje. A to przypadkiem nie IPA (alkohol izopropylowy) ? W życiu tego w rękach nie miałem Aceton rozpuszcza plastik, uszczelki w aero i cuchnie niemiłosiernie uszczelki po roku trzymają się dobrze, (oprócz tej z dyszy bo wybrała wolność) czy cuchnie bym się kłócił, podczas malowania go nie czuję, chyba że przez przypadek wyleję albo nachylę się nad bańkę. Czlowieku, odpowiednio dobrana mieszanka acetonu i rozpuszczonego w nim polistyrenu z ramek tego modelu to najlepsze spoiwo i szpachla w jednym! Tamiya, Revell & Co przy nim siadaja! Ja słyszałem o rozcieńczalniku nitro ale co ja tam wiem.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Czy jestes pewny, ze uzywasz acetonu , czy tylko wspolczesnego zmywacza do paznokci? Tak jestem pewny Plastiku nie rozpuszcza, odparowywuje w ciągu kilku sekund maluję tak od kilku lat... Zeby Ci wyszczerbiona brzytwa za zniszczony model gentalia oskalpowano??? Ten model był malowany właśnie pactra + aceton i jakoś go nie zeżarło ba, powierzchnia była gładziutka. Na fotce już zwashowany innych nie mam, jeśli są chętni mogę zmotać krok po kroku relację malowania jakiegoś starego modelu i pokaże że nic mu się nie dzieje. A to przypadkiem nie IPA (alkohol izopropylowy) ? W życiu tego w rękach nie miałem Aceton rozpuszcza plastik, uszczelki w aero i cuchnie niemiłosiernie uszczelki po roku trzymają się dobrze, (oprócz tej z dyszy bo wybrała wolność) czy cuchnie bym się kłócił, podczas malowania go nie czuję, chyba że przez przypadek wyleję albo nachylę się nad bańkę. Czlowieku, odpowiednio dobrana mieszanka acetonu i rozpuszczonego w nim polistyrenu z ramek tego modelu to najlepsze spoiwo i szpachla w jednym! Tamiya, Revell & Co przy nim siadaja! Ja słyszałem o rozcieńczalniku nitro ale co ja tam wiem.... Pozdrawiam Ps. Przepraszam autora tematu za zamieszanie i offtopic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Czlowieku, odpowiednio dobrana mieszanka acetonu i rozpuszczonego w nim polistyrenu z ramek tego modelu to najlepsze spoiwo i szpachla w jednym! Tamiya, Revell & Co przy nim siadaja!Ja słyszałem o rozcieńczalniku nitro ale co ja tam wiem.... Czesio, gdyby zyl jeszcze Marian Walaszczyk (a i z pewnoscia Maniek Kazirod pokaze Ci ten acetonowy "specyfik") wyjasnilby Ci jak go zrobic. Robert Majewski i Romek Mucha tez pewnie jeszcze "receptury" nie zapomnieli. Pomimo udanych eksperymentow Czesia, autorowi threada radze trzymac rece z daleka od acetonu. Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Rozumiem że z ta szpachla to wypraski rozpuszczone w rozcieńczalniku? Akryle zawsze można rozcieńczyć bezbarwnym denaturatem czy nawet wodą ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 2 Maja 2012 Autor Share Napisano 2 Maja 2012 Witam witam po przerwie Tak jak pisałem zmyłem wszędzie farbę i zacząłem od początku całe malowanie Pomalowałem kadłub podkładem i zabieram się za malowanie czarnej części (teraz rozcieńczam farbki Humbrola tylko rozcieńczalnikiem Humbrola w proporcji mniej więcej 1:1) Zamaskowałem też dokładnie część która będzie malowana na czerwono. Tutaj już pomalowane - wszystko ładnie się udało (Będę oświetlał mojego Titanica, dlatego od spodu pomalowałem również wszystkie pokłady na kolor czarny aby dobrze izolowały światło - następnie będę je malował na biało, aby ładnie rozpraszały światło w całym statku) Polecam piwko CIECHAN - miodowe Większe zbliżenie na to samo Następnie zabrałem się za maskowanie kadłuba aby namalować złoty pasek A tutaj z namalowanym złotym paskiem (przyłożyłem tylko białą niemalowaną część aby zobaczyć mniej więcej jak będzie wyglądać) A tutaj przyłożyłem jeszcze tylko pokład dziobowy Tutaj schnie mi pierwsza warstwa czerwonej farby A tutaj wielka chwila prawdy - Odklejanie taśmy maskującej... Jeszcze tylko pozostaje naklejenie kalek i pokrycie wszystkiego lakierem matowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Moim zdaniem jest dużo lepiej. Złoty pasek malowałeś aerkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 2 Maja 2012 Autor Share Napisano 2 Maja 2012 Tak, złoty pasek aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 No no! To już jest coś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Maja 2012 Super Moderator Share Napisano 2 Maja 2012 Zacnie to wygląda - bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Witam witam po przerwie Pomalowałem kadłub podkładem i zabieram się za malowanie czarnej części (teraz rozcieńczam farbki Humbrola tylko rozcieńczalnikiem Humbrola w proporcji mniej więcej 1:1) No już myślałem, że nigdy nie napiszesz :P Nie wiem czy potrzebnie kupowałeś rozcieńczalnik Humbrola, z powodzeniem Revelle, Humbrole i Model Mastery rozcieńczam benzyną lakową. Powiedz czy nie widać nierówności po odklejeniu taśmy, którą naklejałeś schodkowo? Nie wpłynęła farba pod spód na łączeniach? Czy stosowana przez ciebie taśma to zwykła taśma maskująca ze sklepu? Odważny jesteś, ona potrafi zerwać wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Witam witam po przerwie Pomalowałem kadłub podkładem i zabieram się za malowanie czarnej części (teraz rozcieńczam farbki Humbrola tylko rozcieńczalnikiem Humbrola w proporcji mniej więcej 1:1) No już myślałem, że nigdy nie napiszesz :P Nie wiem czy potrzebnie kupowałeś rozcieńczalnik Humbrola, z powodzeniem Revelle, Humbrole i Model Mastery rozcieńczam benzyną lakową. Powiedz czy nie widać nierówności po odklejeniu taśmy, którą naklejałeś schodkowo? Nie wpłynęła farba pod spód na łączeniach? Czy stosowana przez ciebie taśma to zwykła taśma maskująca ze sklepu? Odważny jesteś, ona potrafi zerwać wszystko. Rozpuszczalnik Humbrola ma tą właściwość, że rozcieńca tylko Humbrole. Pactra i Vallejo się rozpadają. Lepiej nadaje się do zdejmowanianadmiaru smaru np. z łańcucha rowerowego - polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Jest miodzio A jak wyznaczałeś linię wodną ? Rozpuszczalnik Humbrola ma tą właściwość, że rozcieńca tylko Humbrole. Pactra i Vallejo się rozpadają. Bo Pactra i Vallejo to akryle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 2 Maja 2012 Autor Share Napisano 2 Maja 2012 1. Rozcieńczalnik Humbrola stosuje tylko do farbek Humbrol (do Revella stosuje Revell) inaczej farba schnie w powietrzu i się nie przykleja. 2. Nierówności nie widać żadnych, farba nie wypłynęła, linia podziału jest idealnie równa, bez żadnych zacieków... 3. Do maskowania używam 2 taśmy: - tam gdzie ma być linia oddzielająca kolory stosuję tylko taśmy TAMIYA (dodatkowo jeszcze przy samej linii podziału dociskam taśmę paznikciem), - tam gdzie kończy się szerokość taśmy TAMIYA doklejam tańszą taśmę maskującą (znacznie tańszą od Tamiya, trochę lepszej jakości od tej najtańszej, moc kleju oznaczona jako "medium" z Castoramy, koszt ok 10 zł). 4. Nic się nie odrywa, również nie pozostawia kleju na powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Otórz miałem tą tgw. "medium" i mimi dociśnięcia przesiąknęła farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 A teraz opowiem o malowaniu pokładów Tutaj zrobiłem próbę z malowaniem, górny pokład nie ruszany, ten po lewej ma losowo namalowane linie a ten po prawej ma pomalowane linie łączenia desek (pędzelkiem retuszerskim "00") Tutaj widzicie jakich dokładnie farbek użyłem, po ich wymieszaniu udało mi się uzyskać idealny kolor podkładu Przygotowane do malowania aerografem Pomalowane (ostatecznie wybrałem metodę z tego trzeciego elementu, ale lekko rozjaśniłem ciemną farbę i postarałem się zrobić równe linie, precyzyjniej) Po wybraniu metody malowania zabrałem się za część dziobową Widać różnice, nabiera faktury prawdziwego drewna. To samo na części rufowej statku Tutaj zestawione oba elementy jeszcze przed malowaniem aerografem. A tutaj już pomalowane Czerwoną linią zaznaczyłem różnicę między dwoma pokładami: Ten po lewej miał malowane wcześniej linie łączenia desek Ten po prawej nic wcześniej nie miał robione - wygląda płasko Na koniec pokryje wszystko lakierem satynowym i tą metodą dokończę wszystkie pokłady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Fajnie wygląda, ale mi się bradziej podoba wersja bez aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 A mnie bardziej wersja po malowaniu aero. Nie ma tak wielkiego kontrastu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Mi się podoba finalna wersja na ostatniej fotce. Ale robota to musi straszna być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Fajnie to wygląda, to twój pierwszy preshading? Jak rozumiem naniesienie kilku dużych cieni losowo na pokładzie wyszło nienaturalnie, zgadza się? Powodzenia, marynarzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 4 Maja 2012 Autor Share Napisano 4 Maja 2012 Tak, to mój pierwszy preshading. Kilka dużych cieni losowo wyszło nienaturalnie... Oceń sam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 4 Maja 2012 Autor Share Napisano 4 Maja 2012 Nadszedł moment na kalkomanie Do wyboru są dwie wersje napisów: złote i białe I statek dostał imię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Opisz dokładnie procedurę stosowania SET i SOLa, temat jest przerobiony na miliard sposobów, a wciąż wielu robi różnie. Dawałeś coś pod kalkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi