bazylms Posted April 27, 2012 Share Posted April 27, 2012 (edited) Witam. Na dzień dzisiejszy mam 35 lat. Modelarstwo przewijało się przez moje życie już od maleńskości. Pamiętam, jak któregoś dnia dziadek kupił mi w sklepie na jednym arkuszu brystolu model Crusadera. Z zapartym tchem sklejałem go razem z nim. Już wtedy dziadek przyuczał mnie do wykorzystywania narzędzi modelaskich - przy pomocy wycinaków dorabialiśmy środki kół, aby obręcz ładnie siedziała. Potem przyszedł czas samolotów i oczywiście wszystkim znane standardy jak: Jak 1, Łoś, (niektórych już nawet nie pamiętam) no i najdumniejszy z mojej kolekcji Saab. Ale to było dawno. W szkole średniej kolega zainteresował mnie modelarstwem kartonowym. Wykonałem dwa modele, Beuforta i Zero, ale jakoś mi to nie leżało - strasznie męczyłem się z robieniem oszklenia kabiny. I wtedy zasmakowałem w okrętach. Na pierwszy ogień pocszła Burza. Potem był pancernik Richelieu i ORP Orzeł. Zapisawszy się na portalu Kartonwork rozpoczołem pracę nad ORP Generał Haller, ale niestety wyjazd małżonki do UK spowodował spadek zainteresowania kontynuacją projektu. Gdy już do niej dołączyłem i nasza sytuacja się ustabilizowała planowałem powrót do kontynuowania rozpoczętych prac. Niestety brak miejsca zmusił mnie do porzucenia kartonu (koledzy mieszkający w UK znają problem ciasnoty). I wtedy w roku 2008 postanowiłęm zająć się modelarstwem plastikowym. Wybór padł na czołgi. Tak więc od tej pory jest to moja nowa dziedzina modelarstwa z przerwą, kiedy to urodziła się moja ukochana córka. Pierwszy model wyglądał tak: Tiger I Ealry production Tamiya I kolejny: Churchill Crocodile Tamiya Pierwsza dioramka i trochę lepiej pomalowane figurki: KV-1 Tamiya Pz.kpfw.II Afrika Korps Tamiya Edited September 15, 2019 by bazylms Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pankot13 Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 Fajna kolekcja Krzysiek. Do kompletu brakuje jeszcze Granta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted April 28, 2012 Author Share Posted April 28, 2012 Dzięki Piotrek - mam nadzieję, że niedługo już tutaj się pojawi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted April 28, 2012 Author Share Posted April 28, 2012 Jasne, jak i więcej miejsc na świecie, ale ja mam dowód. I to naprawde nie jest żart. Wejdź sobie na google.co.uk, kliknij maps i wpisz w szukaj: CH5 2SW. To jest mój kod pocztowy z UK i zobacz sobię nazwę miejsca. To samo tyczy się mojej byłej miejscowości w Polsce. Jest tam Huta Cynku Miasteczko Śląskie. I ja tam mieszkałem i pracowałem. Wierz mi 50% ludzi na pytanie "gdzie mieszkałem w Polsce?" jak im mówię, że w Miasteczku Śląskim to się pytają "Dobra, ale jak ono się nazywa?" Mam szczęscie do nazw miasteczek w któych mieszkam, no nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dumo Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 Czerczil jest z bajerem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted June 15, 2012 Author Share Posted June 15, 2012 Udało się ukończyć kolejny model. M3 Grant Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
analogic Posted June 28, 2012 Share Posted June 28, 2012 Z mojej miejscowosci pod Czestochowa wielu dojezdzalo "przewozami" do Miasteczka do pracy codziennie....kiedys dawno temu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gizmo1986 Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 Ja w miasteczku śląskim kupiłem kombinezon, kask , buty i rekawice na motocykl:P To wiem gdzie to jest:P Ogólnie to duzo rodziny mam w Tarnowskich Górach, a za nie długo Gwarki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted September 4, 2012 Author Share Posted September 4, 2012 Fajnie że ktoś wie ze taka miejscowość istnieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted November 24, 2012 Author Share Posted November 24, 2012 I kolejny model ukonczony Pz.kpfw IV Ausf.D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rhinoceros Posted November 24, 2012 Share Posted November 24, 2012 Jakbym nie śledził warsztatów- pomyślałbym, że co chwila zjeżdża z taśmy produkcyjnej nowy model... Świetna galeria- gratuluję... To dowód, że ciągle się rozwijasz i poszukujesz... Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted November 24, 2012 Author Share Posted November 24, 2012 Dzięki, to zasługa was bo mobilizujecie do dobrej roboty a nie odwalania fuszerki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted June 11, 2013 Author Share Posted June 11, 2013 Następny model do kolekcji: KV-2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmal Posted June 12, 2013 Share Posted June 12, 2013 Bardzo inspirująca galeria, ukazująca rozwój autora Tylko podglądać i brać przykład. Coś w tym jest "trening czyni mistrza". KW bardzo mi się podoba, ale i dioramka z IV też niczego sobie. Gratulacje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted July 12, 2013 Share Posted July 12, 2013 Krzysiek widać ładny progres w stosowaniu różnych technik modelarskich. A podglądając twoje obecne warsztaty widać, że w końcu się przełamałeś i zaczynasz dorabiać sam różne detale przed czym wcześniej mocno się wzbraniałeś. Jednym słowem tak trzymać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 I kolejny model, tym razem niespodzianka - samolot B-25 Mitchell - 1/72 - 305 dywizjon bombowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted May 1, 2014 Author Share Posted May 1, 2014 Powrót do korzeni: Pz.kpfw.I Ausf A Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted October 19, 2014 Author Share Posted October 19, 2014 Model powstał z okazji 70 rocznicy Powstania Warszawskiego. Sd.Kfz. 251/3 Ausf.D "Jaś" - AFV 1/35 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1970 Posted October 19, 2014 Share Posted October 19, 2014 Ładna kolekcja Ci się uzbierała . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted January 4, 2015 Author Share Posted January 4, 2015 M4A3E8 Sherman "Major Albin Irzyk" - Dragon 1/35 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Konstruktywnie stwierdzam, że Twego poziomu długo nie osiągnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted January 9, 2015 Share Posted January 9, 2015 Ładna kolekcja. Widzę że i perełki lotnicze się zdarzyły. Po twoim warsztacie nabrałem chęci na Shermana więc kto wie może coś się wystruga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted January 9, 2015 Author Share Posted January 9, 2015 Marcin, jak najbardziej. Nawet są w wersji ruskiej - coś akurat dla ciebie. Nie wiem jak że skalą 1/48 ale w 1/35 na pewno jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1970 Posted January 9, 2015 Share Posted January 9, 2015 Jakowoz patrzajac na tytuł Watka to nie specjalnie mi pasi. Fajny samolocik polepiles, moje modele daleko odbiegaja o Twojego poziomu. Patrzam i podziwiam dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted January 9, 2015 Author Share Posted January 9, 2015 Marcin muszę się z Tobą niezgodzić. To między innymi od ciebie uczyłem się modelarstwa na Model-klub. Twoje modele są piękne, tylko ostatnio jest ich jak na lekarstwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts