tombie01 Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Witam serdecznie szanownych kolegów, a zwłaszcza tych, którzy postanowili spędzić ten piękny majowy długi weekend w swoim warsztacie modelarskim. Cóż pomimo iż Junkers którego męczę od paru tygnidni jeszcze nie skończony chciałem 'wrzucic' nowy warsztat jako zajawkę w celu uzyskania pomocy i wymiany zdań, otórz bedę sklejał 'poskiego' Hurricana II, mam kalki z 309 dywizjonu "Ziemi Czerwieńskiej" RAF, chcąć uniknąć nieporozumień bardzo proszę o pomoc w doborze farby na kamo - jakie były wasze doświadczenia z tym modelem i co polecacie (głównie dysponuję paletą Humbrola-emalia) kolory wnetrza i drobiazgów udało mi się ustlić z pomocą tabeli zamiany ponieważ producent rzecz jasna podaje swoja palete barw (czyli Revella), widać ubogą poniewaz bardzo dużo kolorów trzeba mieszać. kalki zakupiłem u Wojtka na szerokiej5 - oczywiście Techmod wypraski wydają mi się przyzwoite, ale gdyby komuś przyszła do glowy jakieś wspomnienia ze sklejania tego producenta to bardzo proszę o sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Tutaj nie będzie żadnych problemów, zestaw samosklejalny. Jedynie owiewka odsunięta do tyłu będzie sterczeć dziwnie do góry. Kolorki masz rozpisane w instrukcji techmodu, schemat malowania ogólnie znany. Jedynie można się spierać czy ten egzemplarz miał żółty pas na krawędzi natarcia czy nie. Instrukcja tego nie pokazuje, ale angielskie IIC z tym kamo miały więc... Polecam kupić za parę złotych maski(Montex) do oszklenia, przydadzą się żeby precyzyjnie wymalować ramki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Dzięki Leszku instrukcja Techmodu wskazuje kolory Humbrol 64 jasnoszary na spód Humbrol 30 kolor kamo ciemnozielony Humbrol 106 kolor kamo Szary mamy jeszcze kolorek Humbrol 90 (sky) na kołpak śmigła i pas przed tylnym usterzeniem przyglądałem się oszkleniu ale nie wiem czy nie zrobię tak jak przy Junkersie czyli wytnę ramki z pomalowanej kalkomani i nakleję na owiewkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Błagam daruj 30 weź co innego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Moim zdaniem z palety Humbrolla lepszy od 30 jest 149. Na swoim Hurrim z Airfixa w 1|48 właśnie tę farbkę dałem jako ciemno-zieloną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Będę kibicował. Może załapie weny żeby skończyć swojego Hurricane'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 5 Maja 2012 Autor Share Napisano 5 Maja 2012 Dzięki za dobre słowo na początek - wydaje mi się że mam kolor 149 z Humbrola; Boguś ostatnio polecałeś mi 116 przy spicie - zakupiłem tą farbkę ostatnio - rozumiem że ten kolor mógłby być również tutaj właściwy więcej kłopotu sprawia mi kwestia kamuflarzu, kalki które nabyłem do tego modelu posiadają mocno ekonomiczną wersję rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 To Techmod? Poszukam plamek ...Spit jest chyba jednak lepiej zdokumentowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 więcej kłopotu sprawia mi kwestia kamuflarzu, kalki które nabyłem do tego modelu posiadają mocno ekonomiczną wersję rysunku Tombie, rozkład plam kamo na samolotach brytyjskich był zestandaryzowany i podobny w każdym egzemplarzu. Wystepował w dwóch wersjach "A" i "B" (lustrzane odbicie). W instrukcji montażu masz na pewno rozrys tego schematu i możesz się na nim wzorować. Gdybyś dotarł do zdjęć archiwalnych, to oczywiście warto porównać, bo drobne odchyłki zawsze się zdarzały. Ogólna zasada jest taka, że w widocznych fragmentach wykonuje się malowanie oparte o zdjęcia, a na pozostałej części płatowca ekstrapoluje się je w oparciu o instrukcje RAF. Co do Hurricane'ów IIc z 309go, to nie ma zbyt dużo zdjęć. Hurri z oznaczeniem WC-F zrobił dziwną karierę wśród producentów kalkomanii, mimo że mi się nie udało znaleźć zdjęcia tej maszyny. Ale tutaj masz ładne ujęcie WC-S LF630: , może będzie pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Moim zdaniem 116 Humbrolla jest zbyt ciemna. Obecnie maluję Testorsami Autentykami. Z tym zestawem nie ma większych kłopotów, poza szkłem, trzeba odrobinę się pomęczyć. Swego czasu także zrobiłem ten model, w tym samym malowaniu, dołożyłem tylko zestaw Parta. Oto on: viewtopic.php?f=64&t=22820 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2012 Jak już pisałem w innym poście seria majowych komuni ( wtym jedna mojej córki ) skuyecznie odgoniły mnie od warsztatu modelarskiego, czerwiec natomiast obfituje w więcej wolnego czasu i mam nadzieję nadgonić wnętrze cieniowałem suchym pędzlem a następnie gdzie niegdzie wash - olejna rozcieńczona benzyna do zapalniczek tutaj efekt, na podłodze prócz czarnego suchego pędzla znalzł się jeszcze starty grafit -nie wychodzi mi to brudzenie zbyt dobrze ale cóż mam nadzieję że z każdym modelem będzie coraz lepiej nadmiar suchego pędzla próbowałem troszkę przytuszować suchym pędzlem z kolorem bazowym - jest lepiej ale dalej bez rewelacji-proszę o rady i porady kokpit wykonałem wg przepisu który wyczytałem tu na forum ponieważ nie odnalazłem tego posta robiłem na czuja - mianowicie pomalowałem białym kolorkiem cały kokpit, następnie nałożyłem lakier błyszczący, po jego wyschnięciu nalożyłem czarną matową farbę, poczekałem aż troszkę przyschnie po czym przetarłem bardzo delikatnie bawełnianą ściereczką w bardzo małym stopniu nastączoną rozpuszczalnikiem Gunze(całkiem sucha nie zadziałała) korzytsając z okazji , że maiałem pobrudzony areograf pomalowałem komory podwozia i przybrudziłem washem Smoke z Tamiyi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Brudzenia trzeba się uczyć długo i cierpliwie. Polecam Ci jeszcze, oprócz suchego pędzla, suche pastele nanoszone tymi małymi pedzelkami do makijażu - ja tych technik uzywam wymiennie. Co do schematu malowania, szukałem konkretnie dla WC-F ale jedyne, co udało się znaleźć to relacja z forum PWM, może Ci się przyda: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=42867 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Tomek to brudzenie kokpitu trochę nie teges.Zrób łosza /nie z tej czarnej a z jakiegogoś brązu/ 10% farby reszta benzyna i zapusć kokpit pomalowany glosem/podłoga ,panele boczne/ i wytrzyj po przeschnieciu .Suchy pędzel i to czarnym nie wygląda dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 W końcu rozpocząłem moją letnią przygodę z modelarstwem, z racji na fakt iż nie lubię rozgrzebywać kolejnego modelu mój LIM będzie musiał poczekać aż skończ Hawkera; Skleiłem kadłub co faktycznie potwierdziło dobre wykonanie zestawu w łączenia wtarłm nieznaczną ilość płynnej szpachlówki gunze a po przeszlifowaniu wszystkie łączenia przepalowałem Supersurfacerem 500 po czym wyszlifowałem papier i pastą polerską skrzydła też ładnie 'siadły' miałem w końcu możliwość wypróbować niedawno zakupione Alclady - zgonie z istrukcją śmigło pomalowałem na ciemny stalowy kolor - oczywiście wcześniej dając czarny podkład Alclada - efekt rewelacyjny - praca czysta i przyjemna bez rozcieńczania - polecam Alcladami pomaloałem również wszyskie elementy w kolorze aluminium tutaj zastosowałem podkład supersurfacer 1200 - efekt również rewelacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 To Techmod? Poszukam plamek ...Spit jest chyba jednak lepiej zdokumentowany Tak, to kalka Techmodu. Ale z góry uprzedzam - jest 'starsza od węgla'. Techmod kiedyś zrobił ją do jakiegoś modelu (nie pamiętam producenta) w olbrzymiej ilości. To produkt jeszcze z pierwszej połowy lat 90tych ubiegłego stulecia. Stąd taka archaiczna instrukcja 'retro' i kolory podane wg 'systemu' Humbrol. Nie wiem natomiast, czy sam arkusik to druk sprzed lat, który ostał się w magazynie, czy też reedycja (ale się dowiem ). Jeśli to pierwsze - może być problem, jeśli drugie - pójdzie jak po maśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 15 Lipca 2012 Autor Share Napisano 15 Lipca 2012 To Techmod? Poszukam plamek ...Spit jest chyba jednak lepiej zdokumentowany Tak, to kalka Techmodu. Ale z góry uprzedzam - jest 'starsza od węgla'. Techmod kiedyś zrobił ją do jakiegoś modelu (nie pamiętam producenta) w olbrzymiej ilości. To produkt jeszcze z pierwszej połowy lat 90tych ubiegłego stulecia. Stąd taka archaiczna instrukcja 'retro' i kolory podane wg 'systemu' Humbrol. Nie wiem natomiast, czy sam arkusik to druk sprzed lat, który ostał się w magazynie, czy też reedycja (ale się dowiem ). Jeśli to pierwsze - może być problem, jeśli drugie - pójdzie jak po maśle. opakowanie nie wygląda na najnowsze i mogę tu mieć pewne obawy czy nie jest to ta najstarsza edyscja - choć na filmie nie ma śladów pożółkłej barwy 'starości' w razie czego główne oznaczenia mógłbym dobrać z mojego archiwum - nie wiem co z szachownicami mam jeden arkusik szchownic techmodu może bym coś dopasował-ale todmuchając na zimne zobaczymy za kilka dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Spokojnie, bez paniki ;) Dowiem się )). Poza tym Techmod, nawet stary, zazwyczaj nie żółknie ;). Jeśli kalka jest błyszcząca, to jest to w miarę nowa kalka. Jeśli jest mocno matowa, to stara edycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Co do Hurricane'ów IIc z 309go, to nie ma zbyt dużo zdjęć. Hurri z oznaczeniem WC-F zrobił dziwną karierę wśród producentów kalkomanii, mimo że mi się nie udało znaleźć zdjęcia tej maszyny. Trochę jednak jest. Polecam jeden z numerów Model Hobby (muszę sprawdzić który). Jest nawet jeden z wizerunkiem laseczki i napisem "Target for tonight". Litery kodowe z Techmodu mają się niestety nijak do tego, co pokazują zdjęcia. Szkoda, że nie ma nowych kalek ( i tu uśmiech do zdolnych kolegów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Witam. Zasięgnąłem informacji o tej kalkomanii u źródła ;). Kalka, tak jak przewidywałem, jest wiekowa. Ma grubo ponad 15 lat, a dodruku od tego czasu nie było. Powinna się położyć (bo mimo wszystko była już drukowana na dobrym papierze przy użyciu dobrych farb), acz może być (chociażby z racji na wiek, ale nie tylko) twardsza niż inne. Zalecane mocniejsze płyny zmiękczające ;). Tak w ogóle to nie ma jej już w ofercie. Obecnie opracowywana jest zupełnie nowa, z tymi samymi malowaniami, ale skorygowanymi i poprawionymi pod względem merytorycznym. pozdrawiam Lima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Lipca 2012 Autor Share Napisano 18 Lipca 2012 Wielkie dzięki za info - położyłem właśnie farby bazowe - jutro biorę się za maskowanie kamo - wrzucę jakieś zjęcia zrobione przy lepszym świetle niż to którym obecnie dysponuję - także relacja z kalkowania już niebawem; te nowe kalki o których piszesz rozumiem że również pochodzą z Techmodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Kalka, tak jak przewidywałem, jest wiekowa. Ma grubo ponad 15 lat Jak ją przetniesz, to będziesz mógł policzyć słoje ;-) Heh, no niezupełnie. Wybrałem prostszą i zdecydowanie mniej skomplikowaną metodę - zapytałem producenta ;) nowe kalki o których piszesz rozumiem że również pochodzą z Techmodu? Tak, jak najbardziej. Z tym, że jeszcze nie 'pochodzą' bo dopiero się robią ;). Ale będą, już niebawem. Niemniej nie liczyłbym na to, że 'wyjdą' zanim zdążysz skończyć model. Póki co 'na tapecie' jest drugi zestaw do naszych Jastrzębi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Lipca 2012 Autor Share Napisano 21 Lipca 2012 Suma sumarum bardzo dziękuję kolegom za podpowiedzi - zabrałem się za maskowanie maski wykonałem z taśmy Tamiya oraz foli Oracle - niestety nie dysponuję folią Oramasc która podobno się sprawdza rewelacyjnie; ale niestety nie mogę jej nigdzie dopaść Kształt masek tym razem robilem według szablonów za które bardzo chciałbym podziękować Bogdanowi znanego również pod pseudonimem firdotow obiecałem Bogdanowi że nie użyję farby Humbrol 30 i wygrzebałem 116 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 A ramy oszklenia będziesz malował pędzelkiem? Było zainwestować w maski za 5 zł i tą koszmarną robote miałbyć zrobioną bez bólu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Lipca 2012 Autor Share Napisano 21 Lipca 2012 Nie Leszku nie będę ich malował - wykonam je z kalkomani - zamaskowana i pomalowana jest tylko rama łącząca ze sobą dwa elementy owiewki tutaj mój model z położoną zielenią - teraz dam mu odpocząć i poschnąć w między czasie dokończyłem wydechy - robiłem je w następujący sposób - nałożyłem kolor Rust z Pactry (innego nie miałem) następnie pigment rdzy AK a następnie 'przypyliłem' Alcladem Stainless Steel niespodzianaka spotkała mnie przy nakładaniu lakieru na koła w rowkach wytrącił się biały osad - chyba dlatego że czarny to aktylowy Model Master a lakier jest n bazie emali - również MM nie bedę tego na razie poprawiał ponieważ zamierzam koła 'przypylić' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 teraz efekty po rozmaskowaniu nie jestem z siebie zbyt zadowolony ostatnio z baboliłem kamo w Spicie teraz jest trochę lepiej ale dalej linie a prawym skrzydle nie wyglądają naturalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi