Skocz do zawartości

An2 Hobby Boss 1/48

ireneusz

Rekomendowane odpowiedzi

No ładnie się to zapowiada Mnogość wersji jest na plus, szczególnie aparatura agro i ta wersja M z kanciatym ogonem jest fajna Ale z mojej obserwacji do wersji M zapomnieli dać dodatkowe trochę dłuższe stateczniki poziome, obudowa silnika była w M bardziej okrągła z przodu i M miał troszkę inaczej ramy owiewki poukładane. Ciekawe jak wygląda połączenie owiewki Ogólnie to całkiem przyjemnie się zapowiada, jeżeli planują dać dużą ilość malowań to już będzie extra

Panowie zróbcie kalki do SP-FAP to pójdą jak ciepłe bułki

Napisz do Adama /Pepsi Adam/ on zrobi Ci każde jakie zapragniesz

Dokładnie. Ja nie jestem w stanie zrobić kalkomanii w kilku egzemplarzach ;). Sitodruk to jednak trochę inna technologia, drukuje się ich minimum 200 szt, więc temat musi być nieco mniej 'niszowy' (choć LOTowski An-2 w zasadzie też się w to wpisuje, ale...).

Witam.

Kalki do SP-FAP w skali 1/72 i 1/48 są na rynku dostępne z Print Scalle .

http://www.jadarhobby.pl/print-scale-48020-antonow-an2-148-p-27700.html

Można mieć zastrzeżnia do strony merytorycznej tychże kaleczek ale w tej kwestii nie chce się wypowiadać. Mam jednak inne pobożne życzenie a może pomysł do kolegi Lima Oscar. Jeśli idzie o An-2 to bloczek kalek z cyferkami i godełkami na te maszyny. Każdy w tym momencie mógłby zrobić sobie model takiego malowania Antusia jakie mu się podoba i jaki latał w polskiej armii. I po sprawie. Co do malowań cywilnych to jest taka mnogość że rozumie że nie da się zadowolić wszystkich.

To co napisałem o tych kaleczkach tyczy się również innych modeli. Takie coś na przykład do serii Limów czy Mi-2 i Mi-8. Nie dużym nakładem mnogość oznaczeń.

Pozdrawiam

Darek

Jeśli idzie o An-2 to bloczek kalek z cyferkami i godełkami na te maszyny. Każdy w tym momencie mógłby zrobić sobie model takiego malowania Antusia jakie mu się podoba i jaki latał w polskiej armii.

Nasze doswiadczenie w 1/72 wskazuje - co mogloby sie wydawac dosc zaskakujace - ze An-2 to temat, niestety, niszowy. Podejrzewamy, ze w 1/48 tez nie bedzie jakiejs rewolucji...

Kalki HDL 48018 pokrywaja dwa z 3 schematów malowania Antków WP, a do plywakowych Antków (zielonych) polskie kalki sa (z koniecznosci, obok "17" Floty Pólnocnej ZSRR) dolaczone do kazdego modelu Ana-2W.

Istnieje takze bardzo ladna kalka z napisami eksploatacyjnymi do polskich Antków wydana przez firme Karaya w 1/48, bedaca doskonalym uzupelnieniem zarówno dla malowania LOT'u jak i wojskowych Antków:

http://www.jadarhobby.pl/karaya-d4801-antonov-an2-stencils-148-p-23064.html

Pozdrawiam

Diego (HDL)

Witam

Kalki do wojskowych Antków nie przewiduję. To nie moja 'działka' ;). LimaOscar Decals zajmuje się lotnictwem pasażerskim, cywilnym, służbami publicznymi etc. I to głównie w skali 1/144, choć czasem coś mi 'odbija' i robię 1/72 lub 1/48 ;) Tak właśnie było w przypadku Antka czy 'wiatraków' (niebawem będzie LOTowski Mi-8, w skali 1/144 i 1/72).

pozdrawiam

Wypraski wygladają dośc dobrze, jednak rzuca się słabo odana faktura na skrzydłach i sterach-podobna jak w Valomie, nalepiej z tym poradził sobie Bilek.

A kalki Karaya z napisami są źle niestety wyskalowane ,a o poprawionej wersji nic nie słyszałem.

(...) LimaOscar Decals zajmuje się lotnictwem pasażerskim, cywilnym, służbami publicznymi etc. I to głównie w skali 1/144,(...) Tak właśnie było w przypadku Antka (...)

To czemu nie otrzymaliśmy tak ciekawego malowania jak SP-ANV

0307060074.jpg

SP-EGA

0306160090.jpg

czy SP-KMF

0611090041.jpg

Nalegałbym na 1/144 zwłaszcza

To czemu nie otrzymaliśmy tak ciekawego malowania jak SP-ANV
Nalegałbym na 1/144 zwłaszcza

Przyczyna banalna - sprzedawalność takiego zestawu to rząd wielkości 15 egz )).

Będą za to inne. Coś takiego (zestaw łączony z Ju-52, trzy Antki i dwie Tante Ju)

MilkaPlanesstr1kopia.jpg

Lima już Ci pisałem, że to lotowskie malowanie jest po prostu brzydkie. Zwykły wojak z cywilnymi znakami i to jeszcze w rosyjskiej zieleni. Fujjjjj.... Nikt poza miłośnikami floty LOT-owskiej tego nie kupi a arkusik z malowaniami, które pokazał Woit plus proponowany przeze mnie SP-FAP ( lub wieloma innymi) powinny schodzić. Posłuchaj głosu ludu

Kalki do SP-FAP w skali 1/72 i 1/48 są na rynku dostępne z Print Scalle .

Tiaaa... szkoda tylko, że zapomnieli o drugiej stronie kadłuba.

Och, nie ma co gadać, cywilnych Antków taka mnogość, że można oczopląsu dostać. Kolega przymierzający się do wykonania kalek mógłby na przyład ustalić w Aeroklubie Ziemi Lubuskiej daty zgrupowań na akcję "Lisy", pojechać i wtedy na Przylepie stoi coś koło 10 albo i więcej Aenów, jeden piękniejszy od drugiego. Materiału od groma...

Panowie, z całym szacunkiem, ten zestaw fiołkowych Antków to będzie ostatni. Nie planuję więcej An-2 )) Przynajmniej na razie ;).

A co do LOTowskiego An-2. Pewnie i brzydki, ale LOTowski ))

SP-EGA już jest zrobiony (Bilek+Valom 1:48) . Piękne zielone żabki kto był np. w Olsztynie w ubiegłym roku to widział.

Piękne te Antki Lima, a nawet nie wiedziałem że Junkersy takie były Co do Antków to SP-FLY to już wspomnienie, bo rozbity w 2006 , a SP-FLZ też nie lata, na ostatnich zdjęciach z 2010 r. widać że stoi w Szczecinie bez silnika i ciekawe czy jak wróci do lotów to będzie nadal w tym "czekoladowym" malowaniu Malowanka super i skuszę się na 1/72

Lima - Pytanko do ciebie. te Milki w jakiej skali będą? 1/72?

Czy może orientujesz się jaki to numer farbki ( oczywiście zależnie od producenta) tej fijołkowej. Czy może trzeba mieszać . Może mnie ktoś uswiadomić w tej kwesti bo już zacieram ręce do tego malowania