kub Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Ja nie twierdzę że czołg nie mógł eksplodować tylko neguje twierdzenie że każdy wrak musi być roz..... na kawałki. A co do opisów to przecież wiadoma że w książkach znajdą się sytuacje ekstremalne bo zwyczajne porostu nudzą czytelnika. Jeśli jakaś stacja się zdarzy iż 1/50 zniszczonych urwało wierzę to zostanie to opisane we wszystkich pamiętnikach żołnierzy z oddziału jako ciekawostka a o innych co najwyżej wspomną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Dokladnie czytałem w Militariach XX wieku że M26 walczyły z 4 koreańskimi T-34/85 i co zdziwiło amerykanów że płonnące czołgi w dalszym ciągu strzelały a na jednego teciaka zużyto ok 13 sztuk amunicji,to musial być widok palący się jadący i strzelający czołg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Wątpię w prawdziwość tej historyki chyba że plunęły by zewnętrzne zbiorniki paliwa, Pociski p-panc na pewno by przebiły t-34 chyba że ładowniczy pomylił przeciwpancerne z odłamkowymi co tłumaczyło by poszatkowanie zewnętrznych zbiorników i pożar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Raczej prawdziwa pochodzi ze źrodeł amerykańskich jesyt nawet do anglojęzycznego pisma lub książki odnośnik,sam byłem tym zaskoczony ale nie znane mi są okoliczności tej walki być może teciaki mialy zamontowane jakieś wytwornice dymu do maskowania pozycji a amerykanie wzięli to za ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Albo zapaliły się gałęzie przyczepione do czołgu w charakterze maskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Witam. Magistrem nie jestem jeno inżynierem pancernym i wiem z autopsji, że reguły w temacie co się dzieje z czołgiem po trafieniu nie ma. Czy ktoś widział aby po trafieniu pociskiem kumulacyjnym pusta wypatroszona do kabelka skorupa (dosłownie) T-55 paliła się żywym ogniem i strażacy byli bezradni a z kolei sprawny z pozoru wóz nie? A ja tak. Dotykałem te wozy lizałem pancerz i razem z kolegami po fachu dumaliśmy jak to możliwe. W tym temacie możliwe jest wszystko no prawie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 Jako, ze uporałem się już ze sprawami gimnazjalnymi wracam do roboty. Na teciaka aerografem położyłem podkład z surfacera 1000. Rozcieńczyłem go terpentyną i malowało się świetnie - nie wiem czy opłaca się kupować dedykowany rozpuszczalnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2012 Pierwszy raz w swojej karierze modelarskiej postanowiłem wykonać preshading. Niedługo dowiem się czy warto to robić także w przyszłych modelach. Przepraszam za złe oświetlenie na zdjęciach. Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 nieweim czy nie zrobiłeś go troche zbyt rzadka farbą na moje oko troszke za jasny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 3 Lipca 2012 Autor Share Napisano 3 Lipca 2012 Miałeś rację, był trochę za jasny i mało co go teraz widać, ale to była tylko próba. Poprawie się w przyszłosci. Położyłem kolor bazowy i zabrałem się za koła. Jeszcze sidolux i pierwsza w mojej karierze zabawa z olejami artystycznymi, które niedawno sobie sprawiłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Witam. Wykonałeś bardzo łady preshading, może odrobinę za słaby, ale później położyłeś zbyt grubą warstwę farby i cały efekt zniknął. Pomaluj również porządnie koła metalizerem, bo teraz wyglądają trochę strasznie. Trzymam kciuki i myślę, że wyjdzie Ci łady teciak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 3 Lipca 2012 Autor Share Napisano 3 Lipca 2012 Dzięki za komentarz. A co do kół, to właśnie tak chcę je zostawić - chciałem uzyskać właśnie taki efekt pozostałości jeszcze nie do końca zdartej farby na tych kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 4 Lipca 2012 Autor Share Napisano 4 Lipca 2012 Model w chwili obecnej ma już polożone kalki i kolejną warstwę sido. Teraz takie pytanie: jakim kolorem wykonać obicia? Myślę nad czarnym bądź jego odcieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Witam. Ja mieszam Vallejo Dark Rubber z Rustem też od Vallejo i wychodzi bardzo ciemny brąz idealny do obić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Tylko nie obijaj go za mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 4 Lipca 2012 Autor Share Napisano 4 Lipca 2012 Tylko nie obijaj go za mocno O to się za bardzo można nie bać, bo nie lubię strasznie poobijanych pojazdów. Teciak ten będzie stał na dioramie jako uszkodzony i unieruchomiony, jednak zakładam, że stanie się to niedługo po opuszczeniu przez niego fabryki i nie zdąży się jeszcze porządnie wyeksploatować. Jeszcze będę miał problem z kurzeniem podwozia. Cyba zrobię to mgiełką z rozrzedzonej farby, ale słyszałem, że można nałożyć pigment aerografem. Jeśli tak to w jaki sposób? Jaki rozpuszczalnik? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Ja używam tej - jak dla mnie super idealny kolor Vallejo German Cam Black Brown Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 4 Lipca 2012 Autor Share Napisano 4 Lipca 2012 No i wkroczyłem w nieznane . Pierwsza próba wykonania spłowień, na swoję usprawiedliwienie mam fakt, że robiłem to pierwszy raz i jeszcze dokładnie nie wiem jak to wszystko się zachowuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 6 Lipca 2012 Autor Share Napisano 6 Lipca 2012 Czyli tak, obicia wykonam chyba jakimś ciemnym odcieniem tylko nie czarnym i myślę gdzie nie gdzie dodać troszeczkę odrapań rdzawych. Model w chwili obecnej dostaje wash z czarnej olejnej farby artystycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 7 Lipca 2012 Autor Share Napisano 7 Lipca 2012 Cały T-34 dostał washa z czerni kosnej. Jest to moje drugie zastosowanie tej techniki, a pierwsze farbą olejną. Z efektu jestem w miarę zadowolony i pracowało mi się przy tym bardzo dobrze - zero niepodzianek. Obicia wykonam chyba odcieniem schokolade braun. Zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 9 Lipca 2012 Autor Share Napisano 9 Lipca 2012 A tymczasem Teciak został obity i spróbowałem wykonać plamy po olejach i stróżki rdzy (jeszcze nie ukończone). Jak na pierwszy raz to poszło mi całkiem sprawnie. Pozdrawiam, Mateusz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 Można by mu jeszcze trochę tych obić dołożyć na kantach i kilka rys na płaszczyznach, ale to już jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 Moim zdaniem wystarczy tych obić. Teraz tylko nieregularne brudzenie i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Tak obić starczy dodać trochę kurzu i git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 17 Lipca 2012 Autor Share Napisano 17 Lipca 2012 Zabrałem się do projektowania dioramy. Podstawę będzie stanowić płyta kartonowo-gipsowa. Ustawienie będzie wyglądać mniej więcej tak: (przepraszam za słabiutkie zdjęcia, ale robione na szybko) Polna droga będzie węższa od szerokości Ferdinanda. Teciak będzie miał zerwane obie (lub jedną) gąsienice. A tutaj zabawa w robienie rdzy po przyjściu pigmentów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi