Skocz do zawartości

T-34/76 model 1943, Tamiya 1:35

Mateus_z

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie twierdzę że czołg nie mógł eksplodować tylko neguje twierdzenie że każdy wrak musi być roz..... na kawałki. A co do opisów to przecież wiadoma że w książkach znajdą się sytuacje ekstremalne bo zwyczajne porostu nudzą czytelnika. Jeśli jakaś stacja się zdarzy iż 1/50 zniszczonych urwało wierzę to zostanie to opisane we wszystkich pamiętnikach żołnierzy z oddziału jako ciekawostka a o innych co najwyżej wspomną.

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dokladnie czytałem w Militariach XX wieku że M26 walczyły z 4 koreańskimi T-34/85 i co zdziwiło amerykanów że płonnące czołgi w dalszym ciągu strzelały a na jednego teciaka zużyto ok 13 sztuk amunicji,to musial być widok palący się jadący i strzelający czołg.

Wątpię w prawdziwość tej historyki chyba że plunęły by zewnętrzne zbiorniki paliwa, Pociski p-panc na pewno by przebiły t-34 chyba że ładowniczy pomylił przeciwpancerne z odłamkowymi co tłumaczyło by poszatkowanie zewnętrznych zbiorników i pożar.

Raczej prawdziwa pochodzi ze źrodeł amerykańskich jesyt nawet do anglojęzycznego pisma lub książki odnośnik,sam byłem tym zaskoczony ale nie znane mi są okoliczności tej walki być może teciaki mialy zamontowane jakieś wytwornice dymu do maskowania pozycji a amerykanie wzięli to za ogień.

Witam.

Magistrem nie jestem jeno inżynierem pancernym i wiem z autopsji, że reguły w temacie co się dzieje z czołgiem po trafieniu nie ma. Czy ktoś widział aby po trafieniu pociskiem kumulacyjnym pusta wypatroszona do kabelka skorupa (dosłownie) T-55 paliła się żywym ogniem i strażacy byli bezradni a z kolei sprawny z pozoru wóz nie? A ja tak. Dotykałem te wozy lizałem pancerz i razem z kolegami po fachu dumaliśmy jak to możliwe. W tym temacie możliwe jest wszystko no prawie wszystko.

• 3 weeks later...

Jako, ze uporałem się już ze sprawami gimnazjalnymi wracam do roboty. Na teciaka aerografem położyłem podkład z surfacera 1000. Rozcieńczyłem go terpentyną i malowało się świetnie - nie wiem czy opłaca się kupować dedykowany rozpuszczalnik.

Miałeś rację, był trochę za jasny i mało co go teraz widać, ale to była tylko próba. Poprawie się w przyszłosci. Położyłem kolor bazowy i zabrałem się za koła. Jeszcze sidolux i pierwsza w mojej karierze zabawa z olejami artystycznymi, które niedawno sobie sprawiłem. Pozdrawiam.

imgp2552.jpg

imgp2551j.jpg

imgp2550u.jpg

imgp2555y.jpg

Witam.

Wykonałeś bardzo łady preshading, może odrobinę za słaby, ale później położyłeś zbyt grubą warstwę farby i cały efekt zniknął.

Pomaluj również porządnie koła metalizerem, bo teraz wyglądają trochę strasznie.

Trzymam kciuki i myślę, że wyjdzie Ci łady teciak.

Tylko nie obijaj go za mocno

O to się za bardzo można nie bać, bo nie lubię strasznie poobijanych pojazdów. Teciak ten będzie stał na dioramie jako uszkodzony i unieruchomiony, jednak zakładam, że stanie się to niedługo po opuszczeniu przez niego fabryki i nie zdąży się jeszcze porządnie wyeksploatować.

Jeszcze będę miał problem z kurzeniem podwozia. Cyba zrobię to mgiełką z rozrzedzonej farby, ale słyszałem, że można nałożyć pigment aerografem. Jeśli tak to w jaki sposób? Jaki rozpuszczalnik? Pozdrawiam.

Cały T-34 dostał washa z czerni kosnej. Jest to moje drugie zastosowanie tej techniki, a pierwsze farbą olejną. Z efektu jestem w miarę zadowolony i pracowało mi się przy tym bardzo dobrze - zero niepodzianek. Obicia wykonam chyba odcieniem schokolade braun. Zdjęcia:

imgp2564f.jpg

imgp2563b.jpg

imgp2562w.jpg

imgp2561.jpg

imgp2560.JPG

Zabrałem się do projektowania dioramy. Podstawę będzie stanowić płyta kartonowo-gipsowa. Ustawienie będzie wyglądać mniej więcej tak: (przepraszam za słabiutkie zdjęcia, ale robione na szybko)

imgp2578.jpg

imgp2572z.jpg

Polna droga będzie węższa od szerokości Ferdinanda.

imgp2571p.jpg

Teciak będzie miał zerwane obie (lub jedną) gąsienice.

imgp2570r.jpg

A tutaj zabawa w robienie rdzy po przyjściu pigmentów:

imgp2577v.jpg