Dumo Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Witam serdecznie Jest to już drugi zakładany przeze mnie wspólny temat. Cieszę się że udało mi się zgadać z bandą porządnych modelarzy, ekipa składa się z Janusza, Daniela, Konrada i mnie. . Tym razem po dłuższej debacie zgodziliśmy się aby zbudować Churchill'a. Dozwolone są wszystkie wariacje owego pojazdu. Jeżeli ktoś jest zainteresowany bez żadnego problemu może do nas dołączyć ze swoją konstrukcją. Nie potrzebne są żadne in-box'y można dołączyć z modelem na każdym etapie budowy. Miałem poczekać i zacząć budowę dopiero po sesji aale nie wytrzymałem i zacząłem. Fotki niestety niezbyt dobre jakościowo i bez tła bo w domu rodzinnym niestety nic takiego nie mam. Następne postaram się zrobić porządnie: Zestaw jest bardzo przyjemny i co najważniejsze tani, 130zł z przesyłką za taki model to jak za darmo. Dodatki typu blachy i gąsienice nie są potrzebne bo zestawowe na prawdę dają rade. Jedyne co warto wymienić to osadzenie anteny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Fajnie, tylko piszcie co to za zestawy są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Witaj, ja buduję ten zestaw: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Dumo-czy ty w ogóle sypiasz???!! i jak sesja??? ten angol jest chyba najszpetniejszy z nich wszystkich!!co to za wersja bo nigdy się w nich nie mogę połapać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Wiesz co ostatnio śpie coraz mniej Sesja jak zwykle jestem w czarnej dupie bez kampanii wrześniowej się nie obędzie. Co do modelu dopiero zaczynam rozkminiać tą konstrukcję, wiem tyle że to wersja z moździerzem. Piotrek zakup tego chama i dołączaj do nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Z zakupami to na razie daję na wstrzymanie.. a i tępo u mnie mniejsze niż u was.. popatrzę sobie za to a we wrześniu też jest ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 a ja sobie jeszcze poczekam z kupnem modelu az do pensji :P więc na razie będę tylko patrzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Czy to nie jest I wersja Churchilla? Z małą armatką która później po wprowadzeniu większych dział została zmodernizowana do wersji inżynieryjnej. Z tyłu trzymał faszyny a na działko nakładano nadkalibrowy pocisk do kruszenia bunkrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Masz może jakieś fotki dokumentacje na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Tylko broszurkę z "czołgów świata" z paroma zdaniamio tym pojeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Witam! I ja zostałem wywołany do tablicy z moim potworkiem. Mój Churchill Mk. III Avre jest już w dość zaawansowanym etapie, ma wymienioną antenę oraz dodane parę gratów. Do tego czeka na resztę drobnicy. Miałem pewien feler bo w moim zestawie była ramka C która miała niedolane wszystkie części ale na szczęście znalazłem wrak z Churchillem Mk. IV który został zniszczony przez matowa Pactrę i zrobiłem przeszczep. Części te można rozpoznać, są lekko białe bo została zmyta z nich farba i takie już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Oj Rafał ty to jesteś w gorącej wodzie kąpany ja najprawdopodobniej do jutra skończę Stuga... i toczy mi się w głowie burza czy zacząć warsztat z churchillem czy z grillem czy z obydwoma Pomyłka... Konrad ty to już poleciałeś Edytowane 9 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Oj Rafał ty to jesteś w gorącej wodzie kąpany ja najprawdopodobniej do jutra skończę Stuga... i toczy mi się w głowie burza czy zacząć warsztat z churchillem czy z grillem czy z obydwoma Przecież to oczywiste, że zaczniesz dwa na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 właśnie sobie czytam tą broszurkę i dam tego skrót. Na skróconej lufie 57mm zamontowano wyrzutnik nadkalibrowych granatów. Kaliber tych pocisków wynosił 290 mm a masa 18,14 kg. Zasięg takiej broni wynosił około 73 metrów. Po oddaniu strzału można było prowadzić ogień ze skróconej lufy głównego działa. Pierwotnie można było przymocować faszyny z tyłu ale aby nie tracić czasu w walce i nie narażać się na boczny ostrzał faszyny zaczęto montować z przodu choć uniemożliwiało to prowadzenie ognia do czasu się ich pozbycia. Niektóre egzemplarze miały mocowane trały przeciwminowe lub specjalne maty do utwardzania podłoża. Część była także przystosowana do desantu wodnego. Do lądowania w Normandii dostarczono 180 przebudowanych na tą wersję czołgów. większość znalazła się w 1 brygadzie szturmowej w składzie 79 dywizji panc. Na różne wersje AVRE przebudowano do końca wojny 574 czołgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 A ja jeszcze uprzedzam że ciężko było mnie namówić na budowę modelu konstrukcji nie niemieckiej... dlatego mój churchill będzie zdobycznym. Nie koniecznie ta wersja ale to taki przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Zobacz tutaj. http://beute.narod.ru/Beutepanzer/uk/Color/churchill01.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Doobre, tego z dołu "malowałbym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 9 Czerwca 2012 Share Napisano 9 Czerwca 2012 Witam! Ciekawe przedsięwzięcie się zapowiada. Będę jednak tylko biernym obserwatorem, bo parę lat temu zlepiłem i pomalowałem tego potwora http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=19291&p=308119&hilit=Churchill#p308119. Sam pojazd jest efektowny i warty poświecenia czasu. Z wypiekami na twarzy, będę śledził postępy prac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 A ja jeszcze uprzedzam że ciężko było mnie namówić na budowę modelu konstrukcji nie niemieckiej... dlatego mój churchill będzie zdobycznym. Nie koniecznie ta wersja ale to taki przykład I tak trzymaj!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2012 Walić sesje, model sam się nie zbuduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Rafał, na fotach wygląda jak grafika komputerowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 A znalazłem coś takiego ostatnio: http://www.o5m6.de/churchill_III.html Może któryś z was się pokusi o wykonanie churchilla używanego przez towarzyszy ze wschodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Walić sesję, jest jeszcze wrzesień Strasznie nie lubię tej konstrukcji. Ale fajnie się ogląda wspólne warsztaty, kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Czterej muszkieterów zabrało się za ten sam czołg. Zobaczymy co wam z tego wyjdzie Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2012 Rafał, na fotach wygląda jak grafika komputerowa No rzeczywiście trochę grafiką zajeżdża ale może to i dobrze A znalazłem coś takiego ostatnio: http://www.o5m6.de/churchill_III.htmlMoże któryś z was się pokusi o wykonanie churchilla używanego przez towarzyszy ze wschodu? Jeżeli znajdę wersje avre ruską chyba się skuszę. Walić sesję, jest jeszcze wrzesień Strasznie nie lubię tej konstrukcji. Ale fajnie się ogląda wspólne warsztaty, kibicuję Oj będzie wrzesień.... i to nie jeden. Czterej muszkieterów zabrało się za ten sam czołg.Zobaczymy co wam z tego wyjdzie Panowie. Będzie dobrze ekipa zgrana Postępy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi