Konrad C Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Gąbka to te zielone obicia natomiast brązowe to pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 A co to za ustrojstwo przed peryskopem d-cy?wygląda jak antena stacji radiolokacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Popraw tylko te plamy po oleju, a tak to świetnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 A co to za ustrojstwo przed peryskopem d-cy?wygląda jak antena stacji radiolokacyjnej Wiesz co nawet nie wiem. Popraw tylko te plamy po oleju, a tak to świetnie wygląda. A co z nimi nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 No plamy od góry nie są za ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 Plamy poprawiłem. Zostały tylko gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 Bardzo dobrze-dostateczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 Dostateczny? Napisz co jest nie tak to sie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 Dostateczny jes max pozytyw oceną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Konrad cały dół podoba mi się jak..... no nie wiem co. Ale góra jakby z innego czołgu. Szczególnie to widać na drugim zdjęciu. Troszkę to jeszcze podpicuj i będzie spoko majonez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Konrad mam takie praktyczne pytania: Jak robisz to fajne mokrebłotko, jak robisz te białe malutkie jaasne kropki błota, i generalnie jak uzyskujesz fakture błota ( koła napędowe tył) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Przetrzyj dolne rolki /krawędzie metalizerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Konrad cały dół podoba mi się jak..... no nie wiem co. Ale góra jakby z innego czołgu. Szczególnie to widać na drugim zdjęciu. Troszkę to jeszcze podpicuj i będzie spoko majonez. No wiem ale nie chciałem go też dużo syfić, zresztą dlaczego miałby mieć ubłocone górne powierzchnie, przecież nie dachował. ;) Konrad mam takie praktyczne pytania: Jak robisz to fajne mokrebłotko, jak robisz te białe malutkie jaasne kropki błota, i generalnie jak uzyskujesz fakture błota ( koła napędowe tył) Mokre błoto to mieszanka pigmentów, sypana bezpośrednio na okurzony za pomocą aerografu i pigmentów model i barwiona olejami. Małe kropki to sztywny pędzel nasączony w mieszance pigmentów z farbami olejnymi, a metoda polega na zdmuchiwaniu samym powietrzem z aerografu, mieszanki na włosiu pędzla. Fakturę nanoszę poprzez strzepywanie pigmentów z pędzla na powierzchnie nasączoną w Fixerze i zaprawianie w farbach olejnych. Przetrzyj dolne rolki /krawędzie metalizerem. E tam, nie będzie widac. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Nie no jasna sprawa, ale może zrób u trochę wyraźnejsze zacieki to będzie się mniej odróżniać. Oczywiście nic na siłę, bo i tak jest ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 To ja też mam pytanie: Jak barwisz pigmenty olejami? Mieszasz w pojemniku, czy po nałożeniu was:bip:esz? Czy jak wygląda technika tego zabiegu? Ogólnie model pomalowany miażdżąco. Merytorycznie się nie znam, ale wygląda przednio. Krzaczki wypas się komponują. Kalki dobrze siadły, brudzing perfect, nie jest przesadzony. Jestem ciekaw jak będzie wyglądał na koniec. Póki co - miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Nie no jasna sprawa, ale może zrób u trochę wyraźnejsze zacieki to będzie się mniej odróżniać. Oczywiście nic na siłę, bo i tak jest ładny. A zacieki to co innego i takie postawną na ściankach wieży. Dzięki za czujność - byłbym zapomniał. To ja też mam pytanie:Jak barwisz pigmenty olejami? Mieszasz w pojemniku, czy po nałożeniu was:bip:esz? Czy jak wygląda technika tego zabiegu? Ogólnie model pomalowany miażdżąco. Merytorycznie się nie znam, ale wygląda przednio. Krzaczki wypas się komponują. Kalki dobrze siadły, brudzing perfect, nie jest przesadzony. Jestem ciekaw jak będzie wyglądał na koniec. Póki co - miodzio. Różnie to bywa, w zależności od efektu który chcę uzyskać. W tym wypadku to tak jak wspomniałeś, w pewnym stopniu je was:bip:e. Tylko trzeba bardzo uważać nakładając farby olejne na fakturę błota robioną np. przy strzepywaniu z pędzla. Pigmenty nawet polakierowane fixerem będą tracić swą bryłę poprzez dotknięcia pędzla więc trzeba to robić bardzo delikatnie, oczywiście farba olejna sama też mocno usztywnia pigmenty ale w większych ilościach pozalewa ich fakturę dlatego też nie nakładajmy zbyt dużo farby. Farby olejne są wchłaniane przez pigmenty więc nie należy się bać, że będzie to za mocne przejście kolorystyczne. Ja to robię punktowo, tzn. biorę 3 kolory ziemniste po czym je rozcieńczam 1/1 rozcieńczalnik/farba. Miękkim, okrągłym i większym pędzlem delikatnie nadaje farbę na pigment - wystarczy delikatnie muśnięcie a wszystko ładnie spłynie. Robię to punktowo, staram się zostawić miejsce dla pozostałych 2 kolorów oraz koloru pigmentu. Po naniesieniu farby na powierzchnie, powstaje mokra plama która ładnie wysycha ale dla lepszego skomponowania z całością można delikatnie rozmyć przejście plamy/powierzchni. O kropkach juz pisałem. Kolejnym krokiem jest nadanie śladów wilgoć, do których używam specyfiku Miga wet effect an damp (cos takiego). z tym, że daje go w małych ilościach i w kantach oraz spływach ( tam gdzie oda mogła wpływać). Na koniec Plamy oleju które robie poprzez mieszanie w/w specyfiku Miga z ciemnym pigmentem lub czarną farbą olejną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Dzięki wielkie za odpowiedź. Następnym razem popróbuje u siebie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Efekt miażdżący... a to jeszcze nie koniec No i na deser jeszcze od strony technicznej opis Ja chcę kolejnych fotek Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Dzięki Panowie. Trochę zmieniłem brudzenie z błota na kurz. Model jest generalnie skończony, teraz tylko rozplanuje rozstaw gałęzi i czy w ogóle będą się one mieścić na czołgu oraz dodam parę plam oleju na uk. jezdnym. Model miał iść na sprzedaż ale za bardzo mi się spodobał. Miały być też Fruile ale kasy brak, kiedyś zamienię te gumiaki. Galeria wkrótce. Zapraszam do pastwienia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Świetnie Ci gąski wyszły Konrad. Jak prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 A po cóż je chcesz zmieniać? Dobre są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 1 Października 2012 Share Napisano 1 Października 2012 Prosił bym o krotki opis jak kolega robił te gąski bo są świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 24 Lutego 2014 Autor Share Napisano 24 Lutego 2014 Daaawno ten wątek nie był ruszany, czas odświeżyć: czerczil po podkładzie, jeszcze dzisiaj pójdzie baza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Ale żeś się do czułości forum musiał Rafał zapuścić aby ten wątek wykrzesać. Konrad tutaj swojego prawie skończył. Niektórzy już szans na to nie mają, a szkoda bo modele Roberta fantastyczne były. Mam nadzieję że teraz nie odpuścisz i go dokończysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 24 Lutego 2014 Autor Share Napisano 24 Lutego 2014 Może nakręce reszte do dalszej budowy, wiem że Konrad nadal kombinuję przy czerczilu. Może Krzysiu też dołączysz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi