manas Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Tak na marginesie: tańsze modele z SAW Model biją tololokowskie Jelcze serii 300 na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Dystrybutor Jelcza 003. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Tak na marginesie: tańsze modele z SAW Model biją tololokowskie Jelcze serii 300 na głowę. Ciężko mi coś na ten temat powiedzieć. Nie mam skali porównawczej, ale na zdjęciach prezentują się zacnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 @manas to prawda, powiedziałbym coś jeszcze ale zachowam to dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 @manas to prawda, powiedziałbym coś jeszcze ale zachowam to dla siebie. To lepiej trzymaj język za zębami, bo będzie dym przez te drugie małe Stary 25. Nie straszę. Coś słyszałem, coś widziałem w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 @manas to prawda, powiedziałbym coś jeszcze ale zachowam to dla siebie. To lepiej trzymaj język za zębami, bo będzie dym przez te drugie małe Stary 25. Nie straszę. Coś słyszałem, coś widziałem w tym temacie. Co słyszałeś i co widziełeś? Napisz śmiało, wiem co za bzdury A.G. wygaduje, człowiek który myśli, że ma monopol na produkcję polskich samochodów w skali 1/87, gdybyś miał oba modele w ręce to być widział, opierasz się tylko na tym co Ci naopowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 (edytowane) @manas to prawda, powiedziałbym coś jeszcze ale zachowam to dla siebie. To lepiej trzymaj język za zębami, bo będzie dym przez te drugie małe Stary 25. Nie straszę. Coś słyszałem, coś widziałem w tym temacie. Co słyszałeś i co widziełeś? Napisz śmiało, wiem co za bzdury A.G. wygaduje, człowiek który myśli, że ma monopol na produkcję polskich samochodów w skali 1/87, gdybyś miał oba modele w ręce to być widział, opierasz się tylko na tym co Ci naopowiadał. Nie mój drogi, nie napiszę, a bzdur nie wygaduje. Co do monopolu Tololoko, to bez przesady, po prostu ma spory udział w tym rynku i był prekursorem. Tego mu nikt nie odbierze. No i oczywiście robi SUPER modele, wiem to od siebie, klientów i widzę to po sprzedaży. Więc sorry, od AG z dala ze złym słowem (nie zaskoczysz mnie). Zresztą znam ten typ. Dusza Artysty, a z taką duszą trzeba delikatnie postępować, jak z porcelanową figurynką z XVII wieku. Czym takim jest spowodowane twoje oburzenie? Mówmy i piszmy o tym Starze 25, który moim zdaniem jest badziewnym żelaźniakiem o którym można wspomnieć, ale nie rozpisywać "poematów". Model jest przeznaczony dla chłopców w wieku "kolegi" ze zdjęcia w którym siedzi w w/w Starze, a nie dla osób powyżej 13 roku życia (raczej do 13 roku). Jak już chyba pisałem, widziałem ten model w kiosku (specjalnie poszedłem go oblukać) i nie zmienię zdania po tym co zobaczyłem. Zresztą Panowie, sami kupujecie i robicie super modele, a tu taki ZONG z waszej strony!!! Miejcie litość nad starszymi ludźmi. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Nikt mu prekursorstwa nie odbiera, ja tylko piszę, że przywłaszczył sobie prawa do wyłączności na produkcję choćby Jelcza w 1/87, tyle, pisałeś wyrażnie o DRUGICH małych Starach 25, nie o tym kioskowym. Nie mój drogi, nie napiszę, a bzdur nie wygaduje. Co Ty wiesz o tym wszystkim... [ No i oczywiście robi SUPER modele, wiem to od siebie, klientów i widzę to po sprzedaży. Więc sorry, od AG z dala ze złym słowem (nie zaskoczysz mnie).Zresztą znam ten typ. Dusza Artysty, a z taką duszą trzeba delikatnie postępować, jak z porcelanową figurynką z XVII wieku. . Tym wpisem pokazałeś, że nie masz zieonego pojęcia, na tym forum są jeszcze minimum dwaj świetni modelarze, którzy mogliby napisać parę słów na temat tego Pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Nikt mu prekursorstwa nie odbiera, ja tylko piszę, że przywłaszczył sobie prawa do wyłączności na produkcję choćby Jelcza w 1/87, tyle, pisałeś wyrażnie o DRUGICH małych Starach 25, nie o tym kioskowym. Przywłaszczył sobie?? Nie żartuj. Nie mój drogi, nie napiszę, a bzdur nie wygaduje. Co Ty wiesz o tym wszystkim... Sorry Seweryn, ale zdziwiłbyś się i to mocno. Nie moje to małpy i nie mój cyrk. Prawda leży po środku (albo i nie?). PS. od kolegi z forum: Jak nie jesteś pewien, co inni wiedzą, nie pisz takich idiotycznych tekstów w stylu Lindy z Psów. To jest Passe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Nikt mu prekursorstwa nie odbiera, ja tylko piszę, że przywłaszczył sobie prawa do wyłączności na produkcję choćby Jelcza w 1/87, tyle, pisałeś wyrażnie o DRUGICH małych Starach 25, nie o tym kioskowym. Przywłaszczył sobie?? Nie żartuj. Nie mój drogi, nie napiszę, a bzdur nie wygaduje. Co Ty wiesz o tym wszystkim... Sorry Seweryn, ale zdziwiłbyś się i to mocno. Nie moje to małpy i nie mój cyrk. Prawda leży po środku (albo i nie?). PS. od kolegi z forum: Jak nie jesteś pewien, co inni wiedzą, nie pisz takich idiotycznych tekstów w stylu Lindy z Psów. To jest Passe. Rzecz w tym kolego, że ja wiem co ten człowiek wygaduje, klienci dzwonili nie raz, nie dwa z pytaniem dlaczego pozwalam, żeby wygadywał takie bzdury i zamawiają kolejne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 W skali 1:87 jest bardzo dużo ładnych modeli. Gdybym zdecydował się kiedyś na tą skalę, byłbym biedniejszy i miał więcej ładnych modeli wozów ratowniczych. Ale w skali 1:72 nikt ich nie robi, więc nie bardzo rozumiem skąd zacietrzewienie. Tu przecież nawet nie ma konfliktu interesów - to jedyny model w skali pozwalającej na zestawienie go na jakiejś dioramie lub dołączenia do kolekcji w skali 1:72... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Jak już chyba pisałem, widziałem ten model w kiosku (specjalnie poszedłem go oblukać) i nie zmienię zdania po tym co zobaczyłem.Poszedłeś do kiosku po to by przez dwie warstwy folii obejrzeć model i teraz go recenzujesz? Gratuluję bystrego oka. Tymczasem sam pokazujesz zdjęcie modelu z Tololoko, który nawet na małym zdjęciu ma widoczne błędy (nota bene - pokazałeś Jelcza 002 i porównałeś do Jelcza 003). Jeśli model z Tololoko jest poprawiony i perfekcyjnie dopracowany, myślę chętnie go tu, lub w inboxach obejrzymy... Zresztą Panowie, sami kupujecie i robicie super modele, a tu taki ZONG z waszej strony!!! Zonk bo wolimy model z Chin czy z innego powodu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Ten Jelcz/Star może być doskonałą bazą pod konwersje na skrzyniowego/warsztat, wystarczy podrobić kilka rzeczy i będzie cieszył oko za 30zł. Stara 266 widziałem w kilku odsłonach, nawet jeden z forumowiczów zrobił świetną cystenę lotniskową na jego bazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Ten Jelcz/Star może być doskonałą bazą pod konwersje na skrzyniowego/warsztat, wystarczy podrobić kilka rzeczy i będzie cieszył oko za 30zł. Dokładnie jak piszesz Ale chyba nie wszystkim się ta perspektywa podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Ten Jelcz/Star może być doskonałą bazą pod konwersje na skrzyniowego/warsztat, wystarczy podrobić kilka rzeczy i będzie cieszył oko za 30zł. Dokładnie jak piszesz Ale chyba nie wszystkim się ta perspektywa podoba Zgadłeś, mnie na pewno nie. Jeżeli już, to (widzę kilku kandydatów) należało by zrobić Stara od podstaw, jest masa dostępnych materiałów no i ten badziew, który was tak zachwycił. Co do cysterny, to pomysł bardzo trafiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Ale się kolega zawziął Jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki. Jeśli się komuś Jelcz podoba to dobrze. Jeśli innemu się nie podoba, to kupi w 1:87 tego "ładniejszego" i też dobrze. Jest się o co handryczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Podchodząc w ten sposób nie było by topików na forum, którego nazwa mówi, że każdy może się wypowiedzieć (patrz Ty) inaczej trzeba by było zmienić profil z forum na stronę z galeriami warsztatowymi i galeriami. W dobrej kolejności napisałeś o ogórkach i córkach ogrodnika, wybieram drugą opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Ogórki są zdrowsze. ;) Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Bez przesady Panowie, nie ma się czym jarać. Odważę się powiedzieć, że jest to wyższej klasy odpustowy modelik ładnie zapakowany.Ja mam trochę większe oczekiwania od gotowego modelu. Ale przecież nikt się tu nie jara a tym bardziej nie każe Ci go kupować...Ci co kupili napisali tylko, że w stosunku do ceny jakość jest ok. Jak dla mnie do przeróbki jest cała górna zabudowa i niektóre detale zewnętrzne, ale da się to wyprowadzić na prostą. Poza tym co do tak zachwalanego przez Ciebie modelu... Tak prezentuje się Star 25 wykonany przez Tololoko w skali 1/87 (H/0) - brak haków na przednim zderzaku - co z wycieraczkami? Bo ja ich nie dostrzegam, a powinny być na środku szyb. - reflektory malowane srebrzanką... Troszkę tego dużo jak na nieodpustowy model za kupę kasy. Witam. Tak calkiem z boku dodam: -Kabina zwalona, za bardzo zaokraglony dach -boczne okna tez na przemial Moja sugestia: latwiej dodetalowac taniego niz poprawic drogiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2012 latwiej dodetalowac taniego niz poprawic drogiegoOtóż to... Zobaczymy co mi wyjdzie (i kiedy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 latwiej dodetalowac taniego niz poprawic drogiego Oj nie zawsze to się sprawdza . Co do Babki to faktycznie marnej jakości jak cała reszta z tej serii ale na pewno można coś z niego wyciągnąć ,dokumentacji jest od cholery ,u mnie przed Komendą PSP stoi odrestaurowany i w wiosce niedaleko kolejny. Pamietam jak dziś, miałem kilkanaście lat i będąc na wsi pierwszy raz w życiu jechałem takim Starem w tylnej kabinie do pożaru ,przeżycie niesamowite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Podchodząc w ten sposób nie było by topików na forum, którego nazwa mówi, że każdy może się wypowiedzieć (patrz Ty) inaczej trzeba by było zmienić profil z forum na stronę z galeriami warsztatowymi i galeriami Eee tam. Wypowiedzieć się każdy może, ale sposób wypowiedzi może by temperować? -"Panowie, nie podoba mi się ta zabawka bo... itd." zamiast -" I co się jaracie tym chińskim badziewiem" A i tematu się można bardziej trzymać, bo mowa jest o jelczu w 1:72 jedynym chyba w tej skali. Podawanie jako alternatywę jelcza w 1:87 przypomina mi pewną opowieść ze sklepu: - Jest biała farba? - Białej nie ma, ale jest żółta, zielona, niebieska... Farba to farba. Jelcz to jelcz. Sztuka jest sztuka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Wątek przeniosłem do bardziej odpowiedniego dla tej tematyki działu. Ten Star nie walczył na froncie, a z pożarami. Bardzo proszę szanownych kolegów o spokojną wymianę zdań na temat Stara, bez personalnych wycieczek, bo naprawdę nie chcielibyśmy zamykać tego tematu Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Hmm, no nie wiem, to stop "aluminium", chyba, że zrobisz odlew z żywicy i będziesz walczył z tym "cudem" w żywicy. Nie widzę tu tej "niższej ceny". Trzeba kupić silikon+żywica i czas, on jest najdroższy, a sama wiedza bezcenna. Trzeba pamiętać, że nie wszyscy potrafią zrobić odlew karoserii poprawnie i bez strat. Minimum 180 pln przygotowanie do odlania, nie mówię, że ktoś kupi 5kg silikonu lub żywicy, tylko mniej, po 0,5kg. No więc ... PS. kończę pisanie w tym topicu, nie ma czym się jarać. chyba, że ktoś walnie coś "fajnego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2012 Skala72, najpierw obejrzyj model w ręku, a potem się wypowiadaj na jego temat, bo inaczej się tylko ośmieszasz... Chcesz zachwalać model z tololoko, załóż osobny wątek, zrób inboxa i pokaż tamto "cudo". Chyba że jest strach przed tym, że wyjdzie na wierzch jeszcze więcej "wspaniałości" niż te o których pisałem ja i pioter na podstawie zdjęcia ze strony producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi