Zderzak Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Witam! Po ponad roku zmagań z modelem nareszcie udało mi się ukończyć kolejnego, trzeciego krajowego Humvee. Tym razem wybór padł na M1025A2 w ciekawym malowaniu Regulacji Ruchu 18 batalionu powietrznodesantowego z Bielska-Białej w ok. 2010r. Decydując się na taki wariant natrafiłem na nie lada trudności z dokumentacją. Stąd też na wstępie chciałbym podziękować następującym osobom za pomoc, bez której model nie istniałby w obecnej formie. Dziękuję: -Panu Robertowi, autorowi blogu: http://www.zwierzak777.blog.onet.pl/ -Wojskowej Komendzie Uzupełnień w Bielsku-Białej, a w szczególności Panu Łukaszowi, -a także Panu st. kpr. S. z 18bpd (jeśli kiedyś to przeczyta, będzie wiedział o kogo chodzi). Teraz słów parę o budowie. Przede wszystkim link do warsztatu, gdzie można znaleźć w miarę dokładną relację z budowy. WARSZTAT Dla tych, którzy jednak nie mają czasu lub ochoty przeglądać kilku stron, pokrótce pozwolę napisać sobie kilka słów komentarza. Do budowy wykorzystałem następujące elementy: -ACADEMY – 13405 – M998 I.E.D. Gun Truck - m.in. podwozie, przednia osłona, nadwozie (część dolna), rama przednich szyb, maska, -TAMIYA – 35263 – M1025 Humvee Armament Carrier - gęsty grill, dach, górna klapa bagażnika, obrotnica, drzwi, -BLAST MODELS – BL35027K - M1025 HUMVEE Wheels Aggressive pattern with new rim, -różne części z blaszek Eduarda: 35023 - M-1025 Hummer oraz 35629 - M-1025 Hummer Detail. -żywiczne fotele nowego typu Legend Productions -żywiczne kanistry Plus Model, Ponadto we własnym zakresie powstały: -zderzak i tylna zabudowa, osłony strzelca, podstawa mocowania KMu, elementy wnętrze, osłony podwozia, przednia wyciągarka, stroboskopy i wiele wiele innych. Model jak zawsze u mnie malowany pędzlami, farbą bazową Humbrol 102. Jedynie białe pasy naniesione zostały częściowo pędzlem jak i sprayem samochodowym. Wash olejny i suchy pędzel Van Gogh'a, tablice rejestracyjne, kalkomanie i oznaczenia priorytetu drogowego powstały we własnym zakresie. Muszę przyznać, że kilkakrotnie podczas budowy miewałem momenty zwątpienia, nie byłem pewien efektu końcowego, który jednak w zupełności mnie usatysfakcjonował. Humvee prezentuje się na półce obok pozostały modeli bardzo ładnie, a jego wyjątkowy wygląd jest dużym uatrakcyjnieniem kolekcji. Na koniec chciałbym zauważyć, że pewien wkład własny połączony wraz z pozostałościami po różnych modelach może spowodować, że nawet przeciętny model Academy stanie się prawdziwą perełką w całej kolekcji. Choć oczywiście sam zestaw bazowy stanowi niewielki ułamek ostatecznej repliki. Osobiście jestem niezwykle dumny i przyznam, że będzie to chyba mój ulubiony pojazd z całej kolekcji Humvee. Pozostawiam Was zatem ze zdjęciami efektu finalnego. Jak zwykle, czekam na komentarze i wszelkie pytania . Warsztatowe zdjęcia wnętrza, które jeszcze zostało zmodyfikowane. Pozdrawiam ! Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Bardzo ładny model. Na niektórych zdjęciach jak prawdziwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Konrad piękne te twoje młotki a ten jest rewelacyjny jak prawdziwy Nie myslałeś ,że by przejść na aero ?pytam bo brakuje mi trochę cieniowania typu preszajding lub postszajding i w kilku miejscach widać smugi /może to od suchego pędzla / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Super wykonanie, co do rady kolegi Roberta to popieram go na całej lini mnie namówili na aero i nie żałuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Piękny. Świetny. Szczęka mi opadła. Też chcę budować takie piękne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simpl Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Klasa sama w sobie. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Koniecznie zrób mu fotki w plenerze albo jakiś fotomontażyk. Jakość wykonania porażająca. Nie wiem jak z merytoryką, ale domyślam się, że git Przyłączam się do opinii przedmówców. Wygląda jak prawdziwy! Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figfan Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 REWELACJA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Jedno słowo ŚWIETNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Nie myslałeś ,że by przejść na aero ? Kiedyś myślałem. Nie mam jednak warunków i funduszy, ani prawdę mówiąc chęci na przerzucenie się z pędzli na aerograf. w kilku miejscach widać smugi Przede wszystkim jest to widoczne na przedniej osłonie strzelca. Częściowo to odpuściłem, częściowo nie. Są to elementy dodane przez Polaków, wykonane w innej technologi. Łatwo się niszczą, przez co nie przejmowałem się zbytnio niedociągnięciami na tym elemencie. Jakby mocniej się przyjrzeć, na zdjęciach może nie widać, ale jest tam też kilka przebarwień, wytarć itp. Koniecznie zrób mu fotki w plenerze albo jakiś fotomontażyk. Hmm, z fotomontażem może być ciężko. Co do fotek w plenerze, czemu nie? ŚWIETNY REWELACJA!!! Gratuluję i pozdrawiam! Klasa sama w sobie. Gratuluję. Piękny. Świetny. Szczęka mi opadła. Super wykonanie ten jest rewelacyjny jak prawdziwy Bardzo ładny Serdeczne podziękowania za tak miłe komentarze Pozdrawiam! Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Na siłę doszukałem się drobniutkich usterek, o których tu nawet nie warto wspominać. Pochwaliłem na forum Humvee, ale dlaczego dobrej roboty nie pochwalić jeszcze raz? To też niniejszym czynię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszekpoz Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Model wymiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Model jak prawdziwy, ale przykurzyłbym jeszcze nieco koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 REWELACJA ! ! ! ! ! SUPER WYKONANIE, zostań przy pędzlach, nie każdy potrafi tak malować pędzlami. Masz dar,który posiadają nieliczni. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skwarek Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Dokładnie, tak pomalowany model pędzlami to atut, a nie wada! Na prawdę fajny hummer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Jakoś wcześniej mi umknęło: Nie wiem jak z merytoryką, ale domyślam się, że git O to możesz być spokojny, merytoryka to najważniejsza zaleta tego modelu. Na polskich Humvee akurat dobrze się znam . Model wymiata Model jak prawdziwy REWELACJA ! ! ! ! ! Na prawdę fajny hummer Jeszcze raz dziękuję za miłe słowa . zostań przy pędzlach, nie każdy potrafi tak malować pędzlami. Na razie niczego nie zamierzam zmieniać. Jednak fakt faktem, przy tym modelu miałem naprawdę porządne problemy z farbą, nie sądziłem, że na koniec uda mi się uzyskać w miarę dobry wygląd. Na szczęście się udało, więc i pędzle ocalały i czekają na kolejny model . ale przykurzyłbym jeszcze nieco koła. Być może jakiś lekki kurz by tam się przydał. Aczkolwiek z drugiej strony te pojazdy bardzo rzadko jeżdżą i w zasadzie często stoją czyściutkie pod plandekami. Ale może w bliskiej przyszłości coś tam poprawię, choć raczej wolę czyste modele. Dziękuję za komentarze oraz za wyróżnienie w postaci Fotki Admina Taki pozytywny odbiór zachęca do budowy kolejnych modeli . Pozdrawiam! Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Bardzo piękna praca. Gratuluję. podstawka jak rozumiem potem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi