Skocz do zawartości

CzTZ S-65 + 122 mm A-19

Merten

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Bardzo ładnie zrobiony ciągnik. Działo też dobrze sklejone. Nie podoba mi się tylko ta faktura materiału, skóry na siedzeniu. Jest odrobinę za duża. Reszta świetnie się prezentuje i oby tak dalej.

• Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pomalowana armata.

Na razie tylko na zielono z wcześniejszym czarnym podkładem. Stąd powstały lekkie cienie.

Tak więc zupełnie inna technika niż na ciągniku, a poza tym też inna farba - tutaj użyta MrColor C136. Pierwszy i ostatni raz malowałem tymi farbami. Dobre to one są, ale smród jak jasny gwint!

Ten żółty odblask na dwóch pierwszych fotkach, to niestety zachodzące słońce. Nie mogę jeszcze zapanować nad oświetleniem namiotu bezcieniowego, więc się na chwilę przeniosłem w plener.

Na drugiej fotce niemiecka haubica 15 cm sFH18 dla porównania. Kawał armaty było z tej A-19!

No i na trzeciej fotce aż boli brak filtrów na armacie. Różnica z ciągnikiem olbrzymia. Wydaje się jak by była "płaska".

Oczywiście filtry będą!

IMGP9466.jpg

IMGP9467.jpg

IMGP9472.jpg

IMGP9471.jpg

• 6 years later...

Nieskromnie przyznaję sobie odznakę złotej łopaty.

Przy okazji grzebania na strychu odkryłem te modele. Właśnie 7 lat temu armata A-19 zaliczyła przypadkiem lot z wysokości 2 metrów na ziemię i jakoś tak mnie to zdeprymowało, że na długo o niej zapomniałem.  Ale jakoś dało się połatać. W międzyczasie została pocieniowana i nałożony wash.

Teraz jakieś zadrapania, pigmenty, itd.

Aha! W ciągniku zeszlifowałem trochę siedzenie, przez co fałdy na nim nie są tak wyraźne. Wygląda lepiej.

Gdzieś "zgubił się" też reflektor, ale czy musi być taki kompletny?

40296484873_ef82be733a_o.jpg339  on Flickr

33385405108_5b85ce2c25_o.jpg338 on Flickr

40296484823_70c827d768_o.jpg340 on Flickr

40296484713_0f62178526_o.jpg341 on Flickr

Brawo,  dla tego Pana. Znalazł modele na własnym strychu ?. I całkiem poważnie się nimi zajął.

I na początek dwa pytania.

A nie myślałeś o wymianie osłony chłodnicy na tę z poprawnym ortograficznie napisem "Staliniec"?

Czy armatkę będziesz okrywał plandeką?

Czekam na efekty dalszych prac. Chętnie popatrzę,  bo mam taki zestaw w poczekalni. 

Pozdrawiam. 

Osłona chłodnicy jest wymieniona.

Było o tym na pierwszej stronie 7 lat temu. ?

Tak, plandeka dojdzie i kiedyś plan był taki, że ciągnik z armatą miały wyglądać na porzucone, więc może dojdą jeszcze jakieś dodatkowe elemnty, jak skrzynka z narzędziami, a może też rozrzucona amunicja. RB robi fajne pociski i skrzynki.

• 3 weeks later...

"Brzydal Ropuch" dostał pigmenty. Konkretnie Umbra naturalna cypryjska ciemna położona na sykatywę Talens.

Sobie schnie.

Ziemię udaje uważam doskonale a puszka (widoczna na zdjęciu) kosztuje śmieszne grosze w porównaniu z AK, czy innymi wynalazkami. Natomiast najbardziej jestem zadowolony z wyglądu gąsienic malowanych dość pokrętną metodą opisaną na poprzednich stronach.

40458029543_a450ff0f94_o.jpg374  on Flickr

46508523855_ae11340b74_o.jpg375 on Flickr

40458028783_081fde17b5_o.jpg376 on Flickr

Cytat

Jak nie bedziesz mia ł bocznych osłon silnika to tam też by się przydało trochę nabrudzić.

No tak, tylko to brudzenie w środku, to jeszcze kombinuję jak zrobić. Prędkość z jaką się ten ciągnik poruszał nie powodowała chlapania/sypania błota na silnik.

Za to na pewno muszę go zmatowić, a może też po prostu "usmolić", żeby wyglądało tak jakoś jak na tym zdjęciu.

32491901597_fe4110449f_o.jpg377 on Flickr

Gąsienice i ziemia - rewelacja :super:.

Możesz podać producenta zastosowanego pigmentu "Umbra naturalna cypryjska ciemna"?. Znalazłem kilku, ale kolory coś mi nie podchodzą pod Twój, który mi się bardzo podoba...

Pigmenty są firmy "Kremer". Na opakowaniu jest też druga marka - nazwisko właściciela "Szmal".

http://www.kremerpolska.com/firma.htm

Nie wiem skąd jesteś, ale w Warszawie są dostępne na Mazowieckiej w sklepach dla plastyków. Aha! No i firmowy sklep mają w Krakowie. I teraz mi przyszło do głowy, że jak będę, to się tam przejadę, bo wybór w Warszawie jednak jest ograniczony.

Edytowane przez Merten

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie na stronie, którą podaje Kolega mbrnnr ( też tam kupuję :D )  znalazłem ten pigment, ale na poglądowych zdjęciach wygląda troszkę inaczej ( pewnie wpływ ma też utrwalacz ), więc wolałem się upewnić, dzięki :super:

Cytat

na poglądowych zdjęciach wygląda troszkę inaczej ( pewnie wpływ ma też utrwalacz 

Tak naprawdę, to zdjęciami pigmentów z netu nie ma się co sugerować. Ja nawet w sklepie jak wybierałem, to niektóre mi się wydawały, że będą super, a po przyniesieniu do domu i obejrzeniu w świetle dziennym myślałem, że chyba ślepy byłem jak wybierałem. Jeszcze inna kwestia to powtarzalność tych kolorów. One są jednak z naturalnych barwników i nie wiem czy to zawsze będzie w 100% tak samo wyglądało.

Co do utrwalacza, to go tu prawie nie ma. To co robiłem, to rozpyliłem aerografem z dużej wysokości (40-50 cm) lakier do włosów. Spadał na pigment już prawie suchy, więc kolor jest właściwie niezmieniony. Spowodował tylko lekkie sklejenie się w grudki. A kolor akurat mi na zdjęciach wyszedł, tak jak wygląda w rzeczywistości.

Po drodze doszły jeszcze skrzynki i amunicja. Miała być amunicja z RB, ale ze względu na skrzynie zdecydowałem się na Miniarta. Fajny model, a kalkomanie na pociski i łuski, to już w ogóle czad!

46559493635_7614db9c34_o.jpg378 on Flickr

No i to by było na tyle. Dalej chyba nie będę rzeźbił.

Diorama jest uniwersalna i służyła już paru modelom, a ta scenka chodziła za mną już od dawna. Porzucony latem 1941 ciągnik z działem i przechodzący Niemcy. Na lufie napis kredą, taki jak wykonywały oddziały niemieckie przejmujące sprzęt porzucany przez RKKA (w tym przypadku niemiecki 87. pułk piechoty z 36. DZmot).

47474797951_65d4fe4fe7_o.jpg383 on Flickr

47474798431_2ba9720436_o.jpg381 on Flickr

46751494784_de35fd8a34_o.jpg380 on Flickr

47474797501_d63a6c8fb4_o.jpg379 on Flickr

46751494454_b6f6487429_o.jpg382 on Flickr

46751494134_4c78b87c5c_o.jpg384 on Flickr

47474797811_d90893bec2_o.jpg385 on Flickr

Scenka świetna , ale  ci hitlerowcy o wiele lepiej wyglądaliby jakbyś wyposażył ich w fototrawione kolorowe pagony  ,patki  i gapy ( Eduard) lub chociaż w kalkomanie np. z Weikerta   a ten  2-gi szkop powinien mieć ten MP40 przyklejony odwrotnie o tak:

https://www.alamy.com/stock-photo-ww2-german-army-soldier-with-officer-carrying-mp40-9-mm-submachine-30460001.html

lub tak:

https://www.alamy.com/stock-photo-ww2-german-army-soldier-carrying-mp40-9-mm-submachine-gun-historical-3044

albo tak:

https://www.ima-usa.com/products/limited-edition-military-illustrations-signed-by-artist-german-wwii-mp-40-wehrmacht-soldier?variant=26168230405

Pozdr. A.

No wiem, że "ludziki" są do zupełnej zmiany.

Powstali z 15 lat temu i tak tylko statystują przy kolejnych modelach.

Dzięki za linki Adams. Może kiedyś się za to wezmę. Na razie za dużo mam rozgrzebanych rzeczy. Ale jak widać nawet po 7 latach coś potrafi wrócić u mnie na warsztat, więc nadziei nie tracę.

Teraz resztkami sił walczę z pokusą rozpoczęcia kolejnego ciągnika. "Brzydal-ropuch", czyli CzTZ tak mi się spodobał, że zamówiłem jeszcze "Kominterna", żeby mieć "na podmiankę" jak już się na niego napatrzę, ale na razie powrót do zaczętych.

Edytowane przez Merten