DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Witam forumowiczów w moim drugim projekcie. Przesyłka wreszcie doszła wiec czas zaczynać. Kubek będzie z Tunezji z sPzAbt 501 z 43r. Do tego trochę blachy Abera i Part, być może pokuszę się o wykonanie jednostki napędowej oraz zamkniętego dachu. Do tego jeszcze figurki Tristara wykożystam tylko dwie z nich. Co do malowania to plan jest taki; piaskowy z przebiciami panzergrau. Tu jednak mam bardzo dla mnie ważne pytanie jaki kolor będzie lepszy bo już na necie szukałem i nic, ModelMaster 4720, czy Pactra A96 Zapraszam do oglądania i jak zwyklę oczekuję waszej pomocy podczas budowy, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Jak to ma być RAL 8020 to z Model Masterów dokładnie pasuje 2102. 4720 chyba jest jaśniejszy nieco. Oczywiście po filtarch, washach , werniksach i innych zabiegach te różniece moga się nieco zniwelować. Do tego dochodzi płowienie farby na słońcu. Niekoniecznie trzeba kupować zestaw AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Jak to ma być RAL 8020 to z Model Masterów dokładnie pasuje 2102. 4720 chyba jest jaśniejszy nieco. Oczywiście po filtarch, washach , werniksach i innych zabiegach te różniece moga się nieco zniwelować. Do tego dochodzi płowienie farby na słońcu. Niekoniecznie trzeba kupować zestaw AK No własnie o to mi chodzi że po wszystkim i tak model ściemnieje a dodaj do tego w miarę dużo planowanych obić do panzergrał to chyba lepiej użyć tego jaśniejszego mastera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 polecam Afrika Braun' 42 MM, 2102. Odcień może jest nieco zbyt blady ale po kurzeniu z aerka H94 dostaje typowo rasowego pustynnego kolorku. Nie polecam produktów AK bo w sumie i tak się nie sprawdzaja, a podobny efekt uzyskasz domowym sposobem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Fajnie tylko po kiego grzyba blachy Parta? aber jest rewelacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Hej Daniel. To tak po sąsiedzku będziemy dłubać dwa kubły . Tylko ja z dragon-bego. Blachy abera chyba zostawię do tamiyi. Będę obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 (edytowane) Fajnie tylko po kiego grzyba blachy Parta?aber jest rewelacyjny Witam, a no part dał parę detali które pominą aber jest o niebo lepsza deska rozdzielcza i dodatkowo tylny element karoserii z swietnie odwzorowanym grilem Edytowane 2 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Hej Daniel. To tak po sąsiedzku będziemy dłubać dwa kubły . Tylko ja z dragon-bego. Blachy abera chyba zostawię do tamiyi. Będę obserwował Witaj Robert, no ja dziś zaczynam tylko muszę jakoś silnik zbudować bo Tamka chyba zapomniała że Kubelwagen miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Hej Daniel. To tak po sąsiedzku będziemy dłubać dwa kubły . Tylko ja z dragon-bego. Blachy abera chyba zostawię do tamiyi. Będę obserwował Witaj Robert, no ja dziś zaczynam tylko muszę jakoś silnik zbudować bo Tamka chyba zapomniała że Kubelwagen miał wiesz Dragon kiedyś osobno robil silnik do Kubla razem z figurami ale czy jest on dostępny tego nie wiem widziałem coś takiego na ebayu ale koszta niebanalne tu nawet cos od Tamki:http://www.hlj.com/product/TAM35220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Witaj Robert, no ja dziś zaczynam tylko muszę jakoś silnik zbudować bo Tamka chyba zapomniała że Kubelwagen miał Daniel tamka nie zapomniała tylko wydała w osobnym zestawie razem z mechanikiem i paroma gadżetami. To ten który podał Piekielny. Mam go i na pewno wykorzystam. Super do małej winietki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki panowie, heh i kolejny wydatek bo trzeba będzie zakupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 (edytowane) Nie polecam produktów AK bo w sumie i tak się nie sprawdzaja, kontrowersyjna teza. Kontrowejsyjna ale w mojej ocenie szczera(dla mnie nie przyniosły oczekiwanego rezultatu i daleki byłem od zachwytu), zwłaszcza że wychowałem się w czasach gdy tych ulepszaczy jeszcze na świecie nie było i nikt o nich nie marzył i radzono sobie bez nich. Po za tym nie rozumiem tej Twojej krypto reklamu strony AK. Jakby tego nie było na żadnym polskim sklepie. Edytowane 2 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Ty mnie z tym AK tak nie strasz bo ja do kubka specjalnie DAK wasch zakupiłem własnie od AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Z produktami AK mi się świetnie pracuję i bardzo je polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 No i widzę niezły zamęt zrobiłem hehe. Panowie spokojnie ja myślę że ile produktów tyle opinii nieraz bardzo skrajnych, ja na ten przykład powiem ( co pewnie wielu zdziwi) że nie przepadam za blaszkami Abera bo kształtuje sie je o wiele gorzej jak np. Voyagera, co oczywiscie nie oznacza ich gorszej jakości tylko moich mniejszych umiejętności. A co do gotowych zestawów farb to zakupiłem jakis czas temu zestaw Abteilunga Tank Weathering i są świetne. A zestaw dla tego iż po prostu nie miałem pojęcia akich kolorów potrzebuję. Więc mysle że takie zestawy są może nie dla leniwych a może bardziej dla początkujących modelarzy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Więc mysle że takie zestawy są może nie dla leniwych a może bardziej dla początkujących modelarzy Pozdrawiam. Dla leniwych zdecydowanie,na ten przykład dla mnie ,mam łosze i fitry Miga ,mógł bym sam sobie zrobić ale po co jak odkręcam buteleczkę i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 hmmmm..to może ja coś dorzucę... gotowce jak pisali poprzednicy są dla leniwych z drugiej strony szukanie/dobieranie barw to najciekawsze w naszym hobby a tak jakiś cienias mówi to jest to i tak rób Kamil ma rację....a Ty rób jak Tobie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 dokładnie, co komu pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 hmmmm..to może ja coś dorzucę...gotowce jak pisali poprzednicy są dla leniwych z drugiej strony szukanie/dobieranie barw to najciekawsze w naszym hobby a tak jakiś cienias mówi to jest to i tak rób Kamil ma rację....a Ty rób jak Tobie pasuje Oczywiście,tak jak napisałeś, pewnie kiedyś powiem że lepiej wychodzą mi modele do których sam robiłem filtry wasche itp.- ale jeszcze wiele modeli i nauki do tego Ps. Robert leniwy ,leniwy bo coś nic nie działasz z teciakiem No i my tu gadu gadu i roboty niewiele zrobiłem hehe. Wymęczyłem tylko trochę podwozia, z czego najwięcej czasu zeszło przy ruchomym ukł. kierowniczym-ale działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Ps. Robert leniwy ,leniwy bo coś nic nie działasz z teciakiem Kawuszke Danielu zmalowałem dzisiaj bazowym jutro jak dam łaty i rozjaśnienia to fotosa wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Ps. Robert leniwy ,leniwy bo coś nic nie działasz z teciakiem Kawuszke Danielu zmalowałem dzisiaj bazowym jutro jak dam łaty i rozjaśnienia to fotosa wrzucę No tak, jasne że KW sorki. A jak zmalowany to dobrze bo juz myślałem że jakąś przerwę robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 a tak z ciekawosci spytam- kierunkowskazy zostawiasz takie jakie są w modelu czy przerabiasz na bardziej popularną wersje? swoją drogą zastanawiam się co tknęło chłopców z tamiyi, zeby zrobic własnie takie, jakie zrobili. nie dośc że spotykane dość sporadycznie, to pasujące raczej do wczesnej wersji pojazdu Kamilu nie znam się za bardzo więc objaśnij mi to troszkę. W tamce jak i w blaszkach są takie podłużne a model będzie z 43 roku więc doradź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 wszystkie są podłużne- taka natura kierunkowskazów ramieniowych. ja prawde mówiac nigdy nie zgłębiałem poważniej tematu kibla, ale na palcach jednej ręki zlicze zdjecia z kierunkowskazami zamontowanymi na takim stelażu, jak jest to w modelu tamiyi. zdecydowana wiekszość łazików miała kierunkowskazy zamontowane na ramie przedniej szyby. łatwiej spotkać pojazd zupełnie bez kierunkowskazów niż takie jak są w modelu No to chyba będzie ok ponieważ Aber podaje na stelażu lub tak jak mówisz bezpośrednio na ramie szyby przedniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 3 Lipca 2012 Autor Share Napisano 3 Lipca 2012 I mała aktualizacja przed snem. Było trochę roboty ze spasowaniem tyłu od Parta ( inna grubość elementu). Ale myślę że było warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Zaczynam żałować,że nie kupiłem blaszek do mojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi