Skocz do zawartości

KW-1 Hobby Boss 1:48

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro nie ma wpisów to może ja pierwszy. I żeby nie było, model mi się podoba. Chodzi mi o kwestię kamo. Jeśli chodzi o T-34 to spotkałem się dwubarwnym malowaniem, a jeśli chodzi o KW to nie. Masz jakieś kwity na te kamo.

Takie dwubarwne malowanie na czołgach KW było używane przez 34 Korpus Zmechanizowany latem 1941 roku na Ukrainie oraz na południowym odcinku frontu wschodniego również latem ale 1942 roku,a zatem malowanie to nie sf. Twój czołg jest właśnie w malowaniu z 1942 roku z rejonu Charkowa.

Robercie ze strony pancerki to cię nie znałem - sam też wiesz dobrze że to nie moja branża ale to mogę powidzieć, że ładnie wyszło brudzenie choć jst dość skromne ale autentyczne - wygląda jakby wrócił z frontu ale został pobieżnie umyty; podoba mi się; no cóż resztę niech dopowiedzą specjaliści od pancerki

Malowanie jest miodzio - rozkręcasz się na całego. Mały niedosyt z tym brudzeniem. Jak napisał Seba, wahacze czysciutkie a przód i tył wanny mógł też trochę dostać - szczególnie w okolicach gąsienic.

Ale jestem na tak i już czekam na następną galerię.

Malowanie wyszło fajnie.

Natomiast pigmenty na błotnikach troszkę za mocno podocierałeś.

Następnym razem Robert rozprowadzaj je tylko samym pędzlem w kierunku w którym chcesz by się nagromadziły.

W pozostałych miejscach zostanie Ci taka lekka mgiełka i będzie to bardziej realistycznie wyglądało.

Hmm nie wiem czy mnie zrozumiałeś.

Na dole podwozia tak samo trzeba było najpierw rozprowadzić małą ilość pigmentu po całym podwoziu a następnie robić grubsze błotko.

Trochę się wymądrzam.Przepraszam.

dziekuje Panowie

Z tymi pigmentami to było tak ,ze na błotnikach była taka mgiełka ale mi za bardo się nie widziało i wytarłem i wychodzi na to że dałem dupy /wcale Piotr sie nie wymądrzasz /tak samo z wahaczami ,następnym razem postaram sie lepiej

Dla szczegółu, nie jest to odwrócone "L", tylko rosyjskie "G", które w cyrylicy tak właśnie wygląda. No cóż należę do pokolenia, które miało rosyjski od piątej klasy podstawówki. A malowanie takie nie było aż tak odosobnione. Używano go także w 6 Korpusie Zmechanizowanym podczas walk w rejonie Słonimia (niegdyś w Polsce obecnie na Białorusi) w czerwcu 1941.

Model w ciekawym, nie często spotykanym malowaniu. Brudzenie bez przesady, odpowiednio stonowane.

Tylko przy zdjęciach mam wrażenie że jakby mocno straciły na jakości, jakby takie rozmyte i takie trochę ziarniste.

Model wykonany całkiem do rzeczy. Nie tak fajnie jak poprzednie Twoje pancerzyki, ale i tak jest ok. Malowanie i zacieki ładne, taki kamuflaż bardzo ożywia tę konstrukcję. Jedynie to błoto trochę psuje ostateczny efekt. Na zdjęciach momentami wygląda jakoś tak różowawo...

Poza tym jest git

Pozdrawiam

Kornik