Skocz do zawartości

F-16

okonek

Rekomendowane odpowiedzi

Fotki z dzisiejszej imprezy:

http://www.foto.netjan.info/thumbnails.php?album=25

Na mapce która jest w linku podanym przeze mnie wczoraj zobaczycie ulicę Głuszyna. Jak w 2003 r podczas NAM jeździłem czaić pod płot, to gdy jechałem właśnie ulicą Głuszyna na pasie startowym startował F-16. Oceniam, że od ulicy do pasa startowego jest jakieś 600 m(penetrowałem tej rejon latem 2004 z rowera ), a mimo to w aucie nie szło normalnie rozmawiać. Tak okoliczni mieszkańcy będą mieć teraz w domach.

2500 km/h jak dodatkowy silnik sobie zamontuje

lub przy pełnym odpaleniu na nieschodzących rakietach

Pionowo w dół i na dodatek uciekająć przed MiGiem-23, których to notabene nie mogli dogonić w Iraku podczas pierwszej wojny a MiG miał tylko 2,35 Ma czyli 2500km/h

A po jakiego grzyba się ganiać ?? zbliżenie do celu na max. ciągi i użycie rakiet, nik się nie będzie w dog fight bawił w obecnych czasach. Zresztą Irak miał Migi-23 ML.

PS. Ten quiz to jakaś bzdura np.4000 samolotów jest obecnie używanych na świecie (F-16), prędkość max. 2500km/h (!!!!), Falcony zestrzeliły 5 migów (?!!!) !!!!!!!!!!!!!!

Edytowane przez Gość

Samolot raczej nie musi się zblżyć na 500m.............

W zasadzie nie, ale im bliżej tym lepiej (zależy od rakiet w 1 wojnie AIM -120 nie były w użyciu powrzechnie) a w pościgu 10 -15 km to robi się już ciut daleko.

Samolot raczej nie musi się zblżyć na 500m.............

W zasadzie nie, ale im bliżej tym lepiej (zależy od rakiet w 1 wojnie AIM -120 nie były w użyciu powrzechnie) a w pościgu 10 -15 km to robi się już ciut daleko.

zgadza się ale jankesi i koalicja miała pewną przewagę; samoloty E-3 Sentry mogly w odległości 400km wykryć wroga i naprowadzić swoje samoloty na dogodną pozycję do ataku

zgadza się ale jankesi i koalicja miała pewną przewagę; samoloty E-3 Sentry mogly w odległości 400km wykryć wroga i naprowadzić swoje samoloty na dogodną pozycję do ataku

Nie całkiem E-3 może latać ok 300 km od lini styczności wojsk więc zasięg rzeczywisty jest nieco miejszy ( zasięg radaru jest prawdopodobnie większy niż 400) Strefa dyżurowania musiała by być bardzo blisko potencjalnej trasy przelotu. Gdyby odległość pomiędzy gonionym i goniącym wynosiła 25-30 km nie ma możliwości dotarcia do strefy odpalenia i zajęcia dogodnej pozycji, gdy prękość uciekającego jet choć cut większa to warunki odpalenia są złe lub nie ma ich wcale i ciągle się pogarszają. Jak uciekający nie popełni błędu to ze strzału lipa.

Nadeszła wiekopomna chwila i ET przemówił: ".........nadaję Ci imię Jastrząb".

Kurde , a ja głupi zawsze myslałem że ET umie mówić tylko: "ET phone home, ET phone home....."

ET nie przemówił Jastrząb tylko Jastsomb

A tak na marginesie ciekawe co to za model ET dostało. W dzisiejszym "Głosie Wielkopolskim" jest fotka jak go trzyma i wygląda to na model redukcyjny w 1/32. Ma otwarta kabinke i jakieś podwieszenia. Piszą że to prezent od wojskowych z jednostki.

W tesciku wypadlem 11/15.Szesnasteczke kleilem w 72 od dwoch lat kleje w 48. Teraz czeka modelik z Italieri na swoja kolej i na jakies ladne kalki. Fotki ''16'' bardzo fajne i czekam na dalsze. Pozdrawiam. Jureczek

Właśnie wróciłem z pikniku. Lipa, panie lipa. Pokazali tylko jednego F-16 i to schowanego głęboko w hangarze. Nie można było do niego podejść. Ciekawiej wyglądała ekspozycja innych samolotów. Tu standard. Su-22, Mig-29, Mig-21UM itd... Niestety fotek zero Okazało się, że w akumulatorkach nie ma prądu. Ładowane były długo, a zawiodły.Pewnie dlatego, że zimno było. Szkoda. Z ciekawszych obiektów do zrobienia zdjęć, pokazane były pojazdy pomocnicze używane przy F-16. Podnośnik uzbrojenia (robi go Italerii w 1/48), taka przyczepka z jakimiś agregatami (bardzo podobną robi Hasegawa w 1/48 i 1/72) oraz dwa holowniki z tego jeden bardzo ciekawy zbudowany na bazie Forda 350. No ale aparat nie zadziałał. Kilka fotek zrobił kolega Raptor, więc pewnie wrzuci na forum.

Ogólnie piknik do bani. Zimno, mokro, wietrznie i trzeba daleko chodzić. Multum ludzi, denerwujący tłok a w sumie nic ciekawego do zobaczenia.

F-16 to żadna rewelacja. Widział ten samolot chyba każdy. Z punktu widzenia atrakcyjności na pokazach to straszna lipa