Mariusz 72 Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Panzerbefehlswagen I Ausf. B [wrzesień 1939] Model pojazdu Sd.Kfz. 265 kleine Panzerbefehlswagen I Ausf. B z zestawu Dragon 6222 (3 in 1). Wersja middle. Polska, wrzesień 1939 rok. Waloryzwany zestawem Voyager Model PE 35042 DRA oraz częściowo Aber oraz odlewami żywicznymi. Gąsienice metalowe Friulle lub z zestawu. Model bez wnętrza. Skala 1:35 ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Model już dość leciwy. Zawiera szereg błędów. Z czego najbardziej interesującym jest wykonanie płyty czołowej w odbiciu lustrzanym. Z tego powodu model nadaje się do wykonania w wersji późnej z pełnym dopancerzeniem i anteną ramową. Zdecydowałem się jednak bardziej wysilić i wykonać go w wersji pośredniej, czyli bez dopancerzenia i z krótką anteną w formie rusztu za nadbudówką. W pierwszej kolejności wymieniłem płyty czołowe z właściwym ułożeniem śrub mocujących radio, uchwyty itp. elementy wnętrza. Następnie dużo pracy wymaga wykonanie wszystkich spawów. Kolejnym etapem jest wykonanie błotników. Zestaw Voyagera jest wbrew pozorom niezły. Najsłabszym punktem są błotniki i brak tylnego grilla. Błotniki należy gruntownie przerobić. Poza tym co widać na fotografii należy jeszcze poprawić geometrię „trójkąta” z przodu (co pokażę na kolejnych fotkach). cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Kolejna dokładna replika się szykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Kolejna dokładna replika się szykuje Tak, ale czy doczekamy finału ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 No właśnie A co się dzieje z Ausf. A? Na pewno będę tutaj zaglądał często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 I jeszcze wspaniały kubel czeka . Zapewne będzie to kolejny genialny warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 19 Lipca 2012 Autor Share Napisano 19 Lipca 2012 No właśnie A co się dzieje z Ausf. A? Na pewno będę tutaj zaglądał często. W zasadzie go skończyłem. Jeszcze kilka poprawek malarskich i spróbuję porobić jakieś sensowne fotki. Farba świeci się jeszcze... za rok pewnie zmatowieje Link poniżej w podpisie. Zapraszam. Tak, ale czy doczekamy finału ? Tego najstarsi górale nawet nie wiedzą... W każdym razie nie będzie przebudów x3 więc powinno być szybciej. Mam go troszkę dalej popchniętego. Fotki wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 Cześć Kolejny etap prac. Przykleiłem błotniki (nie bez kłopotów).Następnie podwozie. Użyłem wózków Zvezdy (Italeri). Znacznie lepsze od Dragona. Następnie naniosłem detale na burtach wanny. Zawieszenie pierwszego koła jezdnego. Kolejne detale. Korytko antenowe okazało się poważnym wyzwaniem. Głównie za względu na brak jakichkolwiek wyraźnych zdjęć. Ten detal jest bardzo intrygujący. Nie mam pojęcia do czego służył ten otwór. Sporo pojazdów je miało. Inne maiły je tuż pod anteną (z tyłu - patrz foty powyżej). Kolejne pytanie – czy mogły występować równocześnie z przodu i z tyłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Poprostu niebo w gębie, a właściwie w gałkach ocznych. Bajer. Czy mógłbyś napisać jaką techniką wykonujesz spawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 Metoda kolegi Kazia. On używał 2 pasków taśmy samoprzylepnej. Na to nakładamy szpachlówkę Mr. Hobby - White putty. Potem szybko robimy nożykiem "nacięcia". Ja nie użuwam pasków. Nakładam prosto na model. Po rozduszeniu "nacięcięciami" natychmiast "odcinam" zbętny "towar" bokiem nożyka. Błędy i zbyt "ostre" krawędzie można korygować CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 4 Października 2012 Autor Share Napisano 4 Października 2012 Cześć Kolejna partia robótek ręcznych. W całości wygląda to tak. W następnym odcinku będzie wieżyczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Jak dorabiałeś śruby? Kawał roboty odwaliłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 4 Października 2012 Autor Share Napisano 4 Października 2012 Albo gotowe Aber, albo z kawałka ramki. Trzeba oszlifować na 6-kąt. Następnie nad płomieniem rozciągnąć. Potem już tylko pokroić na plasterki i nakleić. Ta sama czynność z pręcikami okrągłymi. Łatwizna :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Mam nadzieję, ze projekt nabiera tempa. Oprócz modelu podoba mi się tekże styl prowadzenia relacji oraz foty. Pomysł na prezentację ogólnie rzecz biorąc super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Twój warsztat robi wrażenie. Zastanawiam się kiedy choć trochę zbliżę się to takiej finezji w dorabianiu elementów. Zasiadam i podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 5 Października 2012 Autor Share Napisano 5 Października 2012 Lubię modelować (tak jak Wy) bo to jest jedyne w życiu czego nie "muszę zrobić". Z tempem to raczej będzie jak dotąd. Zimą jest więcej czasu na zabawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 5 Października 2012 Autor Share Napisano 5 Października 2012 (edytowane) Cześć Wieżyczka okazała się najbardziej zagadkowym etapem prac. Ani jednej foty z otwartymi włazami od góry. Stąd drogą dedukcji zrobiłem co widać. Wykorzystałem cześci Aber z zestawu do Pz. I A. Chyba już wiem jak wyglądał mechanizm zamkowy. Generalnie oprę się na tym od Bronco Model z Pz. II D. Zastanawiałem się w co wchodził bolec (płaskownik). W coś musiał... Prawdopodobnie w dolnej listwie wieży był rowek/otwór przez który przechodził i tak blokował właz. Edytowane 5 Października 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Uważam że ten model to w 100% zminiaturyzowany oryginał .Gratulacje za wkład pracy w model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek M Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Niesamowita praca i rewelacyjna relacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Bardzo ładnie,podobają mi się te detale które wykonujesz. Czy będziesz brudził modelik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Twój warsztat powinien być na demotywatorach z dopiskiem "myślisz że wiesz coś o waloryzacji, popatrz na ten warsztat a zmienisz zdanie?" Twoje relacje czyta się z zapartym tchem i jeszcze większym podziwem. Duże ukłony i wyrazy uznania. Czekam na więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Share Napisano 4 Listopada 2012 Cześć. Zrobiłem kilka bolesnych poprawek w wieży. Najtrudniejsze okazało się przełożenie listwy na drugą połówkę włazu. Teraz jest chyba mniej/więcej poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiwaczek Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Witam. Serdeczne dzięki za tak ciekawie i profesjonalnie prowadzony warsztat. Wiele się można z takiego warsztatu nauczyć. Z ciekawości jak byś mógł napisać jakiego programu używasz do obróbki fotografii ( zdjęcia i napisy prezentują się wspaniale). Pozdrawiam i czekam na następne "lekcje" Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 10 Listopada 2012 Autor Share Napisano 10 Listopada 2012 Cześć. Bardzo proszę Trochę się pospieszyłem z fotografią wieżyczki. Kolejne poprawki. Tym razem już chyba ostateczne. Powoli kompletuję blaszki i ekwipunek. Dzięki uprzejmości pewnego miłego człowieka mogłem zrezygnować z Voyagera na rzecz Abera. Troszkę detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Ekstraklasa modelarska przy tym co robisz to pikuś. Naprawdę jest na co popatrzyć ( przy okazji podpatrzyć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi