Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pytanie związane z metalizerem dokładnie "MODEL MASTER 1401 - Aluminium Plate"

tj. Na P-51 Mustang 1/32 z Dragona

Mam nałożoną ciemniejszą farbkę już przy liniach podziału blach, teraz je jeszcze wypoleruję.

Potem zamierzam nałożyć farbę właśnie ten metalizer. Pytanie więc brzmi Co potem, co

powinienem nałożyć później i co w jakiej kolejności, żeby super wyszło?

Myślałem w kolejności Farba -> MODEL MASTER 1409 - Metalizer Sealer (bezbarwny lakier do

metalizerów)-> kalki -> sido -> połysk też ModelMastera ...

Mogło by tak być, bo chciałem dziś zamówić żeby jutro już poszło do mnie, a się waham...

Proszę o fachową pomoc

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Alcady są fajne, ale nie tanie, jeśli zdecydujesz sie na Model Mastera pamiętaj że trzeba je przepolerować po jakiś 10-15 minutach po pomalowaniu.

Napisano

Polerować powiadasz... To wyschnie w 15 minut na tyle dobrze że można trzec? No i czemu akurat MM trzeba polerować? I czym dokładnie mógłbym polerować?

Napisano
Polerować powiadasz... To wyschnie w 15 minut na tyle dobrze że można trzec? No i czemu akurat MM trzeba polerować? I czym dokładnie mógłbym polerować?

Każde metalizery trzeba polerować, najlepiej miękką szmatką.

A jako ciekawostka, to do Mustanga potrzebne są co najmniej 3 metalizery o różnych odcieniach, ale to już dla wtajemniczonych.

Napisano

model mastera to najlepiej wypolerować nie 15 min po tylko jakieś 2 tyg po malowaniu aż porządnie się utwardzi

Napisano

No to kurde balans jeden mówi tak, drugi tak, trzeci jeszcze, że potrzeba 3 odcieni... phu

Komu wierzyć komu nie, żeby wyszło dosyć fajnie?

Napisano

Timi, na buteleczce pisze "15 minutes", silniki w milku przetarłem po może 20 i farba nie zeszła, w sumie dużej ròżnicy raczej nie będzie. Z tym że ja leciałem je miękka szmatką na sucho, z pastą czy gąbkami lepiej dać mu troche czasu, ale bez przesady że 2 tygodnie.

Napisano

A jako ciekawostka, to do Mustanga potrzebne są co najmniej 3 metalizery o różnych odcieniach, ale to już dla wtajemniczonych.

Wtajemniczysz?

Dokładnie... :]

Napisano
...

Myślałem w kolejności Farba -> MODEL MASTER 1409 - Metalizer Sealer ...

Bardzo dobrze myślałeś. Sealer zabezpiecza metalizer przed plamami od innych lakierów i przed ścieraniem. Używam go też do innych metalizerów, nie tylko z MM. Połysku raczej nie poprawia, więc jeśli robisz lustro, to najpierw polerka.

Napisano

Bo to chodzi że każda z blach miała nieco inny odcień. W sumie to można by zastosować tyle odcieni ile jest blach działowych ale to już bez przesady. A nie można pomalować całości a potem poszczególne blachy np zsuchopędzlować innym odcieniem ruchami okrężnymi czy podłużnymi i wtedy by wychodziły jak mi sie wydaje takie jak na załączonym obrazku RAV'a... Myślę, kombinuję ...

Napisano

I jeszcze w sprawie metalizera MM.

Jeżeli masz zamiar nakładać go pędzlem, to zapomnij o równomiernym wypolerowaniu.

Napisano

Oszalał chłopak Nie potrafie sobie wyobrazić jak można robić Mustanga w 1/32 i pomalować go pędzlem do tego metalizerem, a jeszcze polerka? Nie, ja robię modele od 6 lat tylko z aero i ten nie będzie inaczej zrobiony

Napisano

Nie każdy ma takie umiejętności jakie mógłby mieć po takim czasie, po drugie nigdy nie bawiłem się z metalizerami więc stąd tutaj napisałem by uzyskać fachową odpowiedź. Mam nadzieję, że ktoś jeszcze doradzi coś ;)

Napisano

Na dobrą sprawę wystarczą dwa i można sobie je mieszać dobierając odcienie.

Daniel uwierz że jak je wypolerujesz po porządnym utwardzeniu to jest różnica

Napisano

Jeśli robisz pierwszy raz metalizerem MM to zrób najpierw próbki z podkładem. Ja najpierw dawałem metalizer na goły plastik, bo tak pisało w książce, że metalizer musi się wgryźć w plastik (raczej guzik prawda). Potem dawałem bezpośrednio na surfacera (było lepiej). Ostatnio idąc za głosami z forum położyłem na surfacera olejną czarną połysk i dopiero MM, ale zrobiła się kaszka.

A tak w ogóle, nie jestem specjalistą od Mustangów, ale nie chce mi się wierzyć, żeby w fabryce dawali każdą blachę o innym odcieniu, bo i niby po co?

Odcienie na zdjęciach mogę wynikać z różnej polerki, albo z faktu, że blacha była wymieniana przy naprawach.

Napisano

Marak - mało wiesz jeszcze.

Mustangi miały różnego rodzaju blachy poszycia, stąd różne odcienie, ponoć co najmniej 5 różnych.

Jeżeli chodzi o tak pokaźną skalę jak 1:32, to ja bym sobie darował MM, zaopatrz się we wspomniane Alkady, albo super metaliki Gunze.

Pzdr

Napisano
Jeżeli chodzi o tak pokaźną skalę jak 1:32, to ja bym sobie darował MM, zaopatrz się we wspomniane Alkady, albo super metaliki Gunze.

Pzdr

Czemu uważasz że MM nie nadaje się do skali 32 i na Mustanga?

Napisano
Czemu uważasz że MM nie nadaje się do skali 32 i na Mustanga?

Bo to słabe metalizery, nie wytrzymują polerowania.

Kiedyś w którymś nr "Super Model" byłą recenzja wszystkich popularnych metalizerów.

Model Master obok Agamy wypadły bardzo słabo.

Pzdr

Napisano

Jaka cena taki metalizer:p

Ogólnie temat niełatwy.

Bo nie tylko sam emtalizer musi być położony idealnie ale też podkład.

IMG_1079.jpg

Ten P-47 (1:48) jest malowany MM. Po surfacerze błyszczące czarne Gunze H albo Humbrol nie pamietam już. Na to metalizery. Po 2 tygoniach polerka.

Straciły lekko połysk bo nie użyłem selera, tylko wsio sidoluxem jechalem...(największa głupota jaka jest ale nie miałem porządnego lakieru pod ręką, a termin naglił)