Wojciech Butrycz Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Tak będzie wygładał jeden z bodaj trzech zestawów Jaka - 23 Special Hobby w skali 1/72, zapowiadany na wrzesień 2012: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Tylko za jaką cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Trzeci z 'Jakowego' tria jest dwumiejscowy. Też już w newsletterze MPM figuruje. Cena pewnie taka jak większości ich myśliwców - ok 55 pln ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Fajnie, jak tylko się pojawi w sprzedaży robię go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Na czeskim forum była dyskusja nad jego wadami wrodzonymi, po prezentacji modelu prototypowego. Wypatrzyli spore odmienności w okolicy dyszy wylotowej silnika. Ciekawe, czy projektant wziął to sobie do serca? Ja w każdym razie nie zamierzam jeszcze pozbywać się swojego starego KP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 No właśnie po tej dyskucji model trafił do "Re-produkcji", stąd opóźnienie z wydaniem podobno. A jak będzie w naturze, to się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 http://www.modelarovo.cz/jak-23-special-hobby-172/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Jeśli Jak to tylko z tulipanem i błyskawicą Zdjęcie autorstwa Ryszarda Witkowskiego z książki A.Morgały "Ścieżki wśród chmur". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Rysunek boczny był w Lotnictwie z szachownicą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Rysunek boczny był w Lotnictwie z szachownicą ;) Tak, ale nie za bardzo mi się tamta rekonstrukcja podoba. Mam wątpliwości co do tego połączenia błyskawicy z tulipanem, nie ma żadnego innego zdjęcia, a więc trzeba sobie samemu dośpiewać. Ja to widzę trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 http://www.ww-model.pl/index.php?p9407,special-hobby-72242-1-72-yakovlev-yak-23-flora-warshaw-pact czyżby wreszcie był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 13 Października 2012 Autor Share Napisano 13 Października 2012 Dzisiaj przyniosłem swojego Jaczka w wersji Warsaw Pact, oczywiście. Najbardziej zaskoczyła mnie cena, zapłaciłem 39 zł, a więc o 7, 9 zł mniej niż w innych sklepach, w których musiałbym doliczyć jescze koszty wysyłki. Jaki to sklep? EXITO w Krakowie, a mieszkam pół km od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 szkoda, że w internetowym po tyle nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 Jest jak widać jeszcze jedna strzała na Jaku-23 Malunek chyba zainspirował właściciela tego samolotu, albo na odwrót: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 Obstawiam raczej malowanie S-F, nasze jaki raczej nie miały 4-cyfrowych numerów bocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 23 Października 2012 Autor Share Napisano 23 Października 2012 Może nie science fiction (fikcja naukowa), a raczej licencia poetica, napewno nie było takich numerów czterocyfrowych, ani w takim kształcie, a jeżeli to jest nieprawdziwe to i błyskawica prawdopodobnie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 Może nie science fiction (fikcja naukowa), a raczej licencia poetica, napewno nie było takich numerów czterocyfrowych, ani w takim kształcie, a jeżeli to jest nieprawdziwe to i błyskawica prawdopodobnie też. W opisie malowanki z czeskiego wydawnictwa jest : Jak23 polskiego lotnictwa z czerwonym wyjątkowo czterocyfrowym numerem i błyskawicą tego samego koloru. Rzeczywiście czterocyfrowe numery nie były zwyczajne, nie ma na to żadnego potwierdzenia w żadnym dostępnym mi źródle. Problem jest dla mnie oczywisty z wiarygodnością tego wydawnictwa i tym, , że ktoś pomalował pomnikowy samolot według tego rysunku. Edit: To jednak Czesi się zasugerowali polskim pomnikiem: Samolot ma numer jednostki wojskowej, być może tam go malowali? http://www.plw.private.pl/samoloty/index.html?model=jak-23&pod=zestawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 24 Października 2012 Autor Share Napisano 24 Października 2012 Jak ktoś chc wykonać model w polskich barwach to polecam kalki z modelu KOPRO z 2004 roku(jedno z wydań z polską żółtą 12 na pudełku), gdzie znajdziemy też malowania do egzemplarza SP-GLK z IL, lub pbroszurę Kagero z serii TOPSHOTS nr 11025, do której dołączono maski dla czerwonej 16, z muzeum w Krakowie. Polski numer 010 z modelu SH jest za mały i nienadaje się do użycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Jak ktoś chc wykonać model w polskich barwach to polecam kalki z modelu KOPRO z 2004 roku(jedno z wydań z polską żółtą 12 na pudełku), gdzie znajdziemy też malowania do egzemplarza SP-GLK z IL, lub pbroszurę Kagero z serii TOPSHOTS nr 11025, do której dołączono maski dla czerwonej 16, z muzeum w Krakowie. Polski numer 010 z modelu SH jest za mały i nienadaje się do użycia. Szkoda, że numer 0I0 z SH nie pasuje (M.Hermaszewski na niej podobno latał) , ale ja i tak będę robił tego ze strzałą Jak pisałem kiedyś, rekonstrukcja z "LzS" nie jest doskonała i za parę dni przedstawię tu swoją wizję tego oznakowania. Można się spodziewac, że wkrótce pojawią się kalki na polskie Jaki-23. Z racji, że chodzi w większości przypadków tylko o numery taktyczne, nie powinno to byc bardzo skomplikowane dla naszych producentów. Jeśli do tego dojdzie numer na Jaka-17 to będzie pełnia szczęścia (znam tylko "29" ręcznie malowany-czy wypłynęło coś więcej?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Jak pisałem kiedyś, rekonstrukcja z "LzS" nie jest doskonała i za parę dni przedstawię tu swoją wizję tego oznakowania. Dawaj, bo temat bardzo ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Jak pisałem kiedyś, rekonstrukcja z "LzS" nie jest doskonała i za parę dni przedstawię tu swoją wizję tego oznakowania. Dawaj, bo temat bardzo ciekawy To się łączy z moimi próbami okiełznania Corela, więc może z tego powodu trochę potrwac dłużej, bo nie mam żadnego doświadczenia z tym programem. Nie wypada w dziesiejszych czasach rysowac ołówkiem na kartce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 24 Października 2012 Autor Share Napisano 24 Października 2012 Bez wątpienia malownie 01 jest najciekawsze i własciwie nie tak trudno jest samemu zrobić, za pomocą maskowania i wycinania z czerwonej kalkomanii , ale fakt, że kalkomanie do polskich Jaków 23 by się przydały. Nie znam nic po za żółtą 29 do Jaka-17 - model Jaka-17, też zresztą SH leży już u mnie już dobre kilka lat. Kalkomanie mam z polskiego WAKU, ale nie wiem czy nadają się do użycia? być może trzeba będzie samemu namalować na kawałku przezroczystej kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Bez wątpienia malownie 01 jest najciekawsze i własciwie nie tak trudno jest samemu zrobić, za pomocą maskowania i wycinania z czerwonej kalkomanii , ale fakt, że kalkomanie do polskich Jaków 23 by się przydały. Nie znam nic po za żółtą 29 do Jaka-17 - model Jaka-17, też zresztą SH leży już u mnie już dobre kilka lat. Kalkomanie mam z polskiego WAKU, ale nie wiem czy nadają się do użycia? być może trzeba będzie samemu namalować na kawałku przezroczystej kalkomanii. Jak zeszło na Jaka-17, to są zdjęcia z różnych ujęc maszyny nr 29 w sieci do wyguglania i na jednym numer jest jaśniejszy niż pola w szachownicy, a na drugim ciemniejszy... Żółty? Niebieski? Czerwony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Szkoda, że numer 0I0 z SH nie pasuje (M.Hermaszewski na niej podobno latał) , ale ja i tak będę robił tego ze strzałą Miroslaw nie latal na nim lecz jego starszy brat Wladyslaw Hermaszewski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Szkoda, że numer 0I0 z SH nie pasuje (M.Hermaszewski na niej podobno latał) , ale ja i tak będę robił tego ze strzałą Miroslaw nie latal na nim lecz jego starszy brat Wladyslaw Hermaszewski. Mosz recht. Władysław, jak podaje pismo. Mirosław chodził wtedy do podstawówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi