Skocz do zawartości

A-4 F SKYHAWK "TOP GUN" ITALERI 1:48

GIUSEPPE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przedstawiam pierwszą serię zdjęć modelu A-4 F SKYHAWK w skali 1:48 firmy ITALERI. Maszyna jest w malowaniu agresora słynnej szkoły TOP-GUN.

Model sklejało się całkiem przyjemnie, ale jak to z Italeri bywa coś pasuje a coś innego już nie. Najgorsze było dopasowanie wiatrochronu i owiewki. Kilka elementów zostało dorobionych (pokazane w warsztacie). Natomiast kalki firmy Fightertown są idealne.

Jest to pierwszy model z serii agresorów używanych przez U.S.N. jakie mam zamiar wykonać, zostały jeszcze do zrobienia F-14, F-18, F-16, F-5, F-21 (KFIR), wszystkie będą przedstawione w locie.

p9010450.jpg

p9010453.jpg

p9010469.jpg

p9010470.jpg

p9010487.jpg

p9010491.jpg

p9010531.jpg

p9010532.jpg

p9010489.jpg

p9010488.jpg

p9010492o.jpg

p9010510.jpg

p9010549.jpg

Bardzo mi się podoba. Od kilku lat czaję się na A-4. Kolega RAV ma chyba rację, że ten kolor kabiny nie powinien być taki pomarańczowiasty, ale ogólnie pomalowany jest bardzo wyśmienicie

wszystkie będą przedstawione w locie.
Skąd ten pomysł? Mnie akurat ta rurka w d...yszy nieco razi i przeszkadza w odbiorze tego całkiem przyjemnego modelu.

Kiedyś Revell miał ciekawy patent na modele wiszące w powietrzu, niestety raczej nie do zastosowania w 1/48.

Kolor osłony kabiny naprawdę powinien być taki... inny?

Tak. Gdzieś w otchłaniach internetu znalazłem fotkę tego konkretnego samolotu i kolor jest inny, a czy odcień prawidłowy, nie powiem, bo nie pamiętam. Opis mówił, że jest to była maszyna Blue Angels, która została przekazana do Top Gun, a owiewkę założono z innego egzemplarza, dlaczego nie napisano. Ze względu, na to, że samoloty Top Gun nie są przedmiotem moich zainteresowań, fotki nie zapisałem , ale jak ktoś chce to ją wugoogla.

Mnie akurat ta rurka w d...yszy nieco razi i przeszkadza w odbiorze tego całkiem przyjemnego modelu.

Mnie trochę też, ale nie dlatego, że jest, tylko dlatego, że jakaś taka niefajna. Moim zdaniem lepsza byłaby przeźroczysta z plexi. Na Alledrogo sprzedają pręty o różnych średnicach. Bardzo fajnie wygina się je w gorącej wodzie, albo opalarką.

Ogólnie model bardzo mi się podoba. Gratuluję i czekam na kolejne Top Guny.

Gratuluję udanej produkcji . Model świetnie pomalowany. Śledziłem relację z budowy, i nie przypuszczałem, że coś tak pięknego się z tego 'wykluje'. Naprawdę, robi wrażenie. I to duże. Szczególnie malowanie.

pozdrawiam

LimaOscar

Panowie dziękuje za opinie.

Modele na patyku nie każdemu się podobają, no i dobrze. Było by nudno gdyby wszystkim podobało się to samo.

Ja sobie wymyśliłem że wszystkie moje agresory będą przedstawione w ten sposób.

Wiem że owiewka w innym kolorze wygląda dziwnie, ale taki kolor podawała instrukcja (czegoś takiego nawet ja bym nie wymyślił ). Wstawiam link do schematu malowania http://www.fightertowndecals.com/files/FTD48-0265web.jpg .

Teraz kilka zdjęć z bliska.

p9010493.jpg

p9010496.jpg

p9010497.jpg

p9010501.jpg

p9010504.jpg

p9010505.jpg

p9010528.jpg

p9010533.jpg

p9010534.jpg

p9010535.jpg

p9010538.jpg

A mnie akurat podoba się sposób w jaki eksponujesz model. Samolot w locie, zwłaszcza bojowy, wygląda bardziej rasowo i agresywnie niż w czasie postoju na ziemi. Bardzo ciekawy model i fajne malowanie. Gratuluję i czekam na następne projekty