Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Lipca 2013 Super Moderator Share Napisano 8 Lipca 2013 A ten 20 DEN to jaka to jest grubość w mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 A ten 20 DEN to jaka to jest grubość w mm ? Nie mierzyłem,wystarczyły mi wrażenia organoleptyczne ;-) Bardziej mnie niepokoi,że tej nici z racji cienkości na prawdę prawie nie widać.Tak się właśnie zastanawiam po co mi olinowanie którego prawie nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 Podziwiam was za to dlubanie, model pieknie wykonany, jestem ciekaw czy w realu bym cos na nim widzial bez lupy. Nie moge wyjsc z podziwu. Modele w tej skali tak wykonane,to istne arcydziela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 A ten 20 DEN to jaka to jest grubość w mm ? Nie mierzyłem,wystarczyły mi wrażenia organoleptyczne ;-) Bardziej mnie niepokoi,że tej nici z racji cienkości na prawdę prawie nie widać.Tak się właśnie zastanawiam po co mi olinowanie którego prawie nie będzie widać. Wg mnie to jakieś 0,05mm. Też planuje zastosować słynną nić.. ale pomieszam z drucikiem miedzianym 0,05mm. Witek@ - Jesli zdecydujesz się pomalować - na pewno grubość wzrośnie o ok 15% a i poprawi się jej widoczność. Tak sądze... powodzenia ! model super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 Wg mnie to jakieś 0,05mm. Też planuje zastosować słynną nić.. O jej grubości już było... Ta nić jest cienka jak ludzki włos Cieńsza włos ma ok. 0.05mm, a na nitce suwmiarka pokazuje 0.02 Sporo osób ją stosuje i poleca w 1:700, więc widzialność olinowania powinna być ok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 9 Lipca 2013 Autor Share Napisano 9 Lipca 2013 Będziesz ją jeszcze malował? Jeśli już mowa o malowaniu co zaczynam rozważać to na jaki kolor ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Lipca 2013 Super Moderator Share Napisano 9 Lipca 2013 Będziesz ją jeszcze malował? Jeśli już mowa o malowaniu co zaczynam rozważać to na jaki kolor ??? Proponuję jakiś szary, który w odbiorze będzie dawał wrażenie grafitu - w każdym razie nie maluj na czarno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 9 Lipca 2013 Autor Share Napisano 9 Lipca 2013 Będziesz ją jeszcze malował? Jeśli już mowa o malowaniu co zaczynam rozważać to na jaki kolor ??? Proponuję jakiś szary, który w odbiorze będzie dawał wrażenie grafitu - w każdym razie nie maluj na czarno Nie,nie na czarno to słaby pomysł. Pomaluje na jakiś szaro grafitowy kolorek.Zobaczymy jak wyjdzie ten eksperyment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Lipca 2013 Super Moderator Share Napisano 9 Lipca 2013 To ja właśnie o tym pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 Pięknie wyszedł! Powinieneś pstryknąć jeszcze zdjęcie z czymś dla uwidocznienia rozmiaru; jakiś długopis, zapalniczka czy cuś.. Nitka po pomalowaniu będzie lepiej widoczna nie tylko z racji większej grubości. Oryginalnie jest trochę błyszcząca i odbija światło, matowa będzie widoczniejsza. Jeśli chcesz grubszą, kup perukę, tam jest ok. 0.05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 Ta grubość mnie dręczyła... oto wynik makrofotografii: od prawej: drut mosiężny 0,1mm, nić Caenis 20D, drut miedziany 0,05mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 Będziesz ją jeszcze malował? Jeśli już mowa o malowaniu co zaczynam rozważać to na jaki kolor ??? Szary zdecydowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Lipca 2013 Super Moderator Share Napisano 9 Lipca 2013 od prawej: drut mosiężny 0,1mm, nić Caenis 20D, drut miedziany 0,05mmRaczej od lewej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 to brak sprężenia prawej półkuli z lewą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 9 Lipca 2013 Autor Share Napisano 9 Lipca 2013 Czyli malujemy na szaro ;-) z racji tego,że od olinowania odbijało się światło to może wybrać jasny szary ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Pięknie to wygląda. W jaki sposób będziesz malował nić? rozpiętą na jakimś stelażyku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Ja mam taka uwage i pytanie. Anteny byly w przeciwienstwie do linek naciagowych z miedzinej linki, wiec jej kolor powinien przypomina przypominac zasniedzialy drut. Ale jakbys nie pomalowal model jest BARDZO LADNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 10 Lipca 2013 Autor Share Napisano 10 Lipca 2013 Pięknie to wygląda. W jaki sposób będziesz malował nić? rozpiętą na jakimś stelażyku? Tak na prowizorycznym co prawda ale stelażyku. Całość psiknę rzecz jasna psikawką choć wczorajsza próba nocna z pędzelkiem w roli głównej też dała zadowalające rezultaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 21 Lipca 2013 Autor Share Napisano 21 Lipca 2013 Nić Caenis 20 D nie chce ze mną współpracować.Na razie zawisło kilka linek w czasie w którym kiedyś obwiesił bym cały model. Niestety aby naprężyć nić trzeba ją naciągać a to grozi zazwyczaj zerwaniem i zwichrowaniem np. elementu fototrawionego.Owszem nić jest cienka i wygląda genialnie ale już komfort jej wieszania na modelu jest zerowy.W dodatku gdybym jej nie pomalował to mój wzrok już by nie ogarnął. Tak czy owak zalet wyciąganej ramki nad świecą owa nić nie posiada.Posiada owszem inne zalety ale czy aż atak istotne przy tym co dziś doświadczyłem ?? :-) tego nie wiem.Może jeszcze się dotrzemy w pracy.Może któryś z kolegów podpowie jak się obchodzić z tą nicią. Niżej to co udało mi się zrobić : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 A może drucik 0,05mm ?... Ostatnio taki zanabyłem na serwisie aukcyjnym i pewnie użyję w projekcie IJN Chitose. Nić ma w sumie podobną średnicę, a drut pozwala ( wg mnie ) na bardziej komfortową pracę. Całego Takao olinowałem drucikiem 0,1mm... i zajęło mi to ok 5 godzin zabawy. PS nić wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 21 Lipca 2013 Autor Share Napisano 21 Lipca 2013 A może drucik 0,05mm ?...PS nić wygląda super. Sam nie wiem.Z drucikiem kiedyś eksperymentowałem ale ostatecznie zwyciężyła rozciągana ramka. Prześpię się z tym tematem może się dotrzemy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 Dlatego, ja do budowy masztów stosuje struny gitarowe. Silne jak diabli. Można naciągać takielunek bez ograniczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 21 Lipca 2013 Autor Share Napisano 21 Lipca 2013 Dlatego, ja do budowy masztów stosuje struny gitarowe. Silne jak diabli. Można naciągać takielunek bez ograniczeń. Tu nie chodzi o maszty.One są solidne-toczone.Pozostałe elementy są bardzo delikatne,uniemożliwiając naciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Myślę, że drucik jest najgorszą opcją z możliwych - jest b. plastyczny. Naciągniesz go na modelu, lekko dotkniesz i trwale się odkształci, praktycznie bez możliwości wyprostowania. Nie bardzo rozumiem też, dlaczego aż tak popularne są wszelkiego rodzaju żyłki - właśnie z tego powodu, na który się natknąłeś, czyli konieczności naprężania. Można wprawdzie bawić się w dym z kadzidełek itp. (delikatne przyrosty temp. naprężającej żyłkę uzyskiwane manipulacją dymiącym kadzidełkiem dookoła naciągów żyłkowych) ale trochę może być to niebezpieczne - za długo podasz temp. i żyłka skurczy się zanadto wyginając np. rejki. Dla mnie najwygodniejszą opcją są nici z pończoch (można pogrubić farbą/lakierem) plus rozciągnięte ramki PS. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 22 Lipca 2013 Autor Share Napisano 22 Lipca 2013 Można wprawdzie bawić się w dym z kadzidełek itp. (delikatne przyrosty temp. naprężającej żyłkę uzyskiwane manipulacją dymiącym kadzidełkiem dookoła naciągów żyłkowych) ale trochę może być to niebezpieczne - za długo podasz temp. i żyłka skurczy się zanadto wyginając np. rejki. Dla mnie najwygodniejszą opcją są nici z pończoch (można pogrubić farbą/lakierem) plus rozciągnięte ramki PS. Pozdrawiam, Marek Otóż to zabawa z kadzidełkami plus wyciągana ramka nad świecą dawała pełną kontrolę nad olinowaniem.Tak myślę czy z tą nicią nie popróbować zabawy i naciągu metodą "na gorąco" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi