Markuz Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 Witam. Dzięki za opinie. Obicia może miejscami trochę za duże ale nie od razu Kraków zbudowano. Tym czasem model dostał filtr w postaci mocno rozcieńczonego specyfiku Light Rust od AK i matowy lakier Vallejo. Na gąsienice położyłem AK 083 Track Wash i różne kolory pigmentów. Podobna mieszanka została położona na układ jezdny i kadłub. A tak się teciak prezentuje obecnie. Kolory są trochę przekłamane. Czołg nie jest taki jasny a błoto jest mniej czerwone. Brudzenie jeszcze nie zakończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Ale go ufyflałeś, ale podoba mi się. Spróbuj może zrobić zdjęcia przy świetle dziennym, wyjdą bardziej naturalne kolorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Mnie niestety obicia się zdecydowanie nie pdobają. Szkoda bo reszta była super. Nie obraź się ale są bez wyczucia. Czyli nie tam gdzie być powinny. Najgorsze są te na samym środku dużych płyt. Radzę to poprawić w ten sposób. Użyj jasnej farby i zakropkuj te obicia które nie wygladają dobrze. Nie chodzi o to żeby całkiem je usunać ale żeby osłabić ich działanie. P.S. Nie przyuważyłem. Model poszedł mocno do przodu. Finalnie to nieźle to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 Mariusz możesz napisać w których miejscach obicia są nie do przyjęcia. Postaram się coś poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Na fotach z poprzedniego etapu mocno raziły. Takie jak na lufie czy na środku większych płyt. Teraz jest ok ale nie zaszkodzi je leciutko przypudrować (prozbijać na mniesze). Za to brakowało mi obić na wystających śrubach (wieżyczka) i kantach, czy korkach wlewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 2 Listopada 2014 Autor Share Napisano 2 Listopada 2014 Czas kończyć rozpoczęte warsztaty. KW-1 już w galerii, StuG w malarni a w miedzy czasie zabrałem się za prace wykończeniowe przy T-34. Tak więc czołg uważam za skończony, figurant wymalowany na gotowo i scalony z wieżą. Trwają prace końcowe przy podstawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 Daj jeszcze kilka odcieni rdzy na te zapasowe gąsienice na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 Witam po dłuższej przerwie. Zabrałem się za wykańczanie podstawki pod teciaka oraz malowanie ostatnich brakujących elementów tzn. figurek. Figury malowałem na raty przez ostatnie 2 dni. Dziś postanowiłem zakończyć dzieło warstwą matowego lakieru Vallejo. I to był błąd. Na figurkach pozostał biały nalot a żeby tego było mało to resztkami które mi zostały potraktowałem również czołg oraz w ramach konserwacji kilka innych dawno skończonych modeli które stały na półkach. Prawie spadłem z krzesła jak zobaczyłem efekt na kukiełkach. Podsumowując spartoliłem 4 modele: 2xKW-1, T-34 i Mark VI w 72-ce mojego syna. Czy jest jakaś szansa na pozbycie się tego gówna z modeli bez zmywania farby. Kilka zdjęć z dzisiejszej katastrofy. A tu pierworodny przy pracy. Maluje swoją pierwszą podstawkę pod czołga. Na dziś to tyle. Idę wrzucić figurki do cleanluxa - to już 3 raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 …Zabrałem się za wykańczanie podstawki pod teciaka oraz malowanie ostatnich brakujących elementów tzn. figurek. … Na dziś to tyle. Idę wrzucić figurki do cleanluxa - to już 3 raz. Dla mnie baba z dzieckiem rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 2 Stycznia 2015 Super Moderator Share Napisano 2 Stycznia 2015 Bardzo ciekawa praca -kolory mocne, podbijałeś kontrast, czy takie wyszły? pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Dzięki za komentarze. Jeśli chodzi o kolory to takie wyszły w GIMP-ie po automatycznym balansie bieli i minimalnej (o 0.05) modyfikacji poziomu kolorów. Mimo tych zabiegów kolory nie są zgodne z oryginałem. Nie potrafię ustawić aparatu, żeby rysował kolory w miarę naturalnie. Używam Nikona D90 z obiektywem Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D i żarówek o mocy 85 W i temperaturze barwowej 5500 K. Najśmieszniejsze jest to że robiąc zdjęcia przy zwykłej lampce biurkowej kolory wychodzą bardziej naturalne. Dziecko już się kompie w cleanluxe nad babką jeszcze trochę popracuję, może da się coś uratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi