Skocz do zawartości

Sd.Kfz.138/1 Geschützwagen 38 H für s.IG.33/1 Dragon 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kolego, uważaj z tyloma blachami, bo ci go w nocy z domu złomiarze wyniosą

Precyzyjna robota.

Widać efekty. Szczególnie współgra to z doskonałym detalem dragona.

Dobrze dostrzegłem, że w friulki kolega zainwestował?

Napisano

No i wydłubałem działko. Trochę krzywo wyszło ale to będę jeszcze poprawiał. Ciężko zrobić idealnie równo przy użyciu blach, ale mam nadzieję że koniec końców wyjdzie w porządku.

DSC_0847.jpg

DSC_0853.jpg

DSC_0851.jpg

DSC_0852.jpg

DSC_0850.jpg

Napisano

Jakbyś go zezłomował, to byś nieźle zarobił Dobra ilość blach, ogólnie dobry detal.

Jestem ciekaw co Ci wyjdzie po malowaniu bazowym kolorem. Miejmy nadzieję, że jest czyściutko.

Czekam w napięciu i trzymam kciuki.

Pozdro

Napisano

Prowadnica lufy jest krzywo w stosunku do jarzma,zamka czy jak to sie zwie. Widać to na ostatnim zdjęciu. Myślę że uda mi się to poprawić a przynajmniej zminimalizować. Muszę tylko poczekać aż klej dobrze zaschnie.

Napisano

Dokończyłem działo i zacząłem skrzynkę na płycie silnikowej. Swoją drogą na zdjęciu widać jak ładnie wykonane jest działo dołączone przez dragona.

DSC_0864.jpg

DSC_0865.jpg

DSC_0866.jpg

A że model ten zasługuję na podstawkę nie tylko ze względów estetycznych ale i praktycznych wykombinowałem coś takiego:

DSC_0863.jpg

Jest to doniczka wykonana z jakiegoś chyba cementu, po docięciu pasuję idealnie. Myślę że po pomalowaniu i dodaniu terenu będzie się prezentować wyśmienicie.

Napisano

Piękna robota.

Powiedz no kolego, czy blaszki zaginasz na zaginarce, czy chałupniczymi metodami?

Szczególnie pięknie złote blaszki wyglądają z przodu pojazdu.

3mam kciuki. Oby tak dalej!

Napisano

Używam zaginarki własnej roboty. Nie jest to cudo techniki ale udało się zagiąć błotniki i inne elementy. Poza tym różnych większych i mniejszych blaszek które wziąłem ze starego transformatora (albo to jakieś inne urządzenie), pęset itd itp.

A zaginarka prezentuje się tak:

DSC_0768.jpg

Napisano

Sklejanie praktycznie skończone. Jeszcze tylko parę detali i wykończenie. Teraz czeka mnie malowanie wnętrza bo bez tego nie ruszę.

Sklejanie oparcia pod lufę przysporzyło trochę problemów, wiem że na zbliżeniach wygląda jak utopione w CA ale myślę że nie będzie tego widać po malowaniu. Poza tym miałem przykrą niespodziankę przy oglądaniu zdjęć - gdzieś uciekło ramię od zawiasu na skrzynce z tyłu.

Narzędzia i inne duperele są tylko położone do zdjęcia.

DSC_0873.jpg

DSC_0875.jpg

DSC_0869.jpg

DSC_0871.jpg

DSC_0872.jpg

DSC_0870.jpg

Napisano

bardzo ładnie to wyszło - zawsze mam taki problem ze jak juz są te blachy to żal malować tak ładnie wyglada

ale do rzeczy - pięknie wychodzi bez żadnych klejowych zacieków etc

gratulacje i powodzenia

ps czemu w 48 nie ma takich pięknych wnętrz hlip

Napisano

Dziękuje za miłe słowa, mi tam nie żal malować ;) . Na razie baza i trochę filtro-płukanko-biedronki. Jeszcze stelaże na amunicję nie pomalowane z wierzchu. Na swoją kolej czeka też radio wraz z okablowaniem. Przy okazji prysnąłem okolicę łączenia błotników z kadłubem no i trochę muszę nad tym popracować jeszcze.

DSC_0868.jpg

DSC_0871-1.jpg

DSC_0872-1.jpg

DSC_0875-1.jpg

DSC_0878.jpg

DSC_0882.jpg

Napisano

Wnętrze ukończone. Jeszcze matem prysnę. Zrezygnowałem z tradycyjnego sidoluxu na rzecz gloss microscale i pracowało mi się o wiele przyjemniej. (nie wiem na ile to autosugestia a na ile efekt stosowania nowego lakieru ;) )

Teraz kolejny mało przyjemny etap czyli sklejenie wszystkiego do kupy. Już widzę że będzie problem z spasowaniem przedniej płyty z bocznymi.

DSC_0881.jpg

DSC_0882-1.jpg

DSC_0883.jpg

DSC_0884.jpg

DSC_0885.jpg