Skocz do zawartości

SMS "Baden"-1:100 by Pawlik

pawlik

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 207
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Staram się ,ale są lepsi.

i jaki skromny

No narazie to raczej nie ma się czym chwalić

uderz w stół a Balrog się odezwie

Pawlik -jedziesz z tematem szybciej niż ja

No wiem że ktoś ciebie Michaś hamuje .Pozdrowionka dla "hamulcowej"

To chyba jeden z najciekawszych tematów jaki ostatni powstał na forum. A tempo wykonania mnie przeraża, zazdroszczę tego czasu na modelowanie Oby tak dalej . Czekam na kolejne postępy

Pozdrawiam

Michał.

Temat jak temat, okrętowy, wszystkie tu takie .Żeby nie straszyć to mogę posty pisać raz na tydzień . Co Michał15 na to? . Pozdrawiam!Wolałbym mieć mniej czasu na modelowanie ,więcej zdrowia,pracę...

Sadysta ze mnie! No to ciąg dalszy tortur! ha! ha!

Blaszka do montażu silników i przekładni, grubość 2mm z aluminium.

Rzeczona blaszka przykręcona śrubkami do grubszego polistyrenu,celem skorygowania skrzywienia wręgi.Dlatego grubo dałem polistyrenu.

Tak wygląda kadłubek na dzień dzisiejszy. Cały nie zmieścił się na focie.

No i część rufowa. Widać wstawioną wręgę ,która będzie przyklejona po zamocowaniu silników i przekładni. No i wtedy zamknę kadłubek,czyli zrobię poszycie w tym miejscu. Zostało jeszcze zrobić poszycie przy wałach do końca. No i pewne szczeliny i szpary też trzeba wąskimi paseczkami uzupełnić.Szpachla i szlifowanie. No i z tym nie wiem jak będzie bo na zewnątrz zimno, żona mimo że bardzo wyrozumiała to pogoni z kuchni gdzie mam stocznię. Komu by smakowała zupka z polistyrenem? Na balkonie za zimno a w piwniczce mimo że ciepło to się obrócić nie da, a co dopiero zmieścić 180 cm kadłuba i jednego stoczniowca . "Przerąbane" mówiąc grzecznie.Czyżby robota miała stanąć do wiosny?

98ef535725a3bc25m.jpg 767de52c3cd34a04m.jpg

Hamuje mnie praca...i dodatkowe zajęcia, w zasadzie "hamulec" jest kołem zamachowym

Dziś półtorej stówy poszło na ślusarza od auta... I jak tu spokojnie lepić i materiały kupować. Echhh :(

Balrog - dzięki dziś szczęścia mi zabrakło :P hehe

"...w zasadzie "hamulec" jest kołem zamachowym ..." to znaczy że klei też! bo mój to raczej sypie piasek pod koła, ale ostatnimi czasy chyba wygrałem i wytrwałość wzięła górę, mam spokój He! No nie w tym sensie ma stanąć do wiosny .Takoż do nadbudówek się przymierzam.No na początek chciałem skromnie zacząć od artylerii. Dlaczego? Bo coś mi się wydaje że mam za mało polistyrenu,choć jestem znowu" na tropie śladów " tego tak potrzebnego mi materiału.Fakt łatwiej kupić ,ale jak cała kasa idzie na medyków.... , to się szuka resztek komuś niepotrzebnych ,darmowych.I ktoś jest szczęśliwy że się pozbył "śmieci" niepotrzebnych i ja szczęśliwy bo mam z czego "strugać" i czym zamęczać forumowiczów(relacją he!he!). No ale i tu jest mała przeszkoda,"turlacz" znaczy się tokarz który podjął się wytoczenia luf, zrobi kiedy będzie miał czas. No a że zamówień to ma full.... . No i zamówiłem to przez pośrednika . Jednym zdaniem coś będzie dalej ale co ? Na poszycie kadłubka to 2mm grubość ale tego to wystarczy na oko. Mam sporo 0,5mm. małe ilości 1mm i 1,5mm i to w takich kawałkach 5na 5cm lub 10na 10cm coś się z tego wykroi :-) . Jak pisałem jestem "na tropie śladów" polistyrenu i za kilka dni podejrzewam że go dopadnę. Z opisu 50 na 50 cm lub coś koło tego. Przy okazji zostanę detektywem . Na pokład na szczęście mam co było widać na fotce. (Chyba zamieściłem nie pamiętam) . No za czas jakiś cdn.

Aqq!! To ja wasz forumowy pracuś i męczydusza! Dziś dalsza część męczenia forumowiczów jednym tematem! . Macie wszyscy szczęście bo żonka w domu kilka dni a nie w pracy i wypędziła mnie z rana z kuchni gdzie znajduje się moja stocznia "Modelbau werke shiffe gmbh Paul & kameraden" . No to małe uzupełnienie .Tyle udało mi się zrobić do tej pory.

Ha! Mam dobrych kolegów. Jeden z dalekiego miasta Hamburg,człowiek troszkę starszy niż ja. Okrętowiec,dusza słowiańska, wysłał mi przez kolegę 100zł polskich. No to teraz się obkupię w klej i polistyren! :-) Są na tym świecie ludzie bardzo fajni. Pozdrawiam poprzez forum i mimo że zaznaczyłeś iż nie muszę koniecznie oddawać to jakoś naciułam i oddam! Stawiam sobie to za punkt honoru!Pozdrawiam!Ale zrobiłeś mi niespodziankę!To mam śruby napędowe do okrętu. Tylko trochę wypolerować. :-D

08f01820265a0dcdm.jpg

Bombmowo - śledzę wątek czekam sam na aerograf z dyszą 0,8 bo tym pyrtkiem 0,3 malować większe powierzchnie to katorga. Jeszcze do mnie się zgłasza facet na pomalowanie niemieckiego hełmu w kamuflaż - zrobię recenzję też! A co ;) Zobaczymy co wyjdzie. Zaraz zbieram się do ojca ustawić mu TV i obejrzeć "My z przyszłości", to może jakiejś motywacji dostanę. No i z pracy do domu zabieram nazad Das Boota i obejrzę na dużym ekranie...

Póki co szukam fuszek żeby się odkuć finansowo przez te felerne kluczyki. Przed sobą mam pakwagena, viggena i u-96 plus silnik KingTigra :P nie wiem od czego zacząć haha

Ech młodości... leć po kolei z robotą ,swego czasu też miałem dziesięć modeli rozbebranych. Teraz tylko dwie-trzy sztuki maksymalnie. Nie tylko dla tego że funduszy brak .Bawię sie w polonistę i połknięte literki poprawiam w twoich postach ,no nie tylko u ciebie u innych też.

Zakupione trochę polistyrenu. Dzięki dobra duszo z Hamburga !!!! Jeszcze trochę 1,5mm i będzie dobrze. No o kleju nie zapomnę .

00cec03884bec472m.jpg

Tak to się prezentuje mili podglądacze .Zrobię dwa zewnętrzne wały.Jak widać na fotce nie dochodzi do wręgi,ta odpowiednio wycięta płytka z polistyrenu. Dopasujemy i to. Następnie przyklejamy i oklejamy. No i dalej szlifowanie.I co wy na to?

12b6beb78c0f348fm.jpg 9d5df9cb3c300619m.jpg a6c8dfeb7cc812a2m.jpg

Zaraz skończy mi się limit na fotki w fotosiku. No i co wtedy?

Tempo jak na schorowanego człowieka chyba spore ganjavir

Też tak myślę że niesamowite iż tak temat ciągnę ,oby do końca Rhayader

Trochę czuję się nie ten tego ,bo tak zajmuję ciągle na liście warsztatowej

pierwsze miejsce , Panowie wyprzedźcie mnie trochę ,albo może przychamuję

trochę tempo

Robimy wały do śrub napędowych.Może wreszcie przyjdą przekładnie.

Tak to wygląda na "sucho" :-D . Szpachlowane, przeszlifowane wstępnie. Za wiele dziur nie było.Powtórne szpachlowanie i teraz dopieszczenie i wygładzenie nastąpi.

1e3df09644d68ce9m.jpg 06bf07f313640cf1m.jpg f10e146ad07345bcm.jpg

A tu już przylutowane do silników przewody. W nadchodzącym tygodniu jak zapewnia jeden sklepik internetowy,dostanę brakującą trzecią przekładnię. No to montaż w kadłub ,oklejenie,szlifowanie itd.Wiem przewody może trochę za grube ,ale nie miałem innych na składzie. Robię z tego co mam ,estetą-psychopatą nie jestem. To będzie w środku i mnie to nie przeszkadza.

1d93e642f488138cm.jpg

Kurka wodna,znowu upominają sie o mnie "żeźnicy" (chirurdzy) znowu coś chcą wycinać. Będę wiedział we wtorek coś więcej. Jakbym się nie odzywał dłuższy czas to znaczy że nastąpił błąd lekarski .Znalazła się dobra dusza na forum i dostanę trochę polistyrenu 1,5mm wielkie dzięki w tym miejscu

Trzymam kciuki za Ciebie i Felczerów, co by im się łapcia nie omsknęła

Model cudo Może mniejszy od B. czy Yamato w tej skali, ale zdecydowanie ciekawszy i ładniejszy W końcu najładniejsze okręty budowano między końcem XIX w. a bitwą jutlandzką + Hood i Scharnhorst

No i tu słusznie prawi Forest , "...najładniejsze okręty budowano między końcem XIX w. a bitwą jutlandzką..." . Wiem nagrabiłem sobie tym samym u miłośników II w.ś. , nowoczesnych jednostek ,floty japonskiej, floty niemieckiej, brytyjskiej i amerykańskiej oraz radziecko-rosyjskiej . No to zginąłem marnie Dzięki Forest za trzymanie kciuków

Dalsze postępy. Robię stanowiska 150mm,no ale nie mam luf. Ciekawe kiedy tokarz zrobi.Ciągle czekam na brakującą przekładnię . W związku z tym że choroba bierze górę nade mną (mam nadzieję chwilowo ),muszę trochę zwolnić tępo prac. Po prostu jestem za słaby,fizycznie.Zatem szanowni "podglądacze",z przyczyn niezależnych nie będzie tak często jak do tej pory

43f916b216846f14m.jpg