elrogalo Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Czołgiem. Jeszcze jedna galeria na dziś, korzystając z dobrodziejstw chorobowego (cholerna nadreńska, zimna i wilgotna jesień!). Tym razem rusek - T-70 z Miniartu, praktycznie prosto z pudła, nie licząc luf od Armo i uchwytów na wieżę i kadłub wykonanych własnym sumptem z drutu. Poprawiłem też trochę fakturę odlewu na klapie kierowcy-mechanika i osłonie armaty. Na deser dołożyłem też imitację azbestowych onuc na rury wydechowe z pociętej na wąskie paski taśmy Tamiyi i zmemłałem też trochę bandaże na kołach. Reszta tak jak ją sobie Miniart wykoncypował. Model godny polecenia, składa się praktycznie sam i wygląda przyzwoicie nawet bez tony blach i innych "aftermarketów". Jedynie gąski są małym koszmarem - są z pojedynczych ogniwek, co byłoby w zasadzie zaletą, gdyby nie dwa ślady po wypychaczach na każdym z nich. Dla chcącego i upartego nic jednak trudnego, kilka wieczorów z Surfacerem 500 i papierem ściernym i po kłopocie. Aha, z kalkami miałem też trochę przejść, bo jedną Mr Sol prawie całkiem zeżarł (pomarszczyła się i tak już została, trzeba było szlifować i poprawiać pędzelkiem), a druga srebrzyła się uparcie mimo sowitego podlewania tymże Mr Sol'em. Ale ja mam prawie zawsze jakieś problemy z kalkami, więc to pewnie wina metody, nie miniartowych kalek. Tyle gadania, reszta na zdjęciach. Miłego odbioru. Zdjęcia robiłem w świetle dziennym, a że dzisiaj raz chmury, raz słońce (wspominałem już o cholernej nadreńskiej, zimnej i wilgotnej jesieni?) to mi trochę balans bieli głupiał, co dopiero teraz zauważyłem. Jak się znajdzie trochę czasu, to się niektóre poprawi. Pozdrawiam. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Wszystko ładnie, pieknie ale jak się daje podstawkę to trzeba pamiętać że czołg jakoś na nią wjechał. A tu ni ma śladów po gąskach ani z przodu ani z tyłu, he, he. Ładny teciak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Podoba mi się bardziej, niż ten Niemiec- umiarkowanie styrany, ale zacieki na pancerzu extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Podoba mi się, super, ale mam jedno "Ale" jakoś tak wieża czołgu, mi nie pasuje... nie umiem powiedzieć co.... ale taka jakaś, inna, za czysta do reszty, nie wiem... Ale gratulacje, super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Fajny ładnie wykonany,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 4 Października 2012 Share Napisano 4 Października 2012 Ładny Przetarłbym jeszcze nieco czarnym pigmentem azbeścik, końcówkę działa jak i końcówkę wydechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabik Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Podoba mi się,brudzenie ekstra,tylko jak dla mnie wydech za mocno zeżarty,trochę tak jakby składał się jużz samej rdzy,Czy te wydechy naprawdę były aż tak zjedzone i przepalone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 5 Października 2012 Autor Share Napisano 5 Października 2012 Dzięki za komentarze. Podoba mi się,brudzenie ekstra,tylko jak dla mnie wydech za mocno zeżarty,trochę tak jakby składał się jużz samej rdzy,Czy te wydechy naprawdę były aż tak zjedzone i przepalone? Nooo, może nie aż tak, za to jaki efekt! A tak poważnie to tłumiki są niczym nie osłonięte, działają na nie wysokie temperatury i czynniki atmosferyczne z zewnątrz i agresywne gazy wydechowe od wewnątrz. Wymarzone warunki dla korozji. Dogadałem się dzisiaj z balansem bieli w aparacie, wrzucam więc kilka nowych fotek. Jak dla mnie azbest jest wystarczająco brudny. Mogłem dorobić kable do lampy i klaksonu. Łyso wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Zdradź przepis na brudzenia wanny. Bardzo ładnie wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 ciekawie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 6 Października 2012 Share Napisano 6 Października 2012 Ładny i nieprzekombinowany . Zapomniałeś o odciskach gąsienicy z tyłu. Poza tym niezbyt mi się podoba gruba faktura rdzy na wydechu. ogólnie model mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 6 Października 2012 Autor Share Napisano 6 Października 2012 Zdradź przepis na brudzenia wanny. Zawsze robię to mniej więcej podobnie - zwilżam całą powierzchnię white spiritem i na to sypię małe ilości pigmentów w różnych odcieniach ziemi. Staram się upychać pigmenty tam, gdzie w prawdziwym pojeździe mogłoby gromadzić się błoto i piach. Operację ponawiam tak długo, aż efekt mnie zadowoli, przy czym zawszę daję wyschnąć poprzedniej warstwie. Dopóki pigmenty są mokre, dopóty nie można być do końca pewnym odcienia i ostatecznego wyglądu całości. Czasem pomagam sobie suszarką, żeby skrócić cały proces. niezbyt mi się podoba gruba faktura rdzy na wydechu dziabik już mi na to zwracał uwagę, może faktycznie mnie ciut poniosło, choć w sumie wciąż mi się ten zmemłany wydech podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 To ja się podpytam o patent na wydech - rzeczywiście mocno zeżarty, ale kierunek mi się bardzo podoba. Też pigmenty i white spirit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabik Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Powiedz jeszcze co to za kolorek ta zieleń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 8 Października 2012 Autor Share Napisano 8 Października 2012 To ja się podpytam o patent na wydech - rzeczywiście mocno zeżarty, ale kierunek mi się bardzo podoba. Też pigmenty i white spirit? Tak, ale wcześniej surfacer 500 nałożony i podziabany starym, twardym pędzlem zanim wyschnie. Tak samo robię fakturę odlewu. Sztuczka prosta i stara jak świat, ale świetnie działa. Powiedz jeszcze co to za kolorek ta zieleń? Tego nie będę Ci w stanie powiedzieć, bo ruską zieleń robię zawsze na oko z różnych zielonych gunziaków i dodatkowo rozjaśniam ją podczas malowania. Odcienie mam więc zasadniczo niepowtarzalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi