grimpow Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Witam serdecznie. Dziś chciałbym zaprezentować dioramkę pt. "Zamach na Kutscherę". Jak wszyscy zapewne wiedzą jest to wydarzenie historyczne, które miało miejsce 1 lutego 1944 r. w Warszawie w Al. Ujazdowskich. Z mojej strony mały hołd dla tych odważnych i niesamowitych Polaków, którzy walczyli z okupantem. Scenka niby prosta ale jednak czasochłonna. Zapraszam do komentowania i oceniania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Będę pierwszy, Fajne super itp. Zwłaszcza że w tak małej skali. Super pomysł i wykonanie także. Mam dwa "Ale" moim zdaniem dałbym mniej latarni, tam gdzie masz 4 dałbym 3, a tam gdzie trzy dwie. Moim zdaniem są za gęsto. Moje drugie "ale" to furgonetka z węglem, strasznie zajechana że tak powiem. Mogę też dać radę, choć wiem że w takiej małej skali to trudne, ale zalej ciemnym washem, lub przeciągnij ciemną farbąolejną buzie figurek i przetrzyj, będzię widać wtedy ich rysy, bo wyglądają jak maski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Dioramka 1:72 - dzieło bardzo wymagające i pracochłonne, mimo iż to mała skala. Zimowa ulica wyszła całkiem fajnie Najwięcej zastrzeżeń mam do figurek: po pierwsze, jak dla mnie to nieco swobodne ubranka - garniturki, kapelusiki, sukieneczki, jak na luty to chyba za bardzo towarzystwo wyletnione; po drugie, strzelanina na ulicy, a ludzie spokojnie patrzą i kibicują??? po trzecie, zamach dobiega końca (jeśli tak można rzec) a strażnik niemiecki nadal nie "zdjęty" ze stanowiska, tylko spokojnie mierzy do zamachowców? Trochę by to było nieprofesjonalne ze strony naszych chłopaków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Mogłeś się ciachnąć na drut kolczasty z gotowego zestawu a tak to scenka bardzo mi się podoba choć podstawka jest trochę za duża i figurki na niej giną. Było trzeba nie robić tego chodnika i latarni po stronie po której się nic nie dzieję. Mógłbyś powiedzieć co to za figurki cywili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimpow Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 dr.watson - Gruzownik zajechany bo ciężko pracuje, do obić i brudu, doszło zaśnieżenie z trasy - tego jeszcze nie testowałem z buźkami, ale fakt, ciężko coś z nimi zrobić w tej skali - no może masz rację co do latarń, ale chyba nie jest aż tak źle (miły być jeszcze druty dla tramwai ale zrezygnowałem z tego Grzes - Z tego co się dowiadywałem, Luty nie był wtedy jakiś super mroźny. W 1/72 jest straszna lipa z cywilami a przecież jacyś musieli być na jednej z ważniejszych ulic miasta, i tak wybrałem tych najbardziej ubranych ;) - Oni się przecież chowają za słupem reklamowym, a inna kitka stoi na rogu na czatach. - Powiedzmy że najważniejsze było jak najszybsze zdjęcie Pana "K" (chciałem wartownika ukatrupić ale nie było jak go położyć w tym płaszczu zimowym, nienaturalnie by to wyszło. kub - to jest drut kolczasy z gotowego Preisera - figurki to Preiser i Caesar Min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Możesz podać konkretny zestaw figurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimpow Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 Możesz podać konkretny zestaw figurek? Preiser to nr 72512 (rzadko dost.) i 72531 Cesar M. to dwie wersje z partyzantami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Ale mimo tych malutkich niedociągnięć, wielki SZACUN, za tę skalę. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 No, prezentuje się ładnie Riksze miodzio!!! Ta rosyjska ciężarówka raczej nie za bardzo do okoliczności pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 wielkie brawa za temat, oby wiecej takich prac powstawało. malowane figurek to kwestia wprawy i eksperymentów, wash na twarz bardzo dobrze robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Duży plus za pomysł i wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Świetny temat, widać spory nakład pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Brawo za pomysł. Natomiast pod względem merytorycznym jest kilka nieścisłości. Pojazdy Kutschery i "Misia" stoją jakoś dziwnie na jezdni (względem kierunków jazdy) Zamiast tego "gruzawika" trzeba było postawić samochody "Bruna" i "Sokoła" wszak odegrały one istotniejszą rolę niż jakaś ciężarówka z węglem (?). I na koniec, to nie te pojazdy brały udział w zamachu. Kutschera - Opel Admiral, "Miś" - Adler Trumpf Junior, "Bruno" - Opel Kapitan, "Sokół" - Mercedes 170V. Wiem, że to detale, ale jeżeli odtwarza się konkretną scenę historyczną, to detale są bardzo ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Historyczna scenka z ubicia kata przez naszych chłopaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Ciekawe, kiedy ktoś zrobi scenę zamachu na Heydricha w Pradze - też mogłoby być fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Albo zamach 10.04.2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 Super temat i tak mi "bliski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi