Skocz do zawartości

Mig-29A (1/48 Academy) 1 elt nr 111

Boros

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej nie. Zapytałem jak element wykonywałeś, bo właśnie chciałem Ci polecić płytki polistyrenowe. Do tego ostry skalpel np. Olfa i dobry klej - ja używam Tamiya Extra Thin, delikatnie nadtapia polistyren. Ta antena nie wydaję się skomplikowana do odtworzenia

• Odpowiedzi 102
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Z płytek polistyrenowych. Jeśli te elementy pochodzą z zestawu to rozumiem że oddzielnie ich nie kupię?

Zawsze mozna napisac do Eduarda z propozycja wypuszczenia takich elementow jako waloryzacji MiGow-29... Sa otwarci na wszystkie sugestie...

• 2 months later...

Dotarły do mnie prawie wszystkie dodatki, które ma zamiar dodać do modelu więc prace ruszyły do przodu.

DSCN0742.JPG

DSCN0741.JPG

Mam pytanie czy tą blaszkę trzeba podgiąć od dołu przed montażem na samolocie?

DSCN0739.JPG

I drugie pytanie jak wyrównujecie nierówność powstałą po przyklejeniu blaszek?

DSCN0745.JPG

DSCN0748.JPG

DSCN0746.JPG

DSCN0743.JPG

Oderwanie blaszek to nie problem. Ale ingerencja w model i odrywanie wklejonych elementów to już bardzo ryzykowne przedsięwzięcie. Tak jak mówił kolega Tazman79 zrobiłem z tą srebrną blaszką którą widać na zdjęciu, ale to było na samym początku budowy modelu.

• 4 weeks later...

Czy ma ktoś zdjęcia wózków używanych do przewożenia rakiet (R-27)? Jakieś pomysły jak wykonać pokrywkę na termonamiernik? Tak kombinuję jak to zrobić i nic konstruktywnego nie przychodzi mi do głowy. Z góry dziękuję za odp

co prawda do Su-27 ale pewnie te same

http://i1282.photobucket.com/albums/a528/Piotr_P/03-01_zpsafb067be.jpg

a jednak jeszcze znalazłem cos takiego

http://i1282.photobucket.com/albums/a528/Piotr_P/Bez_tytu1420u_2_zps52a9a502.jpg

A co do zaślepki termonamiernika może zrobić na niego vacu? użyć jako formy ,naciągnąć na niego podgrzaną folię przeźroczystą i będzie chyba dobrze

Myślę że wózek z drugiego zdjęcia będzie ok. Może to głupie pytanie, ale nigdy takiego czegoś nie robiłem. O jakiej mówisz foli bo domyślam się że nie o spożywczej. I jeszcze jakbyś mi wyjaśnił jak ją podgrzać? Dziękuje za pomoc

to takie vacu bez vacu

jeśli masz możliwość zrobienia kopyta z takiego termonamiernika to juz z górki.

Tego etapu nie opisuje bo raczej wiadomo co i jak. Ja takie kopyto kleję do jakiegoś pręta np z ramki i do imdełka. Folia,o ktorej pisałem to w zasadzie mialem na myśli taką plexę np z opakowań czy przeźroczystych opakowań po ciastkach np z auchan czy innych.Wycinam spory kawałek,biorę dwie pary kombinerek,podgrzewam plexę nad palnikiem gazowym (trzymając kombinerkami) aż będzie plastyczna.Szybkim ruchem naciągam na kopyto i chwilę czekam aż wystygnie ewentualnie dmucham żeby to nieco przyspieszyć. Trochę partyzancki sposób ale działa. Chyba o nim czytalem kupę lat temu chyba w aeroplanie.

A nie lepiej to zrobić z kawałka folii alu?? Mniej roboty a efekt ten sam, nawet bym powiedział, że lepszy.

A wiesz że myślałem o tym, spróbuję jednej i drugiej metody tak z ciekawości

Mała aktualizacja:

DSCN1111.JPG

DSCN1122.JPG

Tak coś kombinuję z rakietami jestem ciekaw waszej opinii na temat mojego ''działa''

DSCN1128.JPG

moim zdaniem podstawa interrogatora IFF jest zbyt pochyła,oryginalne są chyba poziomo.

A rakiety...rozumiem ,że kolega chce zrobić je samemu ale nie lepiej kupić Eduardy razem z wyrzutniami? tragedia cenowa nie jest

zagłuszkom na górne wloty zrobiłem fotki w Radomiu ,jeśli chcesz to podrzucę bo w necie sam kiedyś szukałem i nic ciekawego nie znalazłem ,chodzi mi o górne części...

Co do IFF to się nie zgodzę według mnie jest pochyły. A co do rakiet to pomyślę, choć pieniądze które wydałem na dodatki już dawno przekroczyły cenę samego modelu. Więc mam trochę opory przed zamawianiem kolejnych dodatków.

Sorry za post pod postem, ale mam pytanie jakim kolorem pomalować całe wyposażenie ''postojowe'' W sensie zatyczki na wloty powietrza itd? To jakiś konkretny odcień pomarańczowego?

nic nie narzucam ale co do pochyłości IFF...

http://galeria.aviateam.pl/photo/15620

http://galeria.aviateam.pl/photo/15619

http://galeria.aviateam.pl/photo/15569

i jeszcze chyba najlepiej widoczne

http://galeria.aviateam.pl/photo/15231

co do koloru, znalazłem w Aeroplanie 1/2004,że np podnośniki i dzwigniki były malowane na pomarańczowy w odpowiedniku Humbrol 82 lub czerwone Humbrol 60.

Taka sama informacja w artykule Aeroplan 2/2002 "wyposażenie naziemne statku powietrznego"

• 2 months later...
  • 2 months later...