dakota74 Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Witam, Chciałem Wam pokazać Jeep'a Willys'a. Jeep "pomalowany' jako wóz używany przez 1-szą Samodzielną Brygadę Spadochronową stworzoną przez generała Sosabowskiego, 1-szy baon, Gdzieś w Holandii jesienią 1944. Ten model można nazwać moim powrotem do hobby sprzed lat. Zanim go skleiłem trochę poczytałem czym teraz się maluje i jak. Kupiłem również kilka drobiazgów odbudowując swój warsztat... ale do rzeczy! Jest to model Jeep Willys w/trailer Italeri Nr 314. Model został pomalowany przy pomocy aerografu, akrylami Pactry. Jako kalkomanie posłużyły kalki z zestawu firmy SK Model /Heller/ Niestety kalkomanie rozlatywały się w trakcie klejenia... To tyle, miłego oglądania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Mało gadam w pancerce, ale ten samochodzik baaardzooo mi się spodobał. Czyste, estetyczne i bezpretensjonalne wykonanie. Na pewno otrzymasz trochę uwag w sprawie brudzenia (i pewnie słusznych co do zasady), ale jak na powrót z odtwarzaniem warsztatu jest bardzo ładnie. Do tego porządne fotki i polskie barwy Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 O sentymencie do tego pojazdu już pisałem przy innym modelu- ten mi się podoba, ale NA BOGA dlaczego taki klinicznie czysty??? Odzwierciedliłeś konkretny egzemplarz umiejscowiony historycznie w określonych warunkach i miejscu, ale realizmu mu niestety brak. Jak uznasz za stosowne dodać ślady eksploatacji i brudzenie, to będzie bardziej do mnie przemawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Willys całkiem fajny tylko tak jak napisał kolega stanowczo za czysty ale to kwestia gustu ale pomaluj mu wskaźniki na desce rozdzielczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Ja jeszcze bym dodał wycieraczki. A tak czysto i ładnie sklejony. Nie każdemu się podoba usyfiony po uszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Niepoprawnie poprawny, w każdym razie doceniam kunszt w nakładaniu tych badziewnych kalkomanii z SK które rozpadają się pod wpływem zamoczenia. A Willys? Mnie jeepy podobają się zawsze zatem jestem opinia była by z pewnością nieobiektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Zupełnie nie moje tematy ale Jeep fajny. Fajnie zobaczeć czasami czysty modelik. Nie chce się czepiać bo się nie znam ale czy fotele nie powinny być w innym kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Powuny być w kolorze haki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Jest ok, ale chyba kalki nie do końca siadły i krzywo wklejona szyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 Jeszcze co rzuciło mi się w oczy to pasek mocujący kanister do kosza powinien być w kolorze khaki( w oryginale był parciany) a jest w kolorze kanistra no i widać że pojazd jest fabrycznie nowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dakota74 Napisano 12 Listopada 2012 Autor Share Napisano 12 Listopada 2012 Dziękuję za wszystkie komentarze. Spróbuję się teraz wytłumaczyć z kilku niedociągnięć... ...ale NA BOGA dlaczego taki klinicznie czysty??? Po pierwsze nie przepadam za wozami utopionymi w błocie. Trochę inaczej mogłaby się mieć rzecz, gdyby ten egzemplarz stał na jakiejś dioramce taki nowiutki. Faktycznie, wyglądały dość dziwnie. Będzie stał na drewnianej podstawce, myślę, że brak błota jest do przyjęcia. Po drugie: ładnie zakurzyć i obłocić wóz to już sztuka ...której się jeszcze muszę nauczyć. A propos: czym ładnie przykurzyć takiego jeep'a i jak to robicie? Ja jeszcze bym dodał wycieraczki. Jest ok, ale chyba kalki nie do końca siadły i krzywo wklejona szyba Oryginalna szybka ma wycieraczki. Tak, która jest na modelu jest docięta ze sztucznego tworzywa. Oryginalną uszkodziłem przy jej czyszczeniu, po nieudanej próbie malowania wycieraczek. Czy są jakieś metody, które pozwalają usunąć drobne ryski z takiej szybki z tworzywa? A co do kalek, to nawet siadły, choć z tymi z SK miałem kłopoty, bo się rozpadały... ale pomaluj mu wskaźniki na desce rozdzielczej Jeszcze co rzuciło mi się w oczy to pasek mocujący kanister do kosza powinien być w kolorze khaki( w oryginale był parciany) I jedno i drugie, faktycznie do poprawki. Nie chce się czepiać bo się nie znam ale czy fotele nie powinny być w innym kolorze? Z tym khaki to ja mam dylemat... Miałem w rękach dwie instrukcje do jeep'ów: instrukcję z tegoż oraz z takiego 3-paku Academy.... I tu i tam kolor przeznaczony na fotele to pale green, no i tak został ten willys pomalowany. Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć, bo, np. oglądając film pt. "O jeden most za daleko" występujące' w filmie willys'y - faktycznie - mają kolor siedzeń trochę inny. Czy może ktoś ie, wskąd ta rozbieżność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi